foto: Zane Bitere/LETA
Uzņēmuma “Mikrotīkls” ziedojums būtiski uzlabojis mazo pacientu apstākļus Bērnu slimnīcā
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas telpas.
2019. gada 1. marts, 17:02

Uzņēmuma “Mikrotīkls” ziedojums būtiski uzlabojis mazo pacientu apstākļus Bērnu slimnīcā

Karlīna Timofejeva

2015. gada nogalē Bērnu slimnīcas fonds no SIA “Mikrotīkls” saņēma lielāko ziedojumu fonda pastāvēšanas vēsturē – 1 miljonu eiro, savukārt 2017. gada nogalē uzņēmums fondam ziedoja vēl 250 tūkstošus eiro! Ar uzņēmuma atbalstu 2 gadu laikā īstenotas daudzas vērtīgas ieceres, kas jau šobrīd būtiski uzlabo pacientu apstākļus Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, nodrošina medicīnas personālam iespējas papildināt zināšanas un pieredzi, kā arī palīdz realizēt slimnīcas attīstībai svarīgus projektus. Kopumā no “Mikrotīkls” ziedojuma izlietoti 853 557.33 eiro, īstenojot 17 projektus un turpinot darbu pie 11 projektiem, kurus plānots pabeigt šī un nākamā gada ietvaros.

“Saņemot tik lielu ziedojumu, vēlējāmies to izlietot pēc iespējas lietderīgāk un pārdomātāk, kā arī saskaņā ar ziedotāju vēlmēm. Kā prioritāte no “Mikrotīkls” puses uzreiz tika minēts atbalsts bērniem ar onkoloģijskām saslimšanām, tāpēc šo pacientu aprūpes uzlabošanai veltīts visvairāk līdzekļu. Ļoti svarīgs ir ieguldījums slimnīcas speciālistu tālākizglītībā, kam citkārt ir grūti piesaistīt ziedotāju līdzekļus, taču tieši ārstu un māsiņu zināšanas ir pats vērtīgākais slimnīcas resurss. Prieks, ka arī šogad ar ‘Mikrotīkls” atbalstu plānotie projekti ir iecerēti ne tikai kā atbalsts bērniem, kuri šobrīd ārstējas slimnīcā, bet arī kā ilgtermiņa ieguldījums bērnu veselībā. “Mikrotīkls” ziedojums un sadarbība, kāda šobrīd mums ir izveidojusies, ir milzīgs ieguvums veselības nozarei Latvijā kopumā, taču vislielākie ieguvējie, protams, ir bērni!”, pateicību un gandarījumu par sadarbību pauda Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

Atbalsts Hematoonkoloģijas nodaļai

Vislielākais atbalsts 297 252 eiro apmērā ir ticis novirzīts Hematoonkoloģijas nodaļai, sarūpējot nodaļas telpām aprīkojumu, kas uzlabo mazo pacientu un viņu vecāku apstākļus ārstējoties slimnīcā, ieguldot speciālistu zināšanās un apmācībā, kā arī sniedzot psiholoģisku atbalstu gan bērnu vecākiem, gan nodaļas speciālistiem. Ziedojumu ietvaros ir sarūpētas arī medicīniskas lietas, kas uzlabo pacientu pašsajūtu un aprūpi, kā piemēram, atsāpinošs krēms pirms adatas ievades un vēl citas praktiskas lietas, kas atvieglo bērnam ārstēšanos. Vairāki projekti onkoloģijas pacientu atbalstam tiek īstenoti šobrīd, tai skaitā jauna, īpaši šai pacientu grupai piemērota rotaļu un atpūtas laukuma izveide, kuru plānots atklāt šī gada vasarā.

