Nordea Rīgas maratonā šogad skries arī pa Brīvības ielu
Runā Rīga
2014. gada 26. marts, 15:34

Nordea Rīgas maratonā šogad skries arī pa Brīvības ielu

Jauns.lv

Šodien oficiālajā preses konferencē Rīgas Domē Nordea Rīgas maratona organizatori un partneri – Nordea banka un Lattelecom, informēja par 2014.g. maratona jauninājumiem, ko skrējiena dalībnieki un līdzjutēji piedzīvos gatavošanās procesā un skrējiena dienā 18.maijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Preses konferencē piedalījās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, Nordea Rīgas maratona organizatoru komandas vadītājs NECom valdes priekšsēdētājs Aigars Nords un maratona partneri - Nordea bankas vadītājs Latvijā Jānis Buks un Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Iekļaujoties Eiropas Kultūras galvaspilsētas kultūras notikumu programmā, visu Nordea Rīgas maratona distanču dalībnieki šogad 18.maijā „ar dziesmu” skries jaunās trasēs, kurās iekļausies arī Brīvības iela. Dalībniekiem, kuru skaits, pateicoties jaunajām trasēm, Eiropas Kultūras galvaspilsētas pievilcībai un Nordea Rīgas maratona aktivitātēm ārvalstu tirgos, šogad varētu pieaugt vēl vairāk, sadarbībā ar Lattelecom tiks piedāvāta un viedtālruņos pirmoreiz pieejama Nordea Rīgas maratona aplikācija. Visiem līdzjutējiem un pilsētas viesiem, savukārt, īpaši pievilcīgs liksies „Brīvības ielas kultūras kilometrs” jeb īpaša kultūras, mūzikas un sadziedāšanās programma skrējiena laikā Brīvības ielā, galvaspilsētas centrālo ielu skatītājiem un skrējiena dalībniekiem ļaujot izbaudīt no cita - kultūrvēsturiska un izklaidējoša – skatu punkta.

18.maijā Nordea Rīgas maratons notiks jau 24.reizi. Nordea Rīgas maratonā 2014 dalībniekiem būs pieejamas jau ierastās 4 distances: maratons jeb 42,195 km, pusmaratons jeb 21,0975 km, 10 km un 5 km distances, kuras šogad vīsies jaunās trasēs. Nordea Rīgas maratona jaunā trase saglabās dalībniekiem ierasto un iecienīto starta un finiša vietu 11.novembra krastmalā, kā arī Eksporta, Hanzas, Elizabetes, Meierovica bulvāri, Kaļķu ielu, Vanšu tiltu, Valdemāra ielu, Ķīpsalu un Krasta ielu. Pateicoties „Brīvības ielas kilometram” (no Stabu ielas līdz Vecrīgai) jaunā trase nešķērsos Dienvidu tiltu un ļaus ievērojami samazināt Krasta ielas posmu, maratonu padarot centrālāku un skatītājiem pieejamāku.

"Nordea Rīgas maratons pēdējo gadu laikā kļuvis par nozīmīgu Rīgas pilsētas vizītkarti, pulcējot tūkstošiem ārvalstu viesu un „maratona tūristu” un ceļot Rīgas atpazīstamību pasaulē. Pateicoties Eiropas Kultūras galvaspilsētas statusam, ārvalstnieku skaits, kas piedalās Nordea Rīgas maratonā, šogad turpinās augt, tāpēc centrālās galvaspilsētas ielas un Brīvības ielas „Kultūras kilometra” iekļaušana visās maratona distanču trasēs ir organisks maratona attīstības solis. Pats galvenais – ceram, ka maratona atrašanās pašā centrā vēl vairāk skrējienā mudinās iesaistīties visus rīdziniekus, gan bērnus un jauniešus, gan cilvēkus jau gados, gan profesionālus skrējējus, gan iesācējus, gan, protams, līdzjutējus un atbalstītājus, kurus kuplā skaitā gaidām visas trases garumā, bet jo īpaši Brīvības ielā,” sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Brīvības ielas kultūras kilometrs

Organizatori ir pārliecināti, ka jaunā trase Nordea Rīgas maratonu padarīs gan centrālāku un skatītājiem pieejamāku, gan skrējējiem un skatītājiem interesantāku. Plānots, ka „Brīvības Kultūras Kilometra” ietvaros paredzētie kultūras notikumi pulcēs kuplu skaitu skatītāju un līdzjutēju.

