foto: Jelgavas novada pašvaldība
Kas ir “meņģēšanās skandālā” ierautais Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis?
Madars Lasmanis četras reizes startējis Saeimas vēlēšanās. Nevienu reiz nav ticis ievēlēts, bet tomēr, izmantojot “mīksto mandātu” trīs reizes kļuvis par parlamenta deputātu.
Sabiedrība
2024. gada 23. marts, 07:48

Kas ir “meņģēšanās skandālā” ierautais Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pikantā skandāla centrā nonākušais 44 gadus vecais Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis it nemaz nav nepieredzējis politiķis, kurš savas pārgalvības dēļ iekūlies neadekvātās problēmās. Viņš ir ar pamatīgu politisko bagāžu – politikā iesaistījies jau 22 gadu vecumā uzreiz pēc studijām Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā un paspējis pabūt gan triju Saeimu deputāts, gan ministru padomnieks.

Nedēļas vidū nerātna meņģēšanās skandāla epicentrā iekūlās Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis (“Latvijas attīstībai”). Tika publiskots video, kurā bija iemūžināts, kā politiķis 13. marta domes sēdes laikā, kad pašvaldības budžeta komisija lēma par Elejas muižas parku un vairākiem citiem novadam būtiskiem jautājumiem, pieslēdzies tai attālināti no dienesta automašīnas salona, draiskojas ar kādu aizmugures sēdeklī sēdošu sievieti.  

Zemsavieši stīvējas ar Madaru Lasmani

foto: Jelgavas novada pašvaldība
2022. gada pašā sākumā Madars Lasmanis kļuva par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju, kad novada mēra amatu atstāja Ziedonis Caune, kurš novadu (pirms tam – rajonu) bija vadījis kopš 2001. gada.

Kamēr pati sēde aizritēja bez starpgadījumiem, tās izskaņā manāms, ka Madara Lasmaņa kadrā ieslīd kādas zeķubiksēs tērptas kājas. Politiķis par šādu pavērsienu neizliekas traucēts un turpina vadīt sēdi, tomēr dažbrīd viņa rokas aizslīd līdz blakus esošajam sēdeklim, liekot nojaust par jestrām izdarībām.

Kā norādījis politiķis, motosportists un uzņēmējs, arī Jelgavas novadā dzīvojošais Jānis Vinters, tad video redzams, kā Madars Lasmanis aiztiek nezināmas sievietes intīmās vietas: “Augsti godātie, šādu video man no Jelgavas novada domes sēdes atsūtīja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) kolēģi”.

Savukārt novada domes izpilddirektore Līga Lonerte (ZZS) aicinājusi vietvaras politiķus vērtēt, viņasprāt, ētikas dabas pārkāpumu domes priekšsēdētāja rīcībā. Bet pats Madars Lasmanis to komentējis kā nelabas slavas celšanu un bildis, ka nekas amorāls neesot noticis, jo automašīnā blakus sēdējusi viņa sieva: “Es neveicu neko tādu, ko man būtu jāpaskaidro sīkāk. Katrs lai spriež pēc savas samaitātības pakāpes.”

Vienlaikus Madars Lasmanis pēc video publicēšanas rosinājis no darba atbrīvot Līgu Lonerti par vairākiem dienesta pārkāpumiem. Viņa esot šī gada februārī patvaļīgi, neievērojot Darba likuma normas, devusies atvaļinājumā, nav ievērojusi Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma normas un privātām vajadzībām lietojot pašvaldības mantu (automašīnu).

Zīmīgi, ka viscītīgākie Madara Lasmaņa nosodītāji ir Zemnieku savienības pārstāvji, kuriem uz pašreizējo domes priekšsēdētāju varētu būt pamatīga cemme, jo tieši Madars Lasmanis bija sava priekšteča – domes priekšsēdētāja, zemsavieša Ziedoņa Caunes (1956-2022) oponents. Ilggadējais novada mērs Ziedonis Caune pašā 2021. gada nogalē vietvaras vadītāja krēslu zaudēja un tajā iesēdās Madars Lasmanis.

Politikā no 22 gadu vecuma

foto: Madars Lasmanis/“Facebook”
Madars Lasmanis politikā jau ir 22 gadus – no 22 gadu vecuma.


Madara Lasmaņa biogrāfija liecina par vērā ņemamu politiķa karjeru. Pamata un vidējo izglītību viņš ieguvis Vilces pamatskolā un Bulduru dārzkopības tehnikumā, bet 2002. gadā pabeidza Latvijas Lauksaimniecības universitāti Jelgavā, iegūstot bakalaura grādu dārzkopībā; pēdējos divus studiju gadus viņš bija arī Lauksaimniecības universitātes Studentu pašpārvaldes vadītājs. Savukārt 2005. gadā, absolvējot Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāti, viņš ieguva maģistra grādu dabas zinātnēs (specializējoties entomoloģijā – kukaiņu pētniecībā).

Pēc studijām Lauksaimniecības universitātē viņš bija gan Lauku attīstības fonda, gan Privatizācijas aģentūras padomes loceklis, uzsākot aktīvu politisko darbību.

Politikā viņš iesaistījās 2002. gadā, kandidējot 8. Saeimas vēlēšanās no partijas “Jaunais laiks” saraksta. Ievēlēts viņš netika, taču kļuva par 8. Saeimas deputātu uz laiku ministra amatu ieņēmušā Jāņa Reira vietā. 2006. gadā viņš kandidēja 9. Saeimas vēlēšanās un atkal sākotnēji netika ievēlēts, taču kļuva par Saeimas deputātu uz laiku Arta Kampara vietā, kurš arī tika iecelts ekonomikas ministra amatā. 10. Saeimas vēlēšanās 2010. gadā Madars Lasmanis pārstāvēja partiju “Vienotība”, kurā iekļāvās “Jaunais laiks”. Atkal sākotnēji netika ievēlēts, taču 2011. gadā jau trešo reizi, izmantojot “mīksto mandātu”, kļuva par Saeimas deputātu Klāva Olšteina vietā. Bija arī Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs. Šajā pašā gadā viņš atkal nesekmīgi kandidēja 11. Saeimas ārkārtas vēlēšanās.

2013. gadā Madars Lasmanis tika ievēlēts Jelgavas novada domē un pēc gada atkal kārtējo reizi kandidēja Saeimas vēlēšanās. 2015. viņš pameta partiju “Vienotība” un 2017. gadā pievienojies partijai “Latvijas attīstībai”.

2019. gadā Madars Lasmanis kļuva par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces padomnieku pašvaldību jautājumos, bet pēc Jura Pūces aiziešanas no amata jau darbojās kā jaunā ministra Artūra Toma Pleša padomnieks.

2021. gadā no “Latvijas attīstībai” saraksta Madars Lasmanis atkal tika ievēlēts Jelgavas novada domē, kur sākotnēji atradās opozīcijā Zemnieku savienības pārstāvim, domes priekšsēdētājam Ziedonim Caunem. Pēc tam kad Ziedonis Caune atstāja amatu, 2022. gada 19. janvārī Madars Lasmanis tika ievēlēts par Jelgavas novada domes priekšsēdētāju.

Viņš no 2000. gada ir Latvijas Biškopības biedrības, bet kopš 2005. gada arī Antīko automobiļu kluba biedrs.