Slavenības
2024. gada 26. marts, 06:39

"Tajā video nav nekā tāda, par ko man jākaunas!" - Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis komentē "čamdīšanas skandālu"

Inta Mengiša, Vita Zvaigznīte

Žurnāls "Kas Jauns"

Pagājušās nedēļas vidū nerātna meņģēšanās skandāla centrā iekūlās Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Madars Lasmanis (44) - tika publiskots video, kurā iemūžināts, kā politiķis attālinātas domes sēdes laikā dienesta automašīnā draiskojas ar kādu aizmugurē sēdošu sievieti. Savu komentāru Lasmanis sniedzis žurnālam "Kas Jauns".

Pikantais video tika iemūžināts sēdē, kad pašvaldības budžeta komisija lēma par Elejas muižas parku un vairākiem citiem novadam būtiskiem jautājumiem. Debašu laikā redzams, kā kadrā ieslīd kāda sieviešu zeķē tērpta kāja. Politiķis par šādu pavērsienu neizliekas traucēts un turpina vadīt sēdi, tomēr dažbrīd viņa labā roka aizslīd aiz sēdekļa, kustoties liekot nojaust par jestrām izdarībām.

Kā pēc video nopludināšanas šokēts izteicās politiķis, motosportists un uzņēmējs, arī Jelgavas novadā dzīvojošais Jānis Vinters, tad video redzams, kā partijas "Latvijas attīstībai" pārstāvis “Madars Lasmanis aiztiek nezināmas sievietes intīmās vietas”: “Augsti godātie, šādu video man no Jelgavas novada domes sēdes atsūtīja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) kolēģi.” Pēc aizdomīgajām kustībām sēdekļa aizmugurē novada mērs savu labo roku pacēla pie sejas un ilgstoši to apošņāja.

Uzjautrinās pat Lietuvā

Visai Latvijai parādītais Lasmani padarīja par īstu soctīklu zvaigzni. Platformā "X" neskaitāmi lietotāji ironizēdami un iesmiedami sāka “ražot” un laist gaisā dažnedažādus saukļus un teicienus, paužot asociācijas par draiskajā video redzēto. Tā nu tautā palaisti rosinājumi, piemēram, sievietes intīmo vietiņu pārdēvēt par “jelgaviņu”, leģendārās "Laimas" konfektes turpmāk saukt par “Madara vāverīti” un tā tālāk. Savukārt sociālajā vietnē "TikTok" parādījusies gūzma ar pārveidotiem, izķēmotiem video izgriezumiem. Joku video pat aicina turpmāk ar Madaru Lasmani sasveicināties pamājot, nevis spiežot roku…

Un ne jau tikai soctīklos vien Lasmanis kļuvis par zvaigzni. Ziņas par politiķa uzvedību un noslēpumaino kāju ieguvušas starptautisku uzmanību – par viņa meņģēšanos jau ziņojuši arī Lietuvas mediji.

Nenoliedzami, Madara Lasmaņa pikantais video un jautājums, kam pieder sievietes kāja viņa dienesta automašīnā, ir aizvien aktuālākā tēma arī jelgavnieku sarunās. Pats Lasmanis visiem acīm redzamo ņemšanos komentējis kā “nelabas slavas celšanu” no nelabvēļu puses un bildis, ka nekas amorāls neesot noticis, jo automašīnā blakus sēdējusi viņa sieva: “Es neveicu neko tādu, kas man būtu jāpaskaidro sīkāk. Katrs lai spriež pēc savas samaitātības pakāpes.”

Deputāti: “Sieva viņu vienmēr piesegusi”

Vairāki Jelgavas novada domes deputāti, ar ko izdevās sazināties "Kas Jauns", uzskata par maz ticamu faktu, ka sižetā no automašīnas redzamās noautās kājas patiešām pieder Madara Lasmaņa sievai Agnesei Lasmanei, kā to apgalvo pats politiķis.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Madars Lasmanis ar kundzi Agnesi pagājušā gada jūlijā, dodoties uz svinīgo pieņemšanu Rīgas pilī par godu Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča inaugurācijai.

Kolēģiem zināms, ka Madars un Agnese Lasmaņi ir kopā jau kopš studiju gadiem, un tik pikantas mīlas rotaļas darba laikā diez vai ilgus gadus kopā esošs pāris atļautos realizēt. Tas, ka Lasmanis bez minstināšanās žurnālistiem paziņoja, ka automašīnā daļēji redzamā sieviete bijusi viņa likumīgā sieva, tādējādi “pametot zem tanka” arī savas sievas tikumisko godu, neesot nekāds pārsteigums šajā ģimenes modelī, izteicās kāds no Lasmaņa kolēģiem, skaidrodams: “Sieva tajā ģimenē Lasmani jau kopš seniem laikiem ir piesegusi visvisādās nebūšanās. Arī studiju laikā, kad, piemēram, daudz ieguldījusies Madara rakstu darbu veikšanā.” Tāpat Jelgavas novada domē izskan pieņēmums, ka kāju īpašniece varētu būt kāda no pašvaldības darbiniecēm, kam šāda veida priekšnieka iepriecināšana, iespējams, ir veids, kā saglabāt darbavietu...

Novada domes izpilddirektore Līga Lonerte aicinājusi vietvaras politiķus vērtēt, viņasprāt, ētikas dabas pārkāpumu domes priekšsēdētāja rīcībā. Izskan arī aicinājumi izvērtēt mēra atbilstību ieņemamajam amatam. 

Lasmanis par sievu: “Man problēmu nav”

Ar Madaru Lasmani sazinājās arī žurnāls "Kas Jauns". Vaicāts, kā jūtas pēc saceltās ažiotāžas, Lasmanis atkārtoti pauž uzskatu, ka šī ir “politiska izrēķināšanās”, kas nu skar visu viņa ģimeni.

Madars ir triju bērnu tēvs. Vaicāts, vai ar sievu bija saskaņojis to, ka publiski pateiks, ka automašīnas salonā bijušas viņas kājas, un vai tagad ģimenē nav par vienu problēmu vairāk, kas jārisina, mērs atbild, ka “tāda problēma nav”. Viņš arī piebilst, ka neuzskata, ka par notikušo viņam būtu jānoliek deputāta mandāts, jo tas nozīmē, ka viņam uzticējusies noteikta sabiedrības daļa. “Un viss šis video ir katra samaitātības pakāpes nepareiza interpretācija. Tajā video nav nekā tāda, par ko būtu sabiedrībā jākaunas vai mani jānosoda, vai man būtu no šīs sabiedrības vai kopienas jādodas prom, it kā es būtu izdarījis kādu asinsgrēku!” atbildi tiem, kas prasa viņa atkāpšanos, noformulē Jelgavas novada domes priekšsēdētājs.

Politiķis “ar bagāžu”

Madars Lasmanis it nemaz nav nepieredzējis politiķis, kurš savas pārgalvības dēļ iekūlies neadekvātās problēmās. Viņš ir ar pamatīgu politisko bagāžu – politikā iesaistījies jau 22 gadu vecumā uzreiz pēc studijām Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā un paspējis pabūt gan triju Saeimu deputāts, gan ministru padomnieks. Turklāt Lasmanim ir virkne citu interešu – no 2000. gada viņš ir Latvijas Biškopības biedrības, bet kopš 2005. gada – arī Antīko automobiļu kluba biedrs. Savukārt 2005. gadā, absolvējot Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultāti, viņš ieguva maģistra grādu dabas zinātnēs (specializējoties entomoloģijā – kukaiņu pētniecībā). Jelgavas novada vadītāja krēslā viņš iesēdās pirms diviem gadiem, kad to zaudēja Ziedonis Caune.

Kas ir Lasmaņa sieva?

Kā savā amatpersonas deklarācijā norādījis Madars Lasmanis, viņa sieva ir Agnese Lasmane.

foto: no "Instagram"
Agneses "Instagram" profilā kopā ar vīru Madaru atrodami arī priecīgi brīži.

Agnese ir Latvijā pazīstama rožu audzētāja, un viņai pieder SIA "Ziedkalnes dārzniecība", kas reģistrēta Vilcē un savu darbību izvērš arī tirgotavā Rīgā. “Audzēju rožu stādus jau kopš 2014. gada, un pirms manis to darījuši mani vecāki un vecvecāki,” uzņēmuma mājaslapā ar sevi iepazīstina Lasmane.

Ņemot vērā situāciju, kas skārusi ne tikai Madaru Lasmani kā amatpersonu, bet lielākoties deputāta ģimeni un viņa sievu, "Kas Jauns" sazinājās arī ar Agnesi, piedāvājot iespēju izteikties un paust savu viedokli notikušajā. Līdz žurnāla nodošanas tipogrāfijā brīdim Lasmaņa dzīvesbiedre ne uz telefonzvaniem, ne īsziņām neatsaucās.