Ko garšīgu pagatavot no pērnajiem kartupeļiem?
Kamēr līdz jaunajiem Latvijas kartupelīšiem vēl jāpagaida, nākas izdomāt, kā garšīgi apēst pērnos.
Kartupeļu salāti
Šajā receptē lieliski var izmantot no iepriekšējās maltītes palikušos vārītos kartupeļus.
1 stunda
6 personām
1 kg kartupeļu
4 olas
150 g majonēzes
1 citrons
50 g skābā krējuma
1 ķiploka daiviņa
2 ēdk. kaperu
½ tējk. sinepju
sakapātas dilles un lociņi
1. Kartupeļus rūpīgi nomazgā un vāri ar visu mizu. Atdzesē, nomizo un sagriez ripās.
2. Izvāri olas, tās nomizo un sarīvē.
3. Krūzē liec majonēzi, pievieno 1 ēdk. citrona sulas, sarīvētu ķiploku, skābo krējumu, sinepes, kaperus, zaļumus un visu sakul.
4. Bļodā sajauc kartupeļus ar olām un mērci. Pasniedz kā atsevišķu ēdienu vai kā piedevu ceptai gaļai.
Krāsnī cepti kartupelīši ar pesto
Lai vienkāršāk, izmanto veikalā nopērkamo pesto, bet vasarā, kad pieejams svaigs baziliks, pesto vari pagatavot pati: trauciņā liec bazilika lapas, ķiploku, olīveļļu, riekstus, parmezānu un visu sablendē.
45 minūtes
6 personām
1,2 kg nelielu kartupeļu
150 ml olīveļļas
250 g pesto
sāls
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Kartupeļus ļoti rūpīgi nomazgā un izgriez visus bojājumus. Nosusini, liec cepamajā traukā un pārlaisti ar pusi no olīveļļas daudzuma. Ar rokām apmaisi un izlīdzini, lai tie ir vienā kārtā. Liec krāsnī un cep, līdz kartupeļi mīksti – apmēram 30 minūtes. Cepšanas laiks atkarīgs no kartupeļu šķirnes un lieluma.
2. Sajauc pesto ar atlikušo olīveļļu. Izņem kartupeļus no krāsns un paaugstini tajā temperatūru līdz 220 grādiem. Kartupeļus cepamajā traukā ar krūzītes dibenu nedaudz saspaidi, lai tiem veidojas plaisas. Pārlaisti ar pesto mērci un liec atpakaļ cepties vēl uz 8–10 minūtēm, lai kartupeļiem veidojas kraukšķīga garoziņa. Pasniedz karstus.