Pie Brīvības pieminekļa maratona dalībniekus un skatītājus sagaidīs simboliska „Kultūras galvaspilsētas goda sardze”, kura skrējējus uzmundrinās ar plašu dejotāju un koru dziedātāju atbalstu. Elizabetes un Dzirnavu ielas krustojumā skrējējus un līdzjutējus izklaidēs „Lielā Kultūras kilometra skatuve”, kurā no 1914.gada līdz 2014.gadam populārākos hitus atskaņos atzītākie Latvijas skatuves mākslinieki, Intaru Busuli, Aiju Vītoliņu, Aiju Andrejevu un Daumantu Kalniņu ieskaitot. Tālākajā Brīvības ielas posmā būs apskatāmi Latvijas dižmeistaru un jaunākās paaudzes mākslinieku darbi, kas tapuši laika posmā no 1914. līdz 2014.gadam. Tā būs iespēja ielūkoties Rīgas un Latvijas vēsturē un šodienā, kādu to redz mākslinieki.

„Brīvības ielas kultūras kilometrs” ir Eiropas Kultūras Galvaspilsētas oficiālās programmas sastāvdaļa un ir masveidīgākais tematiskās līnijas „Brīvības iela” notikums.

Gatavošanās maratonam

Organizatori atgādina, ka iestājies pēdējais un atbildīgākais skrējiena sagatavošanās posms un aicina iesaistīties pasākumos, kas radīti, lai vēl vairāk palīdzētu skrējējiem sagatavošanās procesā – „adidas skriešanas skolā”, programmā „Mans pirmais maratons”, kā arī svētdienas koptreniņos Mežaparkā, kas sāksies jau svētdien, 30.martā, plkst. 10.00

“”adidas skriešanas skola” šogad izpelnījusies ļoti lielu skrējēju atsaucību - dalībnieki skolā var saņemt padomus no profesionāļiem gan par treniņu programmu, gan veselību, pareizu uzturu un inventāru, gan arī gūt uzmundrinājumu un iedvesmu no citiem skrējējiem. Noslēdzošajā 29.marta skriešanas skolas nodarbībā plānojam rekordlielu apmeklētāju skaitu – tajā piedalīsies arī mūsu patronese un Latvijas rekordiste Jeļena Prokopčuka“, stāsta Nordea Rīgas maratona organizatoru komandas vadītājs un NECom valdes priekšsēdētājs Aigars Nords un aicina gan uz adidas skriešanas skolas 29.marta nodarbību, kurai joprojām var pieteikties maratona mājaslapā, gan uz pirmo koptreniņu 30.martā Mežaparkā.

Nordea banka, kā ilggadējais Rīgas maratona ģenerālsponsors, aktīvi iesaista skrējienā darbiniekus no filiālēm dažādās pasaules valstīs.

Nordea bankas vadītājs Latvijā Jānis Buks: „Nordea ir līdzās atpazīstamos un mīlētos sporta un kultūras notikumos. Tādēļ lepojos, ka Nordea Rīgas maratons ir kļuvis par lielāko skriešanas notikumu ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā. Uzskatu, ka astoņu gadu garumā esam kopīgi veicinājuši skriešanas kultūras izaugsmi un stiprinājuši veselīga dzīvesveida tradīciju kā skrējējos, tā arī līdzjutējos. Tie ir kopā būšanas svētki! Kā ik gadu arī es piedalīšos un aicinu ikvienu izmantot iespēju un uzdāvināt dalību pasākumā arī saviem draugiem, kolēģiem un radiniekiem!” aicina Nordea bankas Latvijā vadītājs Jānis Buks.

Nordea Rīgas maratona aplikācija sadarbībā ar Lattelecom

Jaunums 2014.gada Nordea Rīgas maratonā ir Lattelecom izstrādātā Nordea Rīgas maratona aplikācija, kas viedtālruņos būs pieejama visiem dalībniekiem, interesentiem un līdzjutējiem.

Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis: „Arī šogad esam parūpējušies par tehnoloģisku jauninājumu maratonā, dalībnieku un visu līdzjutēju vajadzībām izstrādājot Nordea Rīgas maratona aplikāciju. Jaunā aplikācija, kas būs pieejama visos viedtālruņos, būs ne tikai parocīgs darbarīks visiem dalībniekiem un līdzjutējiem, bet, ceram, arī vēl viens spēcīgs motivators treniņiem un aktīvākam dzīvesveidam”

Ar aplikācijas palīdzību būs iespējams iepazīt skrējiena trases, notikumu kalendāru un maratona dienas programmu, sekot skrējējiem un rezultātiem sacensību dienā, kā arī veikt virkni citu dalībniekiem un līdzjutējiem noderīgu darbību.

