Kas jāzina, ja gribi kartupeļu ražu novākt jau pirms Jāņiem
Labu kartupeļu ražu arī pie mums var iegūt jau vasaras sākumā, taču tad kartupeļus vajag pasteidzināt.
Ja gribi ēst jaunos kartupeļus jau jūnijā, pārklāj vagas ar plēvi. Izvēlies kādu no agro kartupeļu šķirnēm, piemēram, ‘Solist’, ‘Monta’, ’Agrie Dzeltenie’, ‘Riviera’. Ja bumbuļus stādīšanai ņemsi no pagraba un uzreiz stādīsi zemē, asni sāks dīgt tikai pēc 10–12 dienām, bet vēl pēc divām nedēļām tie izsprauksies virszemē. Lai nebūtu jāgaida tik ilgi, kartupeļus pirms stādīšanas vēlams izdiedzēt.
Kartupeļus diedzē dažādi – terasē, siltumnīcā, pa dienu uzliktus uz salmiem vai kartona, dažreiz pat istabā pie loga. Ja kartupeļus diedzē ārā, tie vakarā jānes telpās un no rīta atkal saulītē. Diedzēšanai piemērota temperatūra ir no +8 līdz 14 grādiem. Asnam jābūt spēcīgam un ar sakņu aizmetņiem.
Augsnē izdiedzētos kartupeļus vari stādīt jau aprīlī, bet ar vienu noteikumu – ja ir pietiekami silts. Agrās ražas kartupeļus stādi nedaudz tālāk citu no cita nekā parasti, lai laksti nenoēnotu cits citu un saule visiem viegli tiktu klāt. Maija sākumā izvago – agrīna vagošana pasargās kartupeļus no salnām.
Citus vērtīgus dārzkopības padomus lasi žurnāla "100 Labi Padomi" jaunajā speciālizlaidumā "Bagātai Ražai". Tas pieejams labākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā vai digitālajā versijā šeit: