Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zvejnieksvētku programma: latviešu otrie lielākie vasaras svētki jau sestdien, 13. jūlijā
foto: Publicitātes foto
Zvejnieksvētku svinēšanas tradīcija jūlija otrajā sestdienā Latvijā iesākās 1936. gadā (attēlā -iepriekšējo gadu svinības Rojā).
Sabiedrība

Zvejnieksvētku programma: latviešu otrie lielākie vasaras svētki jau sestdien, 13. jūlijā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Katru gadu jūlija otrajā sestdienā, šogad – 13. jūlijā, visā Latvijas jūras piekrastē tiek lustīgi svinēti Zvejnieksvētki jeb Jūras svētki. Šajā dienā notiks dažādi pasākumi – izbraucieni ar laivām selgā, jautras sporta spēles, zaļumballes, izrādes, koncerti, atrakcijas bērniem, tirdziņi un dažādi citi pasākumi. Jauns.lv apkopoja svētku programmu – sākot no dienvidiem leišmalē līdz pat ziemeļiem pie Igaunijas robežas.

Zvejnieksvētku programma: latviešu otrie lielākie ...

Zvejnieksvētki jūlija otrajā sestdienā Latvijā tiek svinēti kopš 1936. gadā un tā uzskatāma par latviešu kultūrvēsturisku tradīciju, jo radušies tieši Latvijā. Pastāv pāris versiju, kā un kur tie pirmāk atzīmēti, bet viens gan nenoliedzams – šai dienā tiek  līksmi godināta jūra un zvejnieki. Viens pieņēmums ir tāds, ka sākotnēji šos svētkus plānoja svinēt kā zvejnieku svētkus, tomēr Pāvilostas iedzīvotāji vēlējās tos saistīt arī ar zivju žāvētavas atklāšanu un iesvētīšanu, tādēļ arī svētku nosaukumā tika ietverts vārds „jūra”. Vēl kāds stāsts liecina, ka 1936. gadā šos svētkus nolēma svinēt Mazirbes zvejnieki. Viņi izvēlējās jūlija pirmo pusi, jo šai laikā zvejniekiem mazāk darba – bula laikā, kad reņģe nenāk krastā. Tad arī zvejas vīri sanāca vienkopus, lai apliecinātu savu spēku un varēšanu, un pateicību jūrai. Un tā šogad tie tiks atzīmēti jau 88. gadu pēc kārtas (vienīgi Otrā pasaules kara laikā to svinēšana tika pārtraukta). Sestdien, 13. jūlijā:

Jūrmalciems (Nīcas pagasts)

Jūrmalciemā pie Tīklu mājas no pulksten 15:00 būs amatnieku tirdziņš, svētku loterija, izstāde par zvejnieku un koktēlnieku Miķeli Pankoku, radošās darbnīcas, Pankoka kauss pludmales volejbolā, Neptūna sagaidīšana un zvejnieku sumināšana. Pievakarē - koncerts ar Mārtiņu Kanteru un svētku balle.

Pāvilosta

Svētkus kuplinās mākslinieki no dažādām Latvijas vietām, tostarp aktieri Veronika Plotņikova, Ņikita Osipovs un „Trio_AR maestro”, kā arī grupas “Bezvējš”, “Džentlmeņu špagats”, “Piemare” un Fēlikss Ķiģelis ar grupu. Programmā: pulksten 11:00 - Zvejnieksvētku kauss pludmales volejbolā Dienvidu mola pusē; 12:00 – atceres brīdis pie piemiņas akmens „Jūrniekiem un zvejniekiem, kuru kaps jūras dzelmē”; no pulksten 13:00 – Dzintaru ielā svētku tirgus un atrakcijas bērniem; visas dienas garumā – vizināšanās ar laivām pa Sakas upi un jūru; 14:00 – Pāvilostas ostā svētku noskaņu radīs aktieri Veronika Pļotņokova un Ņikita Osipovs; 15:00 – kuģu un laivu parāde jūrā, sasveicināšanās ar Jūras Valdnieku; no pulksten 16:00 – Pāvilostas ostā sāksies grupas  Bezvējš’ (Fēlikss Ķīģelis ar grupu) koncerts; pulksten 22:30 Dzintaru ielā  sāksies zaļumballe ar grupām „Džentelmeņu špagats” un „Piemare”.

Liepāja

Jūras svētkus pilsētā, kurā piedzimst vējš, svinēs no pulksten 11:00 līdz 23:30 Jūrmalas parkā no Jūrmalas ielas līdz koncertdārzam “Pūt, vējiņi!”, kā arī Liepājas pludmalē. Jau tradicionāli svētku rīts sāksies pie Pieminekļa bojā gājušiem jūrniekiem un zvejniekiem ar piemiņas brīdi pulksten. Svētku muzikālā, izklaidējošā un izzinošā programma apmeklētājus priecēs no pulksten 12:00. Visas dienas garumā ikvienam būs iespēja iesaistīties dažādās radošās un izglītojošās aktivitātēs, lai iepazītu jūru, tās iemītniekus, augus un mūsu dzīvi tās krastā. Pludmalē varēsim piedalīties vai vērot smilšu skulptūru veidošanu, tīkla vilkšanu un jūras izpētes procesus (dienas programmā: Lauras Bulavas bērnu popgrupa “Stari”, Liepājas leļļu teātra izrāde “Lote dodas ekspedīcijā uz jūru”, koncertprogramma “Atspirdzinošs vasaras kokteilis”). Vakara programmā no pulksten 19:00 uz muzikālās skatuves uzstāsies Latvijā populāri un iemīļoti mūziķi (Patrisha ar grupu, grupa “Citi zēni” un Rūta Dūduma un Gatis Supe ar grupu “Vintāža”). No pusdienlaika līdz vēlam vakaram Jūrmalas parkā būs Svētku tirgus, uzstāsies arī Ielu teātru mākslinieki.

Mērsrags

Svinības sāksies jau pulksten 6:00 – Mērsraga kanālā Neptūna kausu makšķerēšanā. Dienas laikā Mērsraga Ostas teritorijā - Jūras spēku patruļkuģu eskadras kuģu apskate, vizināšanās ar velkoni „Malta”(5 eiro); pulksten 10:30 Neptūna sveiciens svētkos; no 11:00 līdz 15:00 – pasākums „Jūras vilki” (zvejnieku darba rīki, tradīcijas, amata prasmes, zivju zupa, mūzika, zivju tirdziņš). Pie Tautas nama no pulksten 10:00 – atrakcijas bērniem, 11:00 – Neptūna uzruna un sporta spēļu atklāšana (netradicionālās sporta spēles). Brīvdabas estrādē „Jēgerleja” pulksten 17:45 – Jūras valdnieka vizīte; 18:00 - senioru deju koncerts „Deju virpulī”; 20:00 – vīru kopas „Vili” uzstāšanās. Pulksten 21:00 sāksies vakata programma, kurā uzstāsies Normunds Rutulis, Miks Dukurs un Armands Lozinkis Lūsis, bet pēc tam balli spēlēs Dj Gunchs (ieeja uz vakara programmu no 21:00 – 10 eiro, skolēniem un pensionāriem – 7 eiro).

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Sestdien, 13. jūlijā, Latvijas jūras piekrastes pilsētās un ciemos svinēs tradicionālos Zvejnieksvētkus.
Sestdien, 13. jūlijā, Latvijas jūras piekrastes pilsētās un ciemos svinēs tradicionālos Zvejnieksvētkus.

Roja

Svētku atmosfēra būs pārpilna ar tirdziņiem, pusmaratoniem un mandelēm - dažādas aktivitātes, kā, piemēram, Jūras valdnieka sagaidīšana un radio SWH tiešraide. Dienas laikā - tirdziņš, pusmaratons, tingeltangeļi, Olgas Rajeckas un Jāņa Moiseja uzstāšanās. Vakara programma sāksies pulksten 20:00 pludmalē, kur notiks Lielā balle (uz divām skatuvēm uzstāsies Gacho, „Labvēlīgais tips”, M. Sencis & Grandmasters Neons, „Apvedceļš”, „Pirmais kurss”, „Zelta kniede”, „Bruģis”, Dj Roberts Lejasmeijers, Dj Ufo un Dj JAX; ieeja uz vakara programmu – 20 eiro).

Lapmežciems

Zvejnieksvētkus 13. jūlijā no pulksten 10:00 svinēs Lapmežciema parkā un stadionā, bet no pulksten 14:00 Lapmežciema estrādē. Pulksten 19:00 estrādē - kultūras programma “Murdiņā” ar Aināru Bumbieri, aktieru ansambli „Ilga”, Grētu Grantiņu, Jūras iemītnieku parādi, Ivo Fominu un balli ar grupu “Papīra lidmašīnas” (ieeja - 15 eiro)

Engure 

Engurē Zvejnieksvētku svinēšana būs visas dienas garumā no pulksten 10:00 ar Svētku gājienu, Neptūna sagaidīšanu, vērienīgu kravas auto parādi un daudz un dažādām atrakcijām visai ģimenei. Latvijas spēkavīru čempionātu Engures pludmalē, Volejbola turnīrs un vērienīgu vakara koncertprogrammu („The Sound Poets”, „Pērkons”, „Sudden Lights”, „Singapūras satīns”, balle ar grupu “Tandēms Trijatā”; biļešu cena uz koncertu – 15 eiro).

Jūrmala

Jūras svētku balle kopā ar grupu “Laika upe” Mellužu parkā sāksies 13. jūlijā pulksten 21:00 (ieeja bez maksa).

Salacgrīva

Tradicionālo Zvejnieku svētku rīta aktivitātes Salacgrīvā norisināsies gan pilsētas centrā, gan stadionā ar dažādās izklaidēm un kultūras programmām, kā arī sportiskām aktivitātēm. Tirgotāji no visām trim Baltijas valstīm piedāvās gardus ēdienus, dzērienus un plašu mājamatniecības izstrādājumu klāstu (uzstāsies Daumants Kalniņš koncertā ,,Vēlās muzikālās brokastis”, muzicēs lustīgie “Ziņģes brāļi “, būs Ūdens akrobātu šovs, radošās darbnīcas lieliem un maziem; šie pasākumi - bez maksas). Bet no pulksten 17:00 līdz ‘četriem no rīta  Zvejnieku parka estrādē uzstāsies populāri mākslinieki un grupas, kā Aija Andrejeva, ”Bermudu divstūris”, ”Credo”, ”Pērkons” un ”Tranzīts”, bet Dj Mareks Našenieks rūpēsies par klausītāju labsajūtu priekšnesumu starplaikos (biļešu cenas – 23-60 eiro).