Sabiedrība
2024. gada 27. jūnijs, 07:45

Nihilisms uz ceļa - satiksmes eksperts skaudri izsakās par latviešu braukšanas paradumiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pēdējo dienu laikā nepatīkamas ziņas par traģiskiem ceļa satiksmes negadījumiem uz A9 šosejas netālu no Saldus pārsteigušas visus. Kā tik īsā laika sprīdī iespējamas vairākas traģēdijas vienā ceļa posmā? Latvijas autovadītāju sliktākos paradumus un iespējamos negadījumu iemeslus komentē eksperts.

Runājot par konkrētajiem negadījumiem uz A9 ceļa Saldus tuvumā, šobrīd vēl nav skaidrības par to, kāpēc tieši šajā vietā notikuši tik traģiski negadījumi ar tik mazu starplaiku. Šobrīd notiek izpēte. Infrastruktūra ir atbilstoša un ne ar ko neatšķiras no citām šosejām, laika apstākļi ir teicami, taču rodas jautājums - ko darīja autovadītāji? Patlaban vēl nav iespējams spriest par notikumiem attiecīgajā ceļa posmā un kāpēc satiksmes dalībnieki rīkojušies tā un ne savādāk. Satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis Jauns.lv komentē, kas tieši ir Latvijas autovadītāju lielākās problēmas auto vadīšanā.

foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijā ļoti īsā laika posmā ir notikušas vairākas traģiskas auto sadursmes.

Svētku laiks

Novērojams, ka cilvēki ap svētku laiku ir izklaidīgāki un mazāk atbildīgi attiecībā pret satiksmes drošību un drošību kopumā, tai skaitā aktualizējas arī alkohola lietošanas paradumi, kas attiecīgi veicina negadījumu koncentrēšanos svētku laikā.

Pārgalvīgi apdzīšanas manevri

Runājot par vispārīgajām Latvijas šoferu raksturīgajām kļūdām, viena no būtiskākajām ir pārgalvība veicot apdzīšanas manevru. Šo darbību gan bieži var pirmajā acumirklī var sajaukt ar iebraukšanu pretējā kustības joslā, ko izraisījusi novēršanās no auto vadīšanas noguruma ietekme vai lietojot viedierīces.

Pārgalvība un vienaldzība pret noteikumiem

Pētot pēdējo gadu negadījumus, tad viens no ietekmējošiem faktoriem ir pārgalvīga rīcība un nihilistiska attieksme pret elementāriem satiksmes drošības principiem, uzsver eksperts.

Iespējamais risinājums - paaugstināt satiksmes uzraudzību

Satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis norāda, ka ir steidzami jāstiprina policijas struktūras, kas veic satiksmes preventīvu uzraudzību (nejaukt ar sodīšanu), citādi šoferiem parādās nesodāmības sajūta un citiem autovadītājiem ir radusies pārliecība par to, ka noteikumi uz viņiem neattiecas.

VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) darījis zināmu, ka pasūtīs ārkārtas drošības auditu Liepājas šosejas (A9) posmam, ņemot vērā smagos ceļu satiksmes negadījumus uz attiecīgā autoceļa otrdien, 25.jūnijā, un trešdien, 26. jūnijā, informēja LVC pārstāvji.

Kompānijas pārstāvji atzīmē, ka smagie ceļu satiksmes negadījumi pēdējās dienās notika Liepājas šosejas 80., 90. un 105.kilometrā.

Satiksmes drošības auditus veiks Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), vērtējot iespējas uzlabot satiksmes drošību konkrētajā autoceļa posmā.

Tāpat LVC pārstāvji atzīmē, ka būtiska būs arī Valsts policijas sniegtā informācija par šo triju smago ceļu satiksmes negadījumu iemesliem. Pēc statistikas datiem, biežākais šādu negadījumu iemesls ir pārgalvīga apdzīšana, kuras rezultātā notiek frontālā sadursme.