foto: Shutterstock
Kaimiņi agri no rīta pļauj zāli, vakarā klausās skaļu mūziku... Ko reāli iesākt, ja troksnis nav paciešams?
Uzklausi arī kaimiņus – iespējams, agrie rīti ir vienīgais laiks, kad kaimiņš var nopļaut zāli.
Likums un taisnība
2023. gada 26. jūlijs, 06:17

Kaimiņi agri no rīta pļauj zāli, vakarā klausās skaļu mūziku... Ko reāli iesākt, ja troksnis nav paciešams?

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Gribi vai ne, bet vasarā daudz vairāk dzirdi savus kaimiņus – pa atvērtiem logiem, aiz sētām un dzīvžogiem. Ne vienmēr tas, ko dzirdi, tev ir pieņemams un tīkams. Kā šādā situācijā labāk rīkoties, un kad iesaistīt policiju?

Piemēram, kādā brīvdienu rītā jau pirms astoņiem tevi pamodina zāles pļāvēja troksnis vai arī vakarā nevari iemigt, jo kaimiņi bauda burvīgo nakti uz balkona, klausoties mūziku. Ko iesākt?

Vispirms parunājies

Ja netīkamās situācijas atkārtojas regulāri, neklusē un izrunājies ar kaimiņiem. Iespējams, viņi nemaz nenojauš, ka kādam traucē. Runā draudzīgi, neuzbrūkot un izstāsti, kāpēc tev viņu trokšņošana traucē, mēģiniet kopīgi rast risinājumu. Uzklausi arī kaimiņus – iespējams, agrie rīti ir vienīgais laiks, kad kaimiņš var nopļaut zāli. Ja sava miega labad esi ar mieru upurēties, piedāvā savu palīdzību nopļaut zāli citā laikā. Runā pieklājīgi un iejūtīgi, jo šādās situācijās nepareizi izvēlēta pieeja un informācijas pasniegšana var radīt pretēju efektu – vēlmi mūziku klausīties vēl skaļāk un zāli pļaut vēl agrāk.

Neaudzē sevī naidu un nekal atriebības plānus

Ir maldīgi domāt, ka kaimiņi sapratīs savu nodarījumu un rīkosies diametrāli pretēji, ja tu sāksi darīt tāpat kā viņi – vēlu vakarā zāģēsi malku un pļausi zāli vai agri no rīta skaļi klausīsies mūziku. Tā tikai sagandēsi sev vasaru vēl vairāk, turklāt, iespējams, sabojāsi attiecības arī ar citiem kaimiņiem. Tāpat nav prātīgi klusēt, nerīkoties un audzēt sevī naidu un dusmas, jo tādējādi kaitēsi tikai sev. Situācijas mēdz būt dažādas, piemēram, kāda kundze bija nokaitinājusi visus savus kaimiņus, jo naktī ļoti skaļi skatījās televizoru. Izrādījās, ka viņai bija pasliktinājusies dzirde – kundze aizmiga, skatoties televizoru, kas turpināja skaļi darboties visu nakti. Tas turpinājās tik ilgi, līdz kāds kaimiņš par šo problēmu izlēma parunāt ar trokšņotājas meitu, un viss atrisinājās. Savukārt kundze pēc tam jutās ļoti vainīga citu kaimiņu priekša, jo par savu trokšņošanu nemaz nebija nojautusi.

Kad iesaistīt policiju?

Latvijā nav likuma, kas paredzētu sodu par pārāk skaļas mūzikas klausīšanos vai trokšņošanu, bet ir likums par to, ka ar savu rīcību nedrīkst traucēt citu cilvēku mieru. Turklāt daudzu pilsētu un novadu saistošajos noteikumos ir noteikts laika periods, kurā trokšņot vispār nav vēlams, visbiežāk tas ir no plkst. 23.00 līdz 7.00. Šajā laikā droši vari vērsties pie pašvaldības policijas un lūgt palīdzību, ja ar kaimiņiem nav iespējams rast kompromisu.