foto: Shutterstock
Kā pietrūkst tomātiem, ja tie nezied, plaisā, uz lapām ir plankumi
Noderīgi ikdienā
2024. gada 18. maijs, 06:55

Kā pietrūkst tomātiem, ja tie nezied, plaisā, uz lapām ir plankumi

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Ja tomātu lapu malas brūnē un apkalst, tas nozīmē, ka augam trūkst barības vielu. Tad augi jāmēslo ar kālija vai kalcija nitrātu.

Kā pietrūkst tomātam?

* Saprātīgā daudzumā kālija vai kalcija nitrāts nekaitēs ražai, bet palīdzēs uzņemt barības vielas. Piebaro divas reizes sezonā. Ja pieejama virca, atšķaidi 1:10 ar ūdeni un aplaisti tomātus.

* Pūstoši tomātu augļu gali norāda uz to, ka augam trūkst kalcija. To vari pievienot laistāmajam ūdenim vai šķidro kalciju (kalmaksu) atšķaidīt ar ūdeni un smidzināt uz lapām. Dari to vakarā, lai ūdens pārāk strauji neizgaro un kalcijs nebojā lapas.

* Tomātam sānos veidojas ciets šūnu veidojums, kas nenogatavojas, un augļi plaisā. Abos gadījumos augam nepieciešams kālijs. Šīs barības vielas parasti pietrūkst, ja tomātus mēslo tikai ar kūtsmēsliem.  Laistāmajam ūdenim pievieno kālija nitrātu.   

* Ja augam ir gaiši zaļas lapiņas, kas saritinājušas piltuves formā, bet apakšējās lapas dzeltē, tas norāda, ka tam trūkst slāpekļa. Ja lapiņas saritinās spirālē, slāpekļa ir par daudz.

* Par dzelzs trūkumu signalizē lapas auga galotnē, kas kļūst salātzaļas vai dzeltenas. Tad jāmēslo, piemēram, ar dzelzs helātu, ko izsmidzina uz augiem.

* Nodzeltējušas vai brūnas lapas ar saritinātām malām liecina par kālija trūkumu. Te līdzēt var viegls kālija permanganāta šķīdums.

* Ja lapas ir violetas vai sarkanas vai arī uz lapām ir violeti plankumi, augam jādod fosforu saturošs mēslojums.

* Ja lapas kļūst zilganzaļas un sagriežas, kāti ir resni un augs nezied, tas norāda, ka tie ir pārmēsloti.  Situāciju var glābt, lietojot monokālija fosfātu, kas stabilizē augus un ļauj tiem ātrāk atgūt veselīgo formu. Līdzekli pāris reižu uzsmidzini uz lapām. Efekts būs redzams uzreiz.

Uzveic slimības, tiklīdz pamani

Virālā mozaīka. Sīki brūni plankumi sākumā uz lapām, vēlāk uz visa auga, tas deformējas, lapas sarullējas. Slimību apkaro, regulāri apsmidzinot augus ar paniņām vai pienu.

Pelēkā puve. Uz augiem ir gaišpelēki, mitri plankumi ar pelēku apsarmi. Tiklīdz mani, izgriez bojātās augu daļas. Var miglot ar 1 % Bordo šķīdumu.

Brūnā puve jeb fitoftora. Sākumā uz augiem ir sausi, brūni plankumi, vēlāk slimība izplatās un iznīcina augu.  Tomātus ik pēc 15 dienām miglo ar 1 % Bordo šķīdumu.

Baltā puve. Par to liecina gaišpelēki, iegrimuši plankumi. Slimos augus izrauj un sadedzini, rudenī siltumnīcā iestrādā Trihodermīnu vai Biomiksu.

Tomātu lapu baltplankumainība. Raksturīgi sīki, bāli, no veselajiem audiem nodalīti plankumi. Izgriez bojātās augu daļas un miglo ar 1 % Bordo šķīdumu.

Tomātu lapu brūnais pelējums. Uz lapām veidojas gludi, izplūduši, zaļgandzelteni plankumi. Pieskaroties augiem, atdalās sporas. Rudenī pēc ražas novākšanas siltumnīcu dezinficē ar sēru, augsni pārroc, iesēj zaļmēslojumam rudzus, ko pavasarī ieroc zemē.

Īstā miltrasa. Gaiša apsarme uz jaunajām lapām, tās rullējas, dzinumi kalst un pārstāj augt. Kad parādās pirmās pazīmes, augus apsmidzini ar pelnu uzlējumu vai sinepju pulvera šķīdumu. Pagatavo sinepju pulvera šķīdumu: 3 ēdk. sinepju pulvera izšķīdini spainī ūdens, trauku noslēdz un noliec siltā vietā uz 12–20 stundām. Ar iegūto šķīdumu apsmidzini siltumnīcas un arī āra tomātus, ja ir aizdomas par slimību klātbūtni.

Citus vērtīgus dārzkopības padomus lasi žurnāla "100 Labi Padomi" jaunajā speciālizdevumā "Bagātai ražai". Tas pieejams labākās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.