Jaunas un mūsdienīgas drošības sistēmas ieviešana Bērnu slimnīcā

Nozīmīgu ieguldījumu  “Mikrotīkls” ir veicis Bērnu slimnīcas drošības sistēmas izveidē, novirzot šim mērķim 168 517 eiro. Šī projekta īstenošana tika realizēta 2017.gadā, un tas ir vērtējams kā būtisks ieguldījums slimnīcas attīstībā un pacientu drošībā. Projekta ietvaros tika izveidots vadības centrs novietnes Torņakalns ugunsgrēka atklāšanas un izziņošanas sistēmai, tikai izveidots vadības centrs video novērošanas sistēmai, kā arī papildināta un uzlabota esošā piekļuves kontrole un apsardzes sistēmas.“Pacientu drošība ir viena no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas prioritātēm jau vairākus gadus. Tā nozīmē slimnīcas spēju nodrošināt iespējami zemākus klīniskos riskus pacientu ārstniecībā, kā arī spēt nodrošināt bērnu un ģimeņu, kā arī darbinieku fizisku drošību, uzturoties un strādājot Bērnu slimnīcā. “Mikrotīkls” ieguldījums bija ļoti nozīmīgs atbalsts, kas mums ļāva attīstīt drošības sistēmas vēl augstākā līmenī.” komentē BKUS valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Ieguldījums medicīnas personāla izaugsmē

Bērnu slimnīcas medicīnas personāls ir pats svarīgākais resurss, kas palīdz bērniem veseļoties un saņemt kvalitātīvu veselības aprūpi. Tāpēc ļoti svarīgi, lai ārstiem un māsiņām būtu iespēja regulāri apgūt jaunas zināšanas un ārstniecības metodes, jo šādas iespējas ne tikai uzlabo medicīnisko aprūpi, bet arī motivē personālu turpināt sniegt valsts apmaksātu pakalpojumu slimnīcā. “Mikrotīkls” ziedojums ir bijis nozīmīgākais atbalsts pēdējo gadu laikā Bērnu slimnīcas medicīnas personāla tālāk izglītībai un pieredzes iegūšanai, un šim mērķim ir novirzīti vairāk nekā 85 tūkstoši eiro, apmaksājot gan mācības ārpus Latvijas, gan konferenču norisi un pieredzes apmaiņu tepat Latvijā.

Ieguldījums telpu aprīkojumā un pacientu aprūpē

Gandrīz 60 000 eiro ir izlietoti jauna aprīkojuma un aprūpes materiālu iegādei, kas būtiski uzlabo pacientu ērtības un pašsajūtu nodaļās. Vislielākais ieguldījums veikts gultu un naktskapīšu nomaiņai, jo liela daļa šī inventāra bija novecojusi un neatbilstoša pacientu vajadzībām. Piemēram, Ķirurģijas nodaļai tika sagādātas 10 multifunkcionālas gultas, kas palīdz pozicionēt traumu pacientus un tādejādi uzlabo viņu ārstēšanos un pašsajūtu, savukārt  Pulmonoloģijas nodaļai tika sarūpētas 15 gultas, t.sk. 5 zīdaiņu gultiņas, jo  iepriekšējās gultas bija vecas un nolietojušās, turklāt nebija iespējams pacelt gultu apmales un pozicionēt paliatīvos pacientus. Liels ieguldījums sniegts arī Intensīvās terpijas nodaļas pacientu aprūpes kvalitātes uzlabošanā, ieviešot pasaulē plaši izmantoto un dažādos intensīvās terapijas kursos ieteikto Melburnas metodi.  

Plāni un ieceres 2019. gadam

Tuvākajā laikā tiek plānots realizēt vairākus Bērnu slimnīcas attīstībai svarīgus projektus, kā arī mazāka apmēra projektus, kas palīdzēs uzlabot mazo pacientu un viņu vecāku labsajūtu slimnīcā. Jau martā tiks atklāta ar “Mikrotīkls” atbalstu veidotā Klusuma telpa, kas būs speciāli veidota kā mierīga un klusa vieta slimnīcā, kur bērnu vecāki varēs saņemt garīgo atbalstu bez īpašas reliģiskās piederības, lai ikviens varētu justies komfortabli. Pavisam drīz bērniem būs pieejamas jaunas operāciju pidžammas, kas tapušas sadarbībā ar vietējo ražotāju HEBE, savukārt Psihiatrijas klīnikas dienas stacionāra pacientiem būs sarūpēts aprīkojums, kas uzlabos terapiju un palīdzēs mazināt bailes un uztraukumu pirms konsultācijas pie speciālistiem. Ar “Mikrotīkls” atbalstu plānots ieviest arī jaunu terapijas veidu Bērnu slimnīcas Psihiatrijas klīnikā – ABA terapiju. ABA terapijas pakalpojums būtu pieejams tiem pacientiem Bērnu slimnīcā, kuriem ārsts-psihiatrs šādu nosūtījumu būs sniedzis, vadoties pēc indikācijām.