foto: Vida Press
Populārā Holivudas aktrise Halle Berija atklāti par diabētu un atteikšanos no klasiskās ārstēšanas
Tagad 52 gadus vecā aktrise ir tikpat labā formā, lai gan lielāko mūža daļu viņai nācies sadzīvot ar diabētu
2019. gada 5. janvāris, 07:08

Populārā Holivudas aktrise Halle Berija atklāti par diabētu un atteikšanos no klasiskās ārstēšanas

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Kad Halle Berija pirms 16 gadiem kā mūsdienu Venēra iznāca no jūras pie Džeimsa Bonda, viņa acumirklī iekaroja Holivudu. Tagad 52 gadus vecā aktrise ir tikpat labā formā, lai gan lielāko mūža daļu viņai nācies sadzīvot ar diabētu.

Halle Berija ir kas vairāk par kinozvaigzni un seksa simbolu. Viņa kļuva par “Vice Miss ASV 1986” un pirmo tumšādaino dalībnieci no Amerikas Miss World 1986 skaistuma konkursā, arī pirmo afroamerikāņu aktrisi, kas par galveno lomu saņēmusi Oskaru. Šo sasniegumu pamatā ir viņas milzīgais cīnītājas gars, kas pirmām kārtām ir vērsts, lai sadzīvotu ar smagu slimību un aizstāvētu citus cilvēkus ar invaliditāti, kā arī sieviešu tiesības. “Kad biju maza meitene un mana māte cieta no smagas piekaušanas, viņas pašcieņa pārgāja pie manis,” apgalvo Berija, kas arī pati cietusi no vardarbības.

No diabēta komas līdz superzvaigznei

Tikai četrus gadus pēc tam, kad bija sākusies Berijas veiksmīgā modeles karjera, viņu ķēra smags trieciens. Divdesmit divus gadus vecā Halle filmējās TV seriālā, kad pēkšņi zaudēja samaņu. “Es saslimu ļoti dramatiski, kad biju TV šovā “Dzīvās lelles” 1989. gadā. Jutu, ka man nepieciešama enerģija, bet man nebija ne minūtes laika, lai izskrietu ārā un nopirktu šokolādes tāfelīti. Patiesībā nemaz nesapratu, kas notiek,” viņa atceras. “Diabēts mani pārsteidza pilnīgi negaidīti. Neviens no manas ģimenes ar to nebija slimojis, un, lai gan man skolas laikā bija neliels liekais svars, domāju, ka esmu gluži vesela.”

Halle Berija slimnīcā diabēta komā pavadīja septiņas dienas, līdz pamodās, lai uzzinātu smago diagnozi – pirmā tipa cukura diabēts, kura ārstēšanai nepieciešamas insulīna injekcijas. Savu slimību viņa paturēja noslēpumā, un par spīti tai, aktrisei veidojās galvu reibinoša, strauja karjera Holivudā, kas viņu padarījusi par vienu no vislabāk apmaksātajām kinozvaigznēm.

2004. gadā Berija atzinās, ka viņas dzīvē bijuši vairāki partneri, kas pret viņu bijuši fiziski vardarbīgi. “Tikai tad, kad man bija vardarbīgas attiecības un asinis izšļācās uz dzīvokļa griestiem, un es vienā ausī zaudēju 80 % dzirdes, sapratu, ka man šis cikls ir jāpārtrauc,” teikusi aktrise. “Gribu, lai sievietes saceļas un pārtrauc klusēt, un atbrīvojas no kauna un bailēm, atrodot veidu, kā sevi aizstāvēt.” Vēlāk viņa arī atklāja vardarbīgā partnera vārdu – tas bija aktieris Veslijs Snaips, ar ko viņa kopā filmējās “Tropu drudzī” (1991).

Tagad Halle Berija ir ne tikai veiksmīga aktrise un divu bērnu māte, bet arī pavisam atklāti runā gan par vardarbības epizodēm, gan diabētu savā dzīvē.

Pirmā vai otrā tipa diabēts?

Pirms iznākšanas no slimnīcas ārsti Hallei paskaidroja, ka viņai katru dienu līdz mūža galam būs nepieciešamas insulīna injekcijas, kā arī pilnīga diētas revīzija. “Viņi teica, ka varu zaudēt redzi vai savas kājas,” aktrise atceras. “Biju nobijusies līdz nāvei, domāju, ka miršu.”

