Rīgas Centrāltirgū jau var nopirkt vietējās zemenes

Latvijā audzētas zemenes Rīgas Centrāltirgū maksā 15 eiro par kilogramu.

gallery icon
6
Garšīgi
2024. gada 22. maijs, 11:22

Foto: pirmo dienu tirgū Latvijas zemenes; zināmas to cenas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rīgas Centrāltirgū nopērkamas jau pirmās Latvijā audzētās zemenes. Arī zemeņu audzētāji informē, ka pateicoties karstajiem laika apstākļiem, vietējo zemeņu raža šogad būs agrāk kā pagājušos gadus.

Rīgas Centrāltirgū jau pamanītas pirmās pašmāju zemenes. Latvijā audzētās zemenes maksā 15 eiro par kilogramu. Tāpat Centrāltirgū pieejamas arī poļu un grieķu zemenes, kuru cenas ir, sākot no divi eiro līdz teju četriem eiro par kilogramu. Arī audzētāji informē, ka drīzumā plašākā klāstā būs pieejamas pašmāju zemenes.

Kā stāsta “Augusta zemenes” agronoms Guntars Dzērve, vairākiem zemeņu audzētājiem, kas zemenes Latvijā audzē segtajās platībās, jau ir pirmā ogu raža. Taču, ņemot vērā neraksturīgi karstos laika apstākļus, ātrāk kā iepriekšējos gadus varētu nogatavoties arī zemenes tiem audzētājiem, kas ogas audzē uz zemes.

Rīgas Centrāltirgus šodien: lielu pārmaiņu gaidās

Izejot cauri Rīgas Centrāltirgum (RCT), redzam, ka vietām tā paviljoni un tirgus plači ir teju pustukši, vismaz trešdaļa tirdzniecības vietu ...

gallery icon
61

Dzērve informē, ka esošie laika apstākļi ir “laba un slikta ziņa vienlaikus”. Laba ziņa ātrākai ogu ražai, un arī piedāvājums pircējiem būs lielāks. Slikta, jo karstā un sausā laika dēļ ogas nogatavojas pārāk strauji. Tas nozīmē, ka ražu ātri varēs sākt iegūt un tikpat ātri tā beigsies.  

“Ja karstais laiks būs ilgstošs, ogas ātri sāks ražot, strauji noražos, un jau ap jūnija beigām Latvijas ogas būs beigušās. Tātad raža būs strauja un ātra,” stāsta Dzērve. 

Nelielos apjomos no nākamās nedēļas zemenes būs pieejamas arī “Augusta zemenes” tirdzniecības vietā Mālpilī, kā arī Rīgā: “Kā jau katru gadu, arī šogad zemenes iestādītājām siltumnīcās jau marta sākumā, un šobrīd tās pakāpeniski sāk ražot. Ņemot vērā, ka zemenes audzējam siltumnīcās, ceram, ka pircējiem ogas varēsim piedāvāt līdz pat pirmajām salnām.”