Kartupeļu cenas uzskrējušas mākoņos – pat 7 eiro par kilogramu! Latviešus Kanāriju salās pārsteidz cenas
Kartupeļu cenas Kanāriju salās.
Sabiedrība
2023. gada 20. septembris, 06:53

Kartupeļu cenas uzskrējušas mākoņos – pat 7 eiro par kilogramu! Latviešus Kanāriju salās pārsteidz cenas

Jauns.lv

Pēdējā laikā ievērojami pieaugušas kartupeļu cenas vienā no latviešu iecienītākajiem ceļojumu galamērķiem – Tenerifē. Šajā Kanāriju salā dzīvojošais latvietis Uldis Kalinovskis intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja, ka patlaban kartupeļu cenas sasniegušas pat 5-7 eiro par kilogramu.

Raksturojot situāciju ar kartupeļiem Tenerifē pēdējā laikā, Uldis stāstīja: “Situācija sākās ar to, ka fitosanitārā inspekcija atrada sūtījumos no Lielbritānijas un, manuprāt, Ēģiptes, kas ir lielākie kartupeļu piegādātāji Tenerifei, kolorado vaboles. 

Saistībā ar to lielveikalos sāka trūkt kartupeļu. Tā iespaidā mazie tirgotāji, zemnieki parāva augšā cenas.” 

Līdz šim normālos apstākļos Tenerifē kartupeļu cenas bija aptuveni 1,2, 1,3 vai 1,5 eiro par kilogramu atkarībā no iegādes vietas. 

Pat 7 eiro par kilogramu kartupeļu 

“Bet tad cenas aizgāja mākoņos. Bija 3-4 eiro [par kilogramu], bet nupat jau kartupeļus pārdod par 4 un pat 7 eiro. Jā, tāda cena ir. Es savām acīm to neesmu redzējis, bet 5 eiro cenu esmu redzējis.”

Viņš piekrita, ka Latvijā dzīvojošajiem tā var likties kosmiska kartupeļu cena. “Jā, drusciņ ir.” 

Ekskluzīvie kartupeļi arī iepriekš bija dārgi 

Uldis skaidroja, ka Tenerifē ir iegādājami ne tikai parasti kartupeļi, arī dažādi ekskluzīvi kartupeļi, piemēram melnie “Papas negras” un pavisam mazie kartupelīši, kas daļēji garšo gan kā kartupeļi, gan kā kāļi. 

“Tiem ir specifiska garša, bet tie visu laiku ir bijuši tādā cenā. Tas nav nekāds pārsteigums.” 

Vietējie zemnieki nevarot nodrošināt lielveikalu apjomus 

Bet tagad runa ir par to, ka pēdējā laikā cenas būtiski kāpušas parastajiem kartupeļiem. 

“Vietējie zemnieki saka, ka viņi varētu paši šeit izaudzēt un apgādāt salu [ar kartupeļiem], bet viņi nevar nodrošināt apjomus, kas vajadzīgi lielveikaliem, līdz ar to lielveikali tos importē. 

Katram pircējam ļauj iegādāties tikai dažus kilogramus 

Izskatās, ka šāda situācija šeit spīd līdz aptuveni janvārim. Vietējās varas iestādes saka, ka noregulēs situāciju, bet pašlaik nekas nav [jūtams]. Šobrīd situācija ir tāda, ka lielveikalos no rītiem izmet zināmu daudzumu [kartupeļu], to cena laikam ir ap 2 eiro kilogramā. 

Ir ieviests ierobežojums pārdošanā – vienai personai pārdod tikai 2-3 kg. Bet kartupeļi ļoti ātri beidzas. Principā to, kas ir piedāvājumā, ātri izpērk.” 

Līdzīgi, kā bija Padomju laikos 

Uldis sprieda, ka kartupeļu apjoma ierobežojums noteikts, lai viens cilvēks nenopirktu “šausmīgi lielu daudzumu”. 

Situāciju ar kartupeļiem Tenerifē patlaban var salīdzināt ar Latvijā notiekošo Padomju laikos, kad bija ierobežotas iespējas kaut ko iegādāties. 

Lai arī cena ir augusi, tomēr ģimenes budžetā nav liels robs  

Viņš skaidroja, ka Tenerifē dzīvo divatā ar sievu, jo viena meita mīt Latvijā, bet otra apmetusies uz dzīvi Madridē, Spānijā. Saistībā ar to ģimenes kartupeļu patēriņš patlaban nav liels. 

“Mūsu kartupeļu patēriņš ģimenē ir aptuveni pāris kilogramu nedēļā. Agrāk es par to samaksāju aptuveni 4 eiro, bet tagad būs 7 eiro. Nav nekas ļoti briesmīgs. Budžetam tas nekāds īpašais robs nav.” 

Turklāt Uldis piebilda, ka Tenerifē pieejamas arī saldētas kartupeļu daiviņas. To cena ir aptuveni 3 eiro kilogramā. Tie ir jau nomizoti un sagriezti kartupeļi, ko uzreiz var gatavot. 

Nopirka kartupeļus par 2,99 eiro kilogramā 

Pirmo reizi izlasījis, ka Tenerifē ir problēmas ar kartupeļiem, viņš nodomājis: “Kādas problēmas?! Es taču vēl pirms divām dienām pirku!” 

“Tad mēs bijām veikalā. Skatījos: jā, kartupeļi “Lidlā” nebija. Otrajā lielajā veikalā “Mercadona” arī nebija kartupeļu. 

Tajā dienā apbraukājām dažādus mazos veikaliņus. Vienā frutērijā (tā ir augļu un dārzeņu tirgotava) atradu kartupeļus par 2,99 eiro. Kartupeļi bija pieejami, un es nopirku 3 kilogramus, lai būtu rezervīte.”  

Avokado maksā pat 12 eiro kilogramā 

Uldis arī pastāstīja, ka pēdējā laikā Tenerifē ievērojami kāpušas avokado cenas. “Avokado normāli maksāja aptuveni 3-3,5 eiro kilogramā, bet tagad to cena ir 6, 9 un pat 12 eiro. Ir skaidrojums, ka avokado audzēšana patērē daudz ūdens un tā cenas ir cēlušās.”

“Vegāniem, kas patērē pārtikā ļoti daudz avokado, cenu kāpums ir būtisks.” 

Kopumā cenas kāpušas par 20-25%

Rezumējumā latvietis piebilda, ka kopumā visas cenas Tenerifē kopš kara sākuma Ukrainā un inflācijas lēciena ir kāpušas par aptuveni 20-25%. Cenu palielinājums ir diezgan liels, bet jāņem vērā, ka arī citās valstīs, tostarp Latvijā, dzīvošana ir kļuvusi dārgāka. 

Uldim nebija plašas informācijas par kartupeļu cenām citās Kanāriju salās. Viņš lasījis, ka arī Grankanārijā kartupeļi kļuvuši dārgāki nekā parasti, taču to cenas nav uzkāpušas līdz tik augstam līmenim, kāds tas patlaban ir novērojams Tenerifē.