Ņemot vērā ārstu brīdinājumus, kādu laiku Halle injicēja sev insulīnu un reizēm žēlojās par neērtībām, ko šī nepieciešamība sagādā. Taču 2007. gadā viņa paziņoja, ka, pateicoties diētai un veselīgam dzīvesveidam, ir atradinājusi sevi no insulīna. Šis sensacionālais paziņojums gan ārstu, gan diabēta slimnieku vidū izraisīja skaļas debates. Ārsti uzskata, ka Berijai, visticamāk, ir otrā tipa diabēts, kas sākotnēji kļūdaini noteikts kā pirmā tipa, jo citādi viņa nekādi nevarētu izvairīties no insulīna injekcijām. Tā kā Berija ir veselīga un sportiskā formā, ārsti sākumā droši vien izslēdza otro tipu, ar ko jauni cilvēki parasti saslimst, ja viņiem ir liekais svars.

Veselāka nekā iepriekš

Diabēta diagnoze aktrisi motivēja parūpēties par savu ķermeni. “Es nokļuvu slimnīcā ar pēdējo elpas vilcienu un iznācu ārā ar simtreiz labāku sajūtu. Zināju, ka pienācis laiks labāk rūpēties par sevi, un, godīgi sakot, esmu veselāka, nekā biju pirms saslimšanas,” aktrise stāstīja 2005. gadā.

Pa šiem gadiem viņa radikāli mainīja savu dzīvesveidu. Pirmām kārtām no uztura izslēdza visus saldumus un neveselīgo pārtiku. “Sāku ēst daudz brīnišķīgu svaigu dārzeņu, vistas gaļu, svaigas zivis un pastu. Izslēdzu sarkano gaļu un samazināju augļu daudzumu, jo tie satur diezgan daudz cukura.” Par iemīļotāko ēdienu viņai kļuva grilēts tuncis ar ķiploku un kartupeļu biezputru.

Berija pievērsa uzmanību arī citiem veselības faktoriem – samazināja stresu un sāka četras reizes nedēļā trenēties pie personīgā trenera, nodarbojās ar jogu un pat slidoja ar skrituļslidām pie savas Holivudas mājas. Līdzīgi daudziem citiem viņai izdevās ar diētas un dzīvesveida palīdzību kontrolēt insulīna jutīgumu. Berijai 46 gadu vecumā pat noritēja pavisam veselīga grūtniecība bez insulīna injekciju atbalsta.

Pilnīga ketogēnā diēta!

Beidzamajos gados Berija kļuvusi par dedzīgu ketogēnās diētas atbalstītāju. “Tas ir vienkārši – bez cukura, bez ogļhidrātiem. Tu piespied savu ķermeni cukura dedzināšanas vietā enerģijai sākt dedzināt veselīgus taukus, piemēram, avokado, kokosriekstu eļļu, olas. Sviests var tikt iekļauts diētā. Var ēst olbaltumvielas, riekstus, pākšaugus. “Sāc mācīt savu ķermeni, un visi tauki sāk pazust,” iesaka Halle.

Šā gada janvārī Instagram viņa vēlreiz “reklamēja” keto uztura plānu, kas “īstenībā liek ķermenim dedzināt taukus kā trakam. Es arī ticu, ka keto lielā mērā varu pateikties par sava novecošanas procesa palēnināšanu. Keto dzīvesveids sniedz tik daudz labuma – liekā svara zudumu, apetītes kontroli, vairāk enerģijas un labāku smadzeņu darbību. Ja jums ir līdzīga problēma, iespējams, varēsiet pagriezt atpakaļgaitā otrā tipa cukura diabētu, būsiet fiziski izturīgāki, jums būs labāka āda un arī mazāka akne, ja tāda ir.”

Aktrise Hale Berija ar bērniem

gallery icon
8

Berija joprojām tiek diezgan pretrunīgi vērtēta diabētiķu sabiedrībā, tomēr pat zinātnieki atzīst, ka keto labvēlīgi ietekmē dažādu slimību gadījumos, arī tad, ja ir diabēts, jo šī diēta liek ķermenim šķelt ogļhidrātu vietā taukus, ražojot alternatīvās enerģijas avotu – ketonus.

“Diabēts izrādījās dāvana,” atzīst Halle Berija. “Tas deva man spēku un izturību, jo nācās stāties pretim realitātei, lai cik neērta vai sāpīga tā būtu.”

Hale Berija izrāda grūtnieces vēderiņu

gallery icon
12

Hale Berija filmas „Kingsman: The Golden Circle” pirmizrādes vakarā

Hale Berija filmas „Kingsman: The Golden Circle” pirmizrādes vakarā.

gallery icon
8