Portāls ielādēsies pēc 15 sekundēm
Uz Jauns.lv

Klasiskie speķarauši

Sastāvdaļas
  • Mīklai:
  • 300 g miltu
  • 80 g sviesta
  • 30 g cukura
  • 10 g sāls
  • 150 ml piens un ūdens uz pusēm (pa 75 ml katrs)
  • 8 g sausā vai 15 g svaigā maizes rauga
  • Pildījumam:
  • 150 g kūpināta cūkas cauraudža
  • 1 vidējs sīpols
  • pipari un sāls pēc garšas
Māca konditore Maija Kaire. Teiksi – cik saimnieču, tik recepšu, cik Latvijā novadu, tik raušu veidu. Taisnība, bet katras improvizācijas iesākumā ir klasisks pamats.

Pagatavošana

1
Bļodā lej pienu, ūdeni, pieber cukuru, sāli. Samaisi. Piesijā miltus un pieliec raugu. Samīci. Pieliec sviestu. Mīci ilgi un pacietīgi – kad mīkla neķeras pie rokām, pamīci vēl! Mīklai jāveidojas viendabīgai un staipīgai. To var paņemt rokās un pastaipīt kā gumiju, tad tā būs vēl mīkstāka un poraināka. Mīklu pārber ar miltiem un atstāj rūgt. Raudzē aptuveni 1 stundu, atspaidi un raudzē vēl 20–25 minūtes.
2
Sīki sagriez speķi un sīpolu, pieber piparus. Samaisi. Ja gadījusies liesāka gaļa un pildījuma masa neturas kopā, pieber nedaudz miltu.
3
Uzrūgušo mīklu izņem no bļodas, klāj uz iemiltota galda, ar rokām savirpini taisnstūri, sagriez sloksnēs un katru sloksni sagriez kvadrātos. No katra kvadrāta veido apaļu bumbiņu (apmēram tik lielu, lai ietilptu deserta karotē). Bumbiņas raudzē 10–15minūtes.
4
No katras bumbiņas veido plācenīti. Uz katra plācenīša uzliec gaļas pildījumu. Ja mīklas pikucis ir apmēram 20 g, tad pildījumam jāņem 10–11 g gaļas masas. Sagatavo cepamplāti, ieklājot cepampapīru vai – modernāk – silikona paliktni, ko pēc cepšanas nomazgā un lieto atkal.
5
Paņem plāceni pirkstos, ar īkšķiem iespied gaļu mīklā, ar rādītājpirksta spilventiņiem parullē pa galdu un izveido pīrāga formu – ducīgs puncis, nosmailināti galiņi. Svarīgi nepārcensties – neiespiest gaļu par dziļu. Ja būs par daudz pildījuma, tas vīdēs cauri mīklai, turklāt cepoties pīrāgs var saplīst.
6
Pīrāgam izveidojas vīlīte. Liec pīrāgu uz plāts ar vīlīti uz leju. Galus ieliec. Starp pīrāgiem atstāj vietu, lai rūgstot nesaskaras. Paraudzē pīrāgus uz plāts aptuveni 15minūtes.
7
Apzied pīrāgus ar sakultu olu. Var izmantot tradicionālu saru otu, bet Maija Kaire iesaka silikona pindzeli, ko viegli izmazgāt un var likt arī trauku mašīnā. Jānosmērē viss pīrāgs no visām pusēm līdz pašai plātij, jo olai karstumā ir tendence rauties. Nebūs par skādi nosmērēt pīrāgus ar olu arī divreiz.
8
Paliec pannu uz augšu un pārbaudi, vai maliņas kārtīgi nosmērētas un vai nav redzama pīrāga vīlīte; tā jāpagriež uz leju. Pacel pannu no otras puses un vēlreiz pārbaudi pīrāgus. Ja gribi izrotāt, iemērc divus pirkstus olā un tad ķimenēs vai sezama sēklās un uzspied pirkstus uz raušiem.
9
Liec raušus sakarsētā krāsnī un cep 180 grādu temperatūrā, ja ir ventilators, vai 200 grādos, ja krāsnī ventilatora nav. Plāti liec krāsnij pa vidu, kur ir visoptimālākā gaisa temperatūra un gaisa cirkulācija tiek nodrošināta vienmērīgi gan no augšas, gan apakšas. Kad pīrāgi gatavi, izņem no krāsns un ļauj padzist turpat uz plāts.
10
Vai, pīrāgus cepot, jādusmojas? Nē! Dusmošanos var attiecināt un maizes mīcīšanu, bet pīrāgi ir viegli un maigi – tad der tikai labas un gaišas domas domāt!

Pievienot komentāru

Pīrāgi un pīrādziņi