Lieldienu pīrāgs ar olām
Lieldienu pīrāgs ar olām
Pīrāgi un pīrādziņi
2025. gada 12. aprīlī, 10:00

Lieldienu pīrāgs ar olām

Spinātu pīrāgs ir tradicionāls Dženovas Lieldienu ēdiens. Sensenos laikos pīrāgu gatavoja ar 33 slāņiem - pēc Jēzus Kristus gadu skaita. Tagad process vairs nav tik sarežģīts, tomēr pacensties vajadzēs.

Pagatavošana

90 min
1

Sviestu sagriez palielos gabalos un ieliec lielā bļodā. Pievieno izsijātus miltus un, pakāpenski pievienojot verdošu ūdeni, maisi ar koka karoti. Pēc pāris minūtēm verdošais ūdens atdzisīs un varēsi ar rokām iejaukt elastīgu mīklu. Ja mīkla iznāk pārāk lipīga, pievieno vēl mazliet miltu. Mīklu ietin plēvē un novieto ledusskapī vismaz uz stundu.

2

Spinātus atkausē, nolej lieko šķidrumu. Pievieno sāli un piparus pēc garšas, smalki sakapātus zaļumus, Parmezānu, rīvētu sieru, biezpienu un visu samaisi. Olas novāri "maisiņā" - 3 minūtes pēc tam, kad sāks vārīties ūdens, atdzesē un nolobi.

3

Mīklu sadali divās daļās - 2/3 un 1/3. Lielāko mīklas gabalu izrullē un ieklāj formā tā, lai mīkla pārkarātos pāri malām. Piepildi ar spinātu-siera pildījumu. Pildījumā ar karstu karoti izveido bedres un ievieto tur olas. Izrullē mazāko mīklas daļu un apsedz pildījumu. Nogriez liekās malas un sastiprini abas mīklas daļas kopā. Ar koka irbulīti vai dakšu uztaisi caurumus mīklas augšējā slanī un apsmērē ar eļļu. Cep līdz 190 grādiem iepriekš uzkarsētā krāsnī apmēram 1 stundu. Pīrāgu pirms pasniegšanas pilnībā atdzesē - vislabāk pīrāgu cept vakarā un atstāt līdz rītam, jo pārak silts pildījums var tecēt.