Spānijā iestrēgušie jaunieši bija spiesti nakšņot uz ielas, pie šosejas un benzīntankā
foto: https://x.com/_zvers
100 jaunieši iestrēguši Spānijā ceļojuma organziatoru dēļ.
Sabiedrība

Spānijā iestrēgušie jaunieši bija spiesti nakšņot uz ielas, pie šosejas un benzīntankā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/TV3

Vairāk nekā 100 jauniešu no Latvijas, kuri bija iegādājušies braucienu uz Portugāli, organizatoru neizdarības dēļ “iestrēguši” Spānijā. Kā vēsta paši jaunieši, pilngadīgie jaunieši vēl ar situāciju kaut kā spēj tikt galā, bet daži ceļotāji ir vien 13 gadus veci – viņi notiekošo uztver daudz smagāk.

Spānijā iestrēgušie jaunieši bija spiesti nakšņot ...

Ārlietu ministrija Jauns.lv norāda, ka ir saņēmusi apstiprinājumu no Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC), ka bērnus Latvijā varēs nogādāt par valsts līdzekļiem. “Šobrīd strādājam, lai atrastu transportu un bērnus varētu nogādāt Latvijā - apzinām iespējas gan ar autobusiem, gan ar aviosatiksmi. Esam nodrošinājuši, ka bērni Spānijas kempingā atrodas drošībā – viņus apsargā vietējā policija. Esam pastāvīgā saziņā ar bērnu vecākiem un “Fisom” pārstāvi uz vietas par tālākajiem soļiem,” norāda ministrija.

Ārlietu ministrija arī aicina bērnu vecākus ar iesniegumiem vērsties Valsts policijā lietas ierosināšanai par naudas līdzekļu piesavināšanos, kas ļautu VP izsludināt personu / personas starptautiskā meklēšanā.

PTAC tikmēr informē, ka, lai nogādātu Spānijā iestrēgušos ceļotājus, PTAC ir iedarbinājis repatriācijas mehānismu, kas paredzēts tūrisma operatora maksātnespējas gadījumā.

Pašlaik tiek apzināti trīs varianti, kā atgādāt Spānijā iestrēgušos ceļotājus uz Latviju:
- repatriācijas pakalpojuma veicēja autobusu partnerkompānija Spānijā;
- repatriācijas iespējas ar aviotransportu;
- “Lux Express Latvia” SIA sniegtie pakalpojumi, kas aizņemtu ap trim dienām.

Kā TV3 ziņām vēsta paši jaunieši, šobrīd viņi mitinās kempingā pamatīgā svelmē, un daudziem nav skaidrības, kā nokļūt mājās. 

“Bija tā nakšņošana Barselonā uz ielas, nakšņošana pie Madrides šosejas, benzīntankā, tagad esam šeit. Mēs guļam visi teltīs. Spānijā ir +38 grādi. Dušas mums ir par brīvu, tualetes ir par brīvu. Vienīgais ēdiens, kas ir: restorāni, veikals. Esam pusi veikala izpirkuši, pašiem pagatavot ēdienu iespējas nav,” stāsta brauciena dalībnieks Dāvids.

Daļa cilvēku jau devušies uz lidostām, lai lidotu mājup, citiem, izrādās, ir tikai lētākas apdrošināšanas polises, kas negaidītās mājupceļa biļetes nenosedz.

Dāvids norāda: “Matīss, kas ir galvenais organizators, ir nozudis. Neviens īsti nezina, kur viņš ir. Viņš savā vietā ir atsūtījis māsu, kas it kā par mums ir atbildīgā. Guļam kempingā, atbildīgie cenšas noskaidrot, kas notiek ar mūsu apdrošināšanām, kā mēs varam tikt mājās ar lidmašīnām. Es esmu pilngadīgs, varu situāciju labāk menedžēt. Bet mums ir cilvēki, kuriem ir 13 gadu, viņiem gan fiziski, gan mentāli šis ir daudz smagāk.”

PTAC ir apturējis tūrisma operatora licenci, kas nozīmē, ka turpmākie ceļojumi nenotiks.