foto: Shutterstock
"Tā ir necieņa" - vegānu ģimenīte nosūta niknu vēstuli kaimiņiem, kuri savā pagalmā cep šašlikus
Noderīgi ikdienā
2024. gada 22. maijs, 06:39

"Tā ir necieņa" - vegānu ģimenīte nosūta niknu vēstuli kaimiņiem, kuri savā pagalmā cep šašlikus

Dzīvesstila nodaļa

Jauns.lv

Vai cilvēkiem ir tiesības savā pagalmā cept gaļu, ja ēdiena gatavošanas aromāts neizbēgami izplatās arī līdz kaimiņiem, kuriem tas traucē? Šis strīds raisījis plašas diskusijas interneta vidē.

Kādai vegānu ģimenei dzīvi apgrūtinājuši tuvu blakus dzīvojošie kaimiņi, kuri uzturā lieto gaļu. Viņi savā pagalmā sarīkojuši ballīti  un uz atklātas uguns cepuši šašliku, ēdiena aromātam likumsakarīgi izplatoties līdz mājai, kur dzīvo vegāniska dzīvesveida piekritēji. Vegānu ģimene jau bija uzrakstījuši vēstuli ar lūgumu respektēt viņu vēlmi nejust savās mājās kaimiņu gaļas smaržu, bet pēc ballītes bija  spiesti uzrakstīt vēl vienu ziņu, šoreiz ar stingru vēstījumu.

Šis stāsts sašķēlis interneta vidi divās nometnēs. Ir cilvēki, kuri uzskata, ka tā ir “saprātīga” prasība, savukārt citi aicina ģimeni protestēt un sarīkot vēl vienu grila ballīti, jo nevienam neesot tiesības kādam norādīt, ko darīt savā pagalmā. Vēstulē, kurā vegānu ģimene apsūdz kaimiņus par mēģinājumu nodarīt kaitējumu, viņi raksta, ka ir spiesti nosūtīt “pēdējo brīdinājumu”, jo gaļēdāju ģimene ir ignorējusi viņu lūgumu aizvērt mājas logus, kad tiek grilēta gaļa, un necept šaslikus mājas pagalmā. Pirmajā vēstulē, kas parakstīta ar “Sāra, Veins un bērni”, bija teikts:

“Labdien, kaimiņi. Vai jūs varētu aizvērt logus, kad gatavojat gaļu? Mūsu ģimene ir vegāni (mēs ēdam tikai augu izcelsmes pārtiku), un gaļas aromāts, kad jūs gatavojat, mums izraisa sliktu dūšu un traucē. Mēs būtu pateicīgi par sapratni.”

Kaimiņi, kuriem bija adresēta šī vēstule, šo lūgumu neņēma vērā un savā pagalmā sarīkoja ballīti ar šašliku cepšanu. Vegānu ģimene bija spiesta rakstīt otru vēstuli, tagad izvēloties citu taktiku. Viņi apsūdz kaimiņus par “ņirgāšanos par ģimeni” un “pilnīgu rupjību”. Ģimene savā vēstulē arī apgalvo, ka kaimiņi to darījuši apzināti, lai kaitētu viņu ģimenei: “Esam pauduši bažas par gaļas smaku, kas mūsu ģimenei izraisa sliktu dūšu un traucē mums. Tomēr jūs sestdienas vakarā savā pagalmā sarīkojat grila ballīti un ielūdzat daudzus cilvēkus, zinot, ka tas kaitēs mūsu ģimenei”. Izrādījās, ka vegānu ģimene arī pamanījusi, ka viņu vēstule ir publiskota sociālajos tīklos. “Mana draudzene Tīna pastāstīja, ka jūs mūsu vēstuli publiskojāt sociālajos tīklos un ka tas jums ir sāpīgi,” teikts vēstulē.

Vēstule noslēdzās ar pēdējo lūgumu: “Lūdzu, necepiet vairs šašlikus un aizveriet logus, kad mājās cepat gaļu, pretējā gadījumā es šo publiskošu sociālajos tīklos.” Tomēr vēstules saņēmēji atkal dalījās ar vēstuli internetā, un tās saturs atkal izraisījis neviennozīmīgas reakcijas. “Tas ir neticami, viņi grib jums norādīt, kā jums dzīvot jūsu mājoklī,” skarbu kritiku pauda kāds no komentētājiem, vēsta mirror.co.uk.

Tomēr cits diskusijas dalībnieks viņam nepiekrita: “Nevienam no viņiem nav taisnība.Tas ir tāds kauns, ka mūsu sabiedrība ir tāda, ka nav nekādas kopības. Vispirms, ja jums lūdz aizvērt logu, vienkārši aizveriet logu... Otrkārt, tu nevari norādīt kādam citam, kā dzīvot vai ko darīt, tev pašam ir jāpanāk pārmaiņas. Treškārt, ja tavs kaimiņš tev ir lūdzis darīt kaut ko, kam tu nepiekrīti, izturies pret viņu ar cieņu - kā divi pieauguši cilvēki.”