foto: Shutterstock
Miljonu vērta peonija - cilvēki par šīm puķēm gatavi maksāt pārsteidzošas summas
Noderīgi ikdienā
2024. gada 15. maijs, 11:32

Miljonu vērta peonija - cilvēki par šīm puķēm gatavi maksāt pārsteidzošas summas

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Nenoliedzami, vieni no skaistākajiem vasaras ziediem ir peonijas. Ne velti daži par iekāroto šķirni ir gatavi atdot visai pamatīgas naudas summas. Bet prieks, lepnums un gandarījums, ko sniedz burvīgie ziedi, ir tās naudas vērts. Starp krāšņākajām ir dzelteno ziedu peonijas – tās vilina, izceļas uz citu fona un izdaiļo ikvienu dārzu. 

Iestādi un priecājies 50 gadu

Vietas izvēle. Peonija ir gaismu mīlošs augs, bet tai nepatīk ilgstoši atrasties tiešos saules staros, tāpēc vispiemērotākā ir vieta, kur to visu dienu neapspīdēs karstā saule. Ja skaistulei pietrūks saules gaismas, tā nīkuļos, ziedkāti būs vāji, augs izstīdzēs un pārstās ziedēt. Vietai jābūt pasargātai no caurvēja, bet arī pilnīgs aizvējš tai nederēs – lai izvairītos no slimībām, lapām ir jāvējojas. Tāpēc nestādi šīs skaistules tuvāk par 1,5 m no žoga, sētas vai ēku sienas. Peonijas mīl plašumu!

foto: Shutterstock

Augsnes sagatavošana. Vislabāk peonijas stādīt rudens pusē vai agri pavasarī. Tām patīk neitrāla vai pavisam nedaudz skāba, bagātīga augsne. Sādāmbedri vēlams sagatavot jau mēnesi pirms stādīšanas, lai augsne paspēj nosēsties. Izroc vismaz 60 cm dziļu un aptuveni 70 cm platu bedri, lai sakņu sistēmai pietiek vietas, kur attīstīties, jo vienā vietā peonija var augt pat 50 gadu. Ja izvēlētajā vietā ir augsts gruntsūdens līmenis, bedri roc par 15 cm dziļaku, lai izveidotu papildu drenāžas līmeni; tajā liec oļus, granti, ķieģeļu lauskas. Tālāk stādāmbedri gatavo kā jebkurā citā augsnē – sajauc kūdru ar satrūdējušu kompostu un kūtsmēsliem un pievieno koksnes pelnus. Ja augsne ir mālaina vai smilšmāla, klāt liec apmēram 200 g dzēstā kaļķa. Šādu maisījumu liec stādāmbedres apakšā 20–30 cm biezā slānī. Nākamajā kārtā liec augsni, kas sajaukta ar labi satrūdējušu kompostu. Ja augsne ir mālaina, pirms peoniju stādīšanas tai pievieno smiltis, ja smilšaina – nedaudz smagāku augsni.  

foto: Shutterstock

Stādīšana. Ja dzeltenās peonijas stāds ir kopā ar augsni, nepurini to nost no saknītēm, bet stādi ar visu. Tā mazāk traumēsi saknes un peonija labāk ieaugs. Dzelteno peoniju tāpat kā citas ir ļoti svarīgi iestādīt pareizi, proti, stādīšanas dziļumam jābūt tādam, lai virs augšējiem pumpuriem augsne būtu tikai 3–5 cm. Pēc iestādīšanas bagātīgi laisti. Katru pavasari pārbaudi, vai uz peonijas cera virsū nav pārāk daudz augsnes, un, ja nepieciešams, lieko kārtu ļoti uzmanīgi noņem. Dzeltenā peonija ir ļoti cimperlīga attiecībā uz stādīšanu un pārstādīšanu, tāpēc jābūt pacietīgam, jo ar ziediem tā priecēs tikai, kad būs labi ieaugusi, tātad pēc 2–3 gadiem.

Laistīšana. Lai peonija skaisti ziedētu, tā bagātīgi jālaista jau no pavasara līdz ziedēšanas beigām. Turpmāk laisti reizi mēnesī – līdz pat rudenim. Lai ūdens nonāktu tieši pie peonijas saknēm, apdobē izveido padziļinājumus un tajos lej laistāmo ūdeni. Liet ūdeni uz lapām un ziediem nevajadzētu, jo mitrums veicina slimību attīstību.

foto: Shutterstock

Mēslojums. Dzeltenās peonijas sāc mēslot jau agri pavasarī, kad nokusis sniegs un gaiss iesilis. Tam derēs viegli sārts mangāna šķīdums. Kad sāk dīgt asni, dod slāpekli un kāliju saturošu mēslojumu, piemēram, apliec ap ceru satrūdējušus kūtsmēslus vai izmanto kādu no veikalā nopērkamajiem mēslojumiem. Trešo reizi mēslo aptuveni divas nedēļas pirms ziedēšanas ar komplekso mēslojumu, kura sastāvā ir fosfors. Var arī visas trīs reizes mēslot ar speciālo mēslojumu peonijām vai mēslojumu ziedošiem augiem.

Apčubināšana. Peonijām patīk irdena augsne, tāpēc regulāri aprušini ap tām zemi un izravē nezāles, jo tās necieš, ja apkārt ir konkurenti, kas cīnās par barības vielām. Uzreiz pēc iestādīšanas peonijas apdobi var mulčēt ar kūdru.

Ieziemošana. Septembra vidū nogriez peoniju zarus, atstājot aptuveni 5–10 cm augstus stublājus. Vēlā rudenī, kad zeme ir sausa vai sasalusi, mulčē ar zāģu skaidām, sausu kūdru vai lapām.  

Kaitēkļi un slimības. Dzelteno peoniju krūmu dažkārt skar miltrasa, pelēkā puve un citas sēnīšu slimības. Ja pamani, laisti mazāk, nogriez slimības skartās auga daļas, apstrādā peoniju ar trihodermām vai fungicīdiem. 

foto: Shutterstock

Leģenda par pirmo dzelteno peoniju

1930. gadā kāds Amerikas peoniju biedrības biedrs esot teicis – ja kādam selekcionāram izdosies izveidot lakstaugu peoniju ar dzelteniem ziediem, tas būs miljonu vērts zieds. Tolaik viņš pat nenojauta, ka, par spīti nemitīgiem selekcionāru pūliņiem, pirmā dzeltenā lakstaugu peonija uzziedēs tikai 1964. gadā Japānā. Līdz tam visi mēģinājumi bija neveiksmīgi. Lai arī selekcionāriem izdevās panāk, ka plaukstot peoniju ziedi bija dzelteni, izplaukstot tie zaudēja dzelteno pigmentu; daži pat kļuva pilnībā balti.

Īstu izrāvienu dzelteno peoniju attīstībā veica japāņu selekcionārs Toiči Ito. Viņam izdevās sakrustot krūmveida peoniju ar dzelteniem ziediem ar lakstaugu peoniju. Hibrīdie stādi labi auga un attīstījās, bet neziedēja. 1956  gadā Toiči Ito nomira, tā arī nesagaidījis uzziedam nevienu dzelteno peoniju. Viņa darbu turpināja palīgs Šigao Ošida. Pagāja vēl astoņi gadi, un 1964. gadā pasauli pārsteidza pirmais lakstaugu peonijas zieds koši dzeltenā krāsā, kas to saglabāja līdz pat ziedēšanas beigām. Toiči Ito atraitne dzelteno peoniju autortiesības pārdeva amerikānim Luisam Smirnovam, kurš 1974. gadā Amerikas Peoniju biedrībā reģistrēja pirmās četras dzelteno peoniju šķirnes: ‘Yellow Crown’, ‘Yellow Dream’ ‘Yellow Emperor’ un ‘Yellow Heaven’. Lai arī oficiāli šīs peonijas nodēvēja par starpsugu peonijām (Paeonia intersectional), visā pasaulē tās sauca par Ito peonijām un tā dēvē joprojām, turklāt nu jau tas ir arī oficiālais nosaukums. Drīz vien selekcionāriem izdevās radīt arī citas dzelteno peoniju šķirnes, un šis darbs arvien turpinās.

Dzelteno peoniju krāšņums un šķirņu daudzveidība

gallery icon
16

Krāšņas dzelteno peoniju šķirnes

‘Bartzella’. Viena no populārākājām ASV selekcionētajām hibrīdo peoniju šķirnēm. Ceri izaug aptuveni 80–90 cm augsti un kupli. Šķirne ieguvusi daudzas nominācijas un apbalvojumus, un ne velti, jo uz viena krūma var izveidoties pat 60 ziedpumpuru. Labvēlīgos apstākļos viens citrondzeltenais, puspildītais zieds priecē četras nedēļas.

‘Callie's Memory’. Vidēji vēli ziedoša peonija, kuras puspildītie ziedi atveroties ir maigi oranžīgi rozā, pēc tam izbālē līdz pasteļdzeltenam tonim. Krūms izaug 60–90 cm augsts.

‘Canary Brilliants’. Šīs šķirnes dūmakaini dzeltenie ziedi ar sārto tonējumu slejas uz metru gariem ziedkātiem. Zied vidēji vēlu. Krūms kompakts.

‘Green Halo’. Šī peonija lepojas ar puspildītiem neparastas formas ziediem ar zaļgandzeltenām vainaglapām un baltu rozeti centrā.

‘Lois Choice’. Šķirne priecē ar milzīgiem ziedu pušķiem, kas atgādina kuplas matu lentes. Katrs zieds ir kā mākslas darbs, kur rozā līdz maigi persiku rozā krāsa mijas ar krēmdzeltenu. Ceri kompakti. Šķirne ļoti izturīga.

‘Moonrise’. Krūms kompakts, 70 cm augsti ziedkāti. Katru no tiem rotā lieli, vienkārši, koši dzelteni ziedi ar oranždzeltenu putekšņlapu rozeti centrā. Agri ziedoša šķirne.  

‘Oriental Gold’. Citrondzelteni lodveida ziedi, kas ziedēšanas laikā izbalē līdz gandrīz baltiem.

‘Prairie Charm’. Krūms sasniedz 90 cm augstumu. Ziedi ar dzeltenzaļām ziedlapiņām un izteiktu bordo krāsu vidū. Ļoti iecienīta šķirne floristikā un griezto ziedu kompozīcijās.

‘Quitzin’. Šo peoniju krāšņo pildīto ziedu diametrs var sasniegt 20–22 cm. Tikko atveroties, ziediem ir zaļgana nokrāsa, bet plaukstot tie kļūst arvien dzeltenāki.

 ‘Yellow Crown’. Zied ar dzelteniem puspildītiem līdz pildītiem ziediem, kuru centrā ir karmīnsarkani plankumi un dzeltenu putekšņlapu rozete. Ļoti zema šķirne, krūms sasniedz tikai 60 cm augstumu.

‘Vanilla Schnapps’. Krūms var izaugt ļoti liels, tomēr šīs škirnes peonijas neizgāžas. Zied košiem citronkrāsas ziediem ar patīkamu, vieglu aromātu. Pirmos gadus zied ar daļēji pildītiem ziediem, no 4.–5. gada ar lieliem pildītiem ziediem. Agri ziedoša šķirne.

‘Lemon Chiffon’. Šai agri ziedošajai peonijai ir blīvi pildīti citrondzelteni ziedi, kas pilnziedā atgādina bumbas, kuru diametrs var sasniegt 17 cm. Zied ļoti bagātīgi un ilgi. Krūms kompakts – aptuveni 50 cm plats un 80–90 cm augsts.  

Citus noderīgus dārzkopības padomus lasi žurnāla "100 Labi Padomi" jaunajā speciālizdevumā "Bagātai ražai". Tas pieejams labākajās preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.