Tāpat, kā pagājušajā gadā, Lattelecom uzņēmies šefību arī par Lattelecom Komandu kausu, kas dod iespēju sacensties un stiprināt komandas garu kā lielām, tā mazām Nordea Rīgas maratona komandām. Lai kvalificētos Lattelecom Komandu Kausa izcīņai, komandām, kas jau reģistrējušās dalībai Nordea Rīgas maratonam, atliek tikai izveidot apakškomandas 4 dalībnieku sastāvā Nordea Rīgas maratona mājas lapā sadaļā „Komandām”. Lattelecom komandu kausa uzvarētāji, balvu saņēmēji un Lattelecom Komandu Kausa Grand Prix ieguvēji tiks noteikti, summējot četru apakškomandas dalībnieku rezultātus. Viena no komandām laimēs braucienu uz Budapeštas maratonu rudenī.

Ar Lattelecom atbalstu arī šogad www.uzmundrini.lv platformā visiem dalībniekiem ir iespējams nosūtīt virtuālos sveicienus, kurus atskaņos uz lielajiem ekrāniem trasē.

Oficiālais krekls un medaļa

2014.g. krekla dizaina autors ir Ilmārs Blumergs, viens no atzītākajiem mūsdienu Latvijas māksliniekiem. Uz krekla attēlojot simpātisku un optimistisku gliemezi, Ilmārs Blumbergs šogad ar ironiju aicinājis nedaudz atslābt un pasmaidīt gan pašiem skrējējiem, gan nejaušiem vērotājiem - galugalā "ko velcies kā gliemezis?" ir jautājums, ko ne reizi vien sev un citiem uzdod gan skrējēji, gan skatītāji.

Jaunā medaļa, savukārt, ietver virkni nozīmīgu Rīgas ēku, kurai garām vijas jaunā Nordea Rīgas maratona trase.

Reģistrēties iespējams Nordea Rīgas maratona mājas lapā www.nordearigasmaratons.lv un Nordea bankas filiālēs visā Latvijā. Reģistrācija turpināsies līdz pat pasākumam, bet, tuvojoties maratonam, dalības maksa pakāpeniski paaugstināsies.

Par Nordea Rīgas maratonu:

Maratons Rīgas pilsētā notiek kopš 1991.gada. 2013.gadā pasākums pulcēja 22 020 dalībnieku no 65 pasaules valstīm. 2014.gadā Nordea Rīgas maratons ir Eiropas Kultūras galvaspilsētas programmas notikums. Nordea Rīgas maratons ir saņēmis prestižo Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) "Bronzas" kvalifikācijas zīmi (Bronze Label). Maratonu kopš 2007.gada sadarbībā ar Rīgas domi rīko aģentūra NECom. Ģenerālsponsors – Nordea banka, stratēģiskais partneris – Lattelecom, sponsori – adidas, Rimi un WESS Motors Toyota. Partneri – nodibinājums "Rīga 2014", LNT, DELFI, JCDecaux, žurnāls Veselība, F64, StarFM, Vichy, Sporta Laboratorija, LETA, LIVE RIGA, Latvijas Vieglatlētikas savienība, Kultūras ministrija, veikals "Maratons", Isostar, Radisson Blu un citi.

Par Nordea Rīgas maratona oficiālo T-kreklu kolekciju:

Nordea Rīgas maratona oficiālo skriešanas kreklu kolekcija ir aizsākta 2008.gadā, katru gadu pieaicinot Latvijā zināmu mākslinieku dizaina sagatavošanai. Iepriekšējos gadus Nordea Rīgas maratona skriešanas krekla dizainu gatavoja – Gints Apsīts (2008.), Elita Patmalniece (2009.), Andris Vītoliņš (2010.), Ritums Ivanovs (2011.), Anna Heinrihsone (2012.), Krišs Salmanis (2013) un Ilmārs Blumbers (2014). Kā Nordea Rīgas maratona oficiālie krekli katru gadu tiek izmantoti Adidas Supernova līnijas skriešanas krekli. Ar kolekcijas autoru darbiem iespējams iepazīties http://www.nordearigasmaratons.lv

Sadarbībā ar rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva/Foto: Ieva Lūka, LETA