Anna Rozīte aicina novembrī pieņemt vegānisko izaicinājumu
Vegānisms ar katru gadu gūst arvien lielāku popularitāti visā pasaulē, tostarp Latvijā. Anna Rozīte aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju pieņemt vegānisko izaicinājumu un 30 dienas ēst tikai augu valsts produktus.
Dabasspēks
2016. gada 27. oktobris, 12:45

Anna Rozīte aicina novembrī pieņemt vegānisko izaicinājumu

Jauns.lv

TV raidījumu un pasākumu vadītāja Anna Rozīte video uzrunā aicina 30 dienās atklāt bagātīgo augu valsts uzturu un pieņemt biedrības “Dzīvnieku brīvība” organizēto vegānisko izaicinājumu, tā rūpējoties par dzīvnieku un vides aizsardzību. Novembris ir zināms arī kā Pasaules vegānisma mēnesis, ko katru gadu atzīmē visā pasaulē, popularizējot dzīvniekiem, videi un veselībai draudzīgu dzīvesveidu, portālu Kasjauns.lv informē organizācija "Dzīvnieku brīvība".

Atzīmējot Starptautisko vegānisma mēnesi – novembri –, organizācija “Dzīvnieku brīvība” jau otro gadu aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju pieņemt vegānisko izaicinājumu un 30 dienas ēst tikai augu valsts produktus. Lai izaicinājuma dalībniekiem palīdzētu šo apņemšanos īstenot, viņi katru dienu, sākot ar 1. novembri, saņems e-pasta vēstuli ar daudzveidīgu informāciju par vegāniska uztura priekšrocībām, praktiskus padomus, kā arī receptes.

Vegānisko izaicinājumu pieņēmusi arī televīzijas raidījumu un pasākumu vadītāja Anna Rozīte, kas kļuvusi par 2016. gada izaicinājuma vēstnesi. Anna saka: “Lopkopība mūsdienās ir lielākais klimata pārmaiņu veicinātājs, gaisa un ūdens piesārņotājs, tāpēc es esmu nolēmusi novembrī pieņemt vegānisko izaicinājumu un vienu mēnesi lietot uzturā tikai augu valsts pārtiku, tādā veidā kaut nedaudz atbalstot dzīvnieku un vides aizsardzību.”

Vegānisms ar katru gadu gūst arvien lielāku popularitāti visā pasaulē, tostarp Latvijā. Vegāni uzturā nelieto dzīvnieku produktus (gaļu, olas, pienu), bet izbauda augu valsts piedāvāto daudzveidību (graudaugi, pākšaugi, dārzeņi, augļi, rieksti, sēklas). Šī dzīvesveida pamatā ir trīs galvenie motivējošie faktori: dzīvnieku aizsardzība, rūpes par vides aizsardzību un veselības apsvērumi.

Pasaules vadošās uzturzinātnieku organizācijas ir atzinušas, ka sabalansēts vegānisks uzturs ir piemērots cilvēkiem jebkurā vecumā un palīdz novērst dažādas smagas saslimšanas, tostarp diabētu un sirds un asinsvadu slimības. Turklāt lopkopība nodara ievērojamu kaitējumu videi, radot milzīgu piesārņojumu un vairāk siltumnīcefekta gāzu nekā visa transporta nozare kopā, kā arī izšķērdējot vērtīgus resursus. Tādēļ arī Apvienoto Nāciju Organizācija aicina atteikties no gaļas un piena produktu lietošanas, jo tā nav ilgtspējīga attiecībā pret vides aizsardzību.

Pieteikšanās 30 dienu vegāniskajam izaicinājumam: ej.uz/30dienasveg

Pasākuma Facebook lapa:

https://www.facebook.com/events/1113718442009301/

Karlīna Timofejeva/ Publicitātes foto, Shutterstock