foto: Juris Rozenbergs
Vai pie vegāniem var paēst garšīgi? FOTOREPORTĀŽA no Latvijas pirmā vegānisma festivāla
Bez veselīgām kulinārajām izvirtībām, vegānu festivāla ietvaros netrūka arī citu aktivitāšu, turklāt ieeja šajā pasākumā bija bez maksas.
Diētas
2017. gada 27. augusts, 14:10

Vai pie vegāniem var paēst garšīgi? FOTOREPORTĀŽA no Latvijas pirmā vegānisma festivāla

Edvīns Rakickis

Kasjauns.lv

Sestdien 26. augustā, Karla fon Stricka villā, Rīgā tika atklāts pirmais “Vegānfestivāls”. Pasākums, kurā tika svinēts vegāniskais dzīvesveids, bija gan izklaidējošs, gan informējošs un pamācošs. Taču Kasjauns.lv komanda turp devās ar kādu citu, jāatzīst, visnotaļ piezemētāku mērķi – noskaidrot, vai vegāni prot pagatavot arī ko garšīgu.

Izstaigājot festivāla teritoriju, kļuva skaidrs, ka tā organizatori ir padomājuši par visu, lai ieinteresēts apmeklētājs – arī tipisks gaļēdājs – aizietu projām, apbruņojies ar pietiekamām zināšanām par to, kā pievienoties vegānu sabiedrībai.

Villā ierīkotajā lekciju zālē apmeklētājiem bija iespēja uzzināt, kā izveidot veselīgu diētu no augu valsts produktiem.

Īpaša uzmanība tika veltīta arī sievietēm vegānēm un veģetārietēm, kuras grasās kļūt par mātēm, skaidrojot, kam šādā diētā jāpievērš uzmanība mazuļa gaidīšanas laikā.

Sporta lasītavā apmeklētāji varēja uzzināt, kā vegānisma ēšanas paradumus apvienot ar lielu fizisku slodzi ikdienā.

foto: Juris Rozenbergs
Vismaz daļu šī festivāla apmeklētāju ikdienā droši vien nenomoka raizes par transportlīdzekļa novietošanu pilsētā.

Pasākumā piedalījās arī fitnesa treneri, kuri labprāt atbildēja uz apmeklētāju jautājumiem. 

Būtiski pieminēt, ka ieeja šajā festivālā bija bez maksas.

Latvijas pirmais "Vegānfestivāls" Karla fon Stricka villā

Sestdien 26. augustā, Karla fon Stricka villā, Rīgā tika atklāts pirmais “Vegānfestivāls”. Pasākums, kurā tika svinēts vegāniskais dzīvesveids, bija gan ...

gallery icon

Gaļēdāju sirojums vegānu tirdziņā

Taču, lai sāktu novērtēt vegānisko virtuvi, bija jādodas uz blakus villai esošo pagalmu, kur festivāla ietvaros tika ierīkots vegānu tirdziņš.

foto: Juris Rozenbergs
Līdzās festivāla tirdziņam uz muzikālos priekšnesumus sniedza tādas pašmāju grupas kā "Very Cool People", "The Coco’nuts", "The Big Bluff" un citi.

Citu starpā uzmanību piesaistīja kāds visnotaļ latviski izrotāts stends, kura dizains un saimnieki nepārprotami liecināja, ka šeit tiek tirgotas pilnībā dabīgas veltes.

“Piedāvājam produktus, kas ir taisīti no kaņepju sēklām. Kaņepju eļļa, sviests un citas, uzturvērtības ziņā ļoti noderīgas lietas,” skaidro Jānis, kurš uz Rīgas vegānu tirdziņu no Jelgavas rajona Blankenfeldes ieradies kopā ar Sintiju.

foto: Juris Rozenbergs
Ražots Latvijā, ar mīlestību. Jānis un Sintija uz vegānisko tirdziņu atveduši dažādus no kaņepju sēklām gatavotus labumus.

Pārsteidzoši, ka abu stendā atrodami arī viņu pašu sarūpēti saldumi – kaņepju sēklas šokolādē un šis tas cits. Tas viss apvienots zem produktu zīmola “Rafa kaņepes”.

foto: Juris Rozenbergs
Kaņepju eļļa un šokolāde ar kaņepju sēklām.

Aplūkojot Jāņa un Sintijas piedāvājumu klāstu, jautājām, vai šo visu, kaut kur Rīgā var nopirkt arī ikdienā.

“Jā, var nākt ciemos uz Centrāltirgu, pie ieejas morgā, kā es to vietu saucu,” acīmredzot, jokodams par gaļas paviljonu, atbildēja Jānis.

foto: Juris Rozenbergs
Zīmola "Rafa kaņepes" labumus ikdienā var atrast arī Rīgas Centrāltirgū.

Tobrīd “Vegānfestivālā” bijām pavadījuši ne vairāk kā 10 minūtes, bet jau paspējām nogaršot šādus tādus mājās gatavotus labumus un pasmieties par vegānu jokiem.

foto: Juris Rozenbergs
Festivāla apmeklētāji nododas jogai Karla fon Stricka villas parkā.

No ķimikālijām brīvi dārzi

Jāpiemin, ka vegānu festivālā varēja aplūkot arī ar kulināriju nesaistītas lietas.

Pasākumu atbalstīja arī dārzu dizaina centrs “Labklājības dārzi”, piedāvājot festivāla apmeklētājiem no ķīmiskām vielām brīvus, pašu audzētus stādus un dažādus aksesuārus.

foto: Juris Rozenbergs
Kristiāna (pa kreisi) un viņas kolēģe Guna no "Labklājības dārziem" festivālā piedāvāja no ķimikālijām brīvus, Latvijā audzētus stādus.

“Atbalstām “Vegānfestivālu”, jo šie cilvēki ikdienā aizdomājas arī par vidi. Tas iet roku rokā arī ar mūsu pašu uzskatiem – iestājamies par to, lai cilvēki audzē no ķimikālijām brīvu pārtiku un mācās kopt savu dzīvojamo teritoriju, veidojot skaistus dārzus,” teica dārzu dizaina centra pārstāve Kristiāna.

Vegānisko kulināru meistarklases

Tie, kuriem prieku sagādā darbs virtuvē un jaunu kulinārijas triku apgūšana, īpaši saistošas izrādījās festivāla programmā ietvertās vegānisko ēdienu meistarklases.

Aizraujošākā no četrām, šķiet, bija dzīvesveida blogeres, vegānes Laines Rūdolfas meistarklase.

foto: Juris Rozenbergs
“Kad kļuvu par veģetārieti, darīju to tikai veselības dēļ. Tomēr laika gaitā sapratu, ka mana šķīvja saturam ir gan zināma ietekme uz apkārtējo vidi, gan arī ētiskais aspekts," savu nostāju skaidro blogere Laine Rūdolfa.

Laine ir no Siguldas un, kā pati atklāj, pirmo reizi par savu uzturu aizdomājās pirms sešiem gadiem, kļūstot par veģetārieti. Nu jau aptuveni 2 gadus viņa pieturās pie vegāniska uztura.

“Kad kļuvu par veģetārieti, darīju to tikai veselības dēļ. Tomēr laika gaitā sapratu, ka mana šķīvja saturam ir gan zināma ietekme uz apkārtējo vidi, gan arī ētiskais aspekts – tieši šī apzināšanās iedvesmoja mani kļūt par vegānu,” sarunā ar portālu Kasjauns.lv izstāsta Laine.

Laine pati nekad nav bijusi liela ēst gatavotāja, bet vegānisms viņu piespiedis pavadīt vairāk laika virtuvē un būt radošai.

“Laužu stereotipus par vegāniem kā burkānu grauzējiem!”

“Sākumā nācās atvadīties gan no vegāniskajām pankūkām, kuras uz pannas pārvērtās omletē, gan arī vegāniskajām kūkām ar notecējušu glazūru. Bet bija arī mazās uzvaras un līdz šim ir bijis daudz gardu galarezultātu. Tā nu pamazām joprojām cenšos lauzt stereotipu, ka vegāni grauž tikai burkānus!” joko Laine.

foto: Juris Rozenbergs
Dzīvesveida blogere Laine Rūdolfa savā meistarklasē festivāla apmeklētājiem atklāja trīs veselīgas svaigēdāju ēdienu receptes.

Interesanti, ka, redzot viņas enerģisko rosīšanos virtuvē, vegānismam pievērsusies gandrīz visa Laines ģimene.

“Vegānfestivāla” meistarklasē Laine rādīja, kā pagatavot trīs vienkāršus un ātrus svaigēdāju ēdienus: šokolādes kokosriekstu bumbiņas, ātro svaigēdāju kūku glāzītē un vegānisko krēmsieru.

Meistarklases vērotājiem bija iespēja nobaudīt visus pagatavotos ēdienus un no Laines receptēm vislielāko popularitāti, šķiet, izpelnījās vegāniskais krēmsiers, kuru klātesošie izēda pāris mirkļos, nedodot Kasjauns.lv komandai ne mazāko cerību paspēt tikt pie degustācijas letes.

foto: Juris Rozenbergs
Tā tiek pagatavots gardais vegāniskais krēmsiers.

Tiem, kuriem mutē saskrējušas siekalas, noteikti būtu vērts apmeklēt Laines Rūdolfas personīgo blogu, (The Thriving Vegan), kurā meitene ik pa laikam padalās ar gardām receptēm.

Tāpat Laines vegāniskās virtuves noslēpumi regulāri pieejami vienā no pasaules lielākajām zaļā dzīvesveida platformām: Onegreenplanet.org.

Vai bija vērts atnākt?

Bez veselīgām kulinārajām izvirtībām vegānu festivāla ietvaros netrūka arī citu aktivitāšu.

foto: Juris Rozenbergs
Veselīgas kūciņas.

Īpašās darbnīcās varēja iemācīties izgatavot speciālu kosmētiku, mājas tīrīšanas līdzekļus, spēļmantiņas mājdzīvniekiem un daudz ko citu.

Mazajiem tika piedāvāta iespēja piedalīties seju apgleznošanas darbnīcā, kā arī izmēģināt “slackline” jeb tā dēvēto “lentošanas” atrakciju.

Cita starpā eksperti demonstrēja arī pārtikas konservēšanas paņēmienus, ātro uzkodu, bezglutēna un dažādu citu ēdienu receptes, kas varētu ieinteresēt arī cilvēkus, kuri nepiekopj vegānismu.

Beigu beigās jāatzīst, ka apmeklēt šo ēdienam un dzīvesveidam veltīto pasākumu pavisam noteikti bija tā vērts – kaut vai tīri ziņkārības apmierināšanas un izklaides pēc. Un beigu beigās nākas teikt to pašu, kas dzirdēts no citiem, kuri pagaršojuši prasmīgu vegānu gatavotos ēdienus – par garšu trūkumu un dažādību tik tiešām nevar sūdzēties.

Taču īsto gandarījumu sagādāja apzināšanās, ka nekas no tā, kas tika nogaršots (un nogaršots tika daudz!) nav nācis par sliktu pašsajūtai un veselībai.