Jelgavas novada dome apstiprina ētikas kodeksu. Vēl nesen Latviju mulsināja Lasmaņa “meņģēšanās” skandāls
foto: LETA
Jelgavas novada domes sēde, kurā pēc meņģēšanās skandāla no amata atkāpās domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis.
Novadu ziņas
2024. gada 30. maijā, 19:50

Jelgavas novada dome apstiprina ētikas kodeksu. Vēl nesen Latviju mulsināja Lasmaņa “meņģēšanās” skandāls

Jauns.lv

Jelgavas novada domes sēdē deputāti apstiprinājuši deputātu ētikas komisijas nolikumu un ētikas kodeksu, kura mērķis ir noteikt deputātu profesionālās ētikas pamatprincipus un uzvedības standartus. Martā šokējošā notikumā iekūlās toreizējais Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis ("Latvijas attīstībai") - video kadros iemūžināts kā politiķis 13. marta domes sēdes laikā tiešsaistē meņģējas.

Jelgavas novada dome apstiprina ētikas kodeksu. Vē...

"Līdz ar jaunā Pašvaldību likuma stāšanos spēkā no 2023. gada 1. janvāra, līdzšinējais ētikas kodekss un ētikas komisijas nolikums ir zaudējis spēku. Izstrādājot deputātu ētikas kodeksu, kas būtu atbilstošs spēkā esošiem normatīvajiem aktiem, esam pētījuši, vērtējuši un ņēmuši vērā gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja metodiskos materiālus ētikas kodeksa izstrādei, gan Saeimas kārtības rulli, gan citu pašvaldību pieredzi. Jaunizveidotais ētikas kodekss paredz virkni vispārīgu pamatnostādņu domes deputātu ikdienas darbam, kā arī uzvedības standartus, kas jāievēro, veicot deputāta pienākumus Jelgavas novada pašvaldībā,- attieksmē pret darbu, savstarpējā komunikācijā, vairojot sabiedrības uzticēšanos lēmējvarai un pašvaldībai kopumā. Kodeksā iekļauti tādi ētikas pamatprincipi kā taisnīgums, profesionalitāte, atbildība, pieklājība, godaprāts, objektivitāte, kā arī interešu konflikta novēršana," skaidro Juridiskās nodaļas vadītāja Vita Nagle.

Deputātu ētikas komisija, kas izskatīs konkrētu iesniegumu par neētisku rīcību, tiks izveidota un apstiprināta ar domes lēmumu. Komisijas galvenais uzdevums būs, pamatojoties uz objektīviem un pārbaudāmiem faktiem, izskatīt iesniegumu, analizēt un risināt ētiska rakstura jautājumus, kā arī pieņemt lēmumu par ētikas kodeksa normu pārkāpumu, tādējādi veicinot deputātu profesionālās ētikas un uzvedības pamatprincipu ievērošanu un deputātu atbildību pret vēlētājiem par savu veikumu pilnvaru laikā.

Skandāls ap Jelgavas novada priekšsēdētāju Lasmani

Jauns.lv jau rakstīja, ka martā šokējošā notikumā iekūlās toreizējais Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis ("Latvijas attīstībai") - video kadros iemūžināts kā politiķis 13. marta domes sēdes laikā tiešsaistē meņģējas.

Kadros iemūžināta Jelgavas novada domes 13. marta sēde, kurā budžeta komisija lēma par Elejas muižas parku un vairākiem citiem novadam būtiskiem jautājumiem. Kamēr pati sēde aizritēja bez starpgadījumiem, tās izskaņā manāms, ka Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa kadrā ieslīd kādas zeķubiksēs tērptas kājas. Politiķis par šādu pavērsienu neizliekas traucēts un turpina vadīt sēdi, tomēr dažbrīd viņa rokas aizslīd līdz blakus esošajam sēdeklim, liekot nojaust par jestrām izdarībām.

Pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone atzina, ka konkrētais incidents saistīts ar Budžeta komisijas sēdi. Ieraksts ir ticis izsūtīts deputātiem, jo izpilddirektore Līga Lonerte aicina viņus vērtēt, viņasprāt, ētikas dabas pārkāpumu domes priekšsēdētāja rīcībā.

Izpilddirektore deputātiem paudusi, ka, viņasprāt, Lasmaņa rīcībā ir saskatāmi būtiski pārkāpumi. Viņa pie deputātiem vērusies pēc administrācijas darbinieku celtās trauksmes. Budžeta komisijas tiešsaistes norisē, kā arī videoierakstā pašvaldības darbinieki un komisijas locekļi bija spiesti noskatīties uz domes priekšsēdētāja rīcību, un, ievērojot lietišķu subordināciju, bez tiesībām ietekmēt sanāksmes gaitu, pauda Kaņepone. Pēc sēdes incidents gan raisījis rezonansi gan izpildvaras personāla, gan domes deputātu vidū. Aprīļa sākumā Madars Lasmanis paziņoja par atkāpšanos no amata.