foto: ekrānuzņēmums no Daugavpils domes video
Daugavpils mēra neadekvātais drifts, Austrumvidzemē snieglieces dēļ aicina nedoties mežā, saskrienas ar lokomotīvi: kriminālā province
Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš ievērību izpelnījies ar to, ka, galvā uzmaucis Ziemassvētku rūķa cepuri, nelegāli driftoja pa Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenālu.
112
2023. gada 9. decembris, 08:20

Daugavpils mēra neadekvātais drifts, Austrumvidzemē snieglieces dēļ aicina nedoties mežā, saskrienas ar lokomotīvi: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Visnemierīgāk pēdējās dienas bijis uz autoceļiem, kur bīstamus apstākļus radījis ne tikai alkohols un laikapstākļi, bet arī kāda augsta amatpersona. Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš ievērību izpelnījies ar to, ka, uzmaucis galvā rūķu cepuri, jautri piedalījies driftošanas izbraucienā mazu bērnu ielokā.

Savukārt kāda liepājniece pārgalvīgi braukusi pāri dzelzceļa sliedēm un sabuktējusies ar lokomotīvi. Toties Ādažos un Ventspilī uzreiz nākamajā dienā pēc Policijas dienas pieķerti neadekvāti dzērājšoferi. Tas, ka viņi “spēcinošās dziras” traukus cilāja uz likumsargu veselību gan nav pierādījies. Bet vienam otram braukāt bīstami ir ne tikai pilsētās, tas attiecas arī uz meža ceļiem. Vidzemes puses mežinieki aicina pašlaik nedoties uz vietām, kur aug daudz koku, jo tie pakļauti sniegliecei.

Policijas dienu pārsvinējušies dzērājšoferi

foto: Tong Patong / Alamy/ Vida Press
Uzreiz pēc Policijas dienas pašvaldību likumsargi pie stūres noķēra vairākus dzērājšoferus. Policijai bija jāraksta protokoli un jāskaidro, kāpēc viņi tik stulbi atzīmējuši policistu profesionālo svētku dienu.


Tikko otrdien, 5. decembrī, likumsargi atzīmēja Latvijas Policijas dienu, kā viņu “apskāvienos” jau “iebrauca”, iespējams, pārāk uz policistu veselību iedzēruši pilsoņi. Viņu tosti neatmaidzināja policistu sirdis un nu dzērājbraucējiem priekšā pamatīgas nepatikšanas par spēkrata vadīšanu ar dulnu prātu.

* Ādažu novada pašvaldības policija publicē video, kurā redzams, kā kāds pārāk ar alkoholu aizrāvies šoferītis nevēlas komunicēt ar policistiem un centās noslēpties no atbildības, pārlienot no autovadītāja sēdekļa uz aizmuguri:

Tomēr viņam tas neizdevās. Pašvaldības policija vēsta: “Pašvaldības policijas darbinieki, pateicoties aktīvai iedzīvotāju rīcībai, aizturēja un nodeva Valsts policijai personu, kura vadot automašīnu alkohola reibumā aizķēra citu automašīnu un mēģināja pamest notikuma vietu”. 

* Savukārt Ventspils pašvaldības policija nākamajā dienā pēc saviem profesionālajiem svētkiem pie “merša” stūres “sašņorēja” kādu 28 vecu dāmu jautrā prātā. Likumsargi vēsta:

“Ventspils pašvaldības policija 6. decembrī pulksten 15.48 saņēma informāciju, ka Ventspilī pa Sporta ielu Brīvības ielas virzienā tiek aizdomīgi vadīts transportlīdzeklis “Mercedes Benz” un, iespējams, vadītājs ir reibuma stāvoklī. Nekavējoties reaģējot uz saņemto informāciju, pēc trim minūtēm  transportlīdzeklis tika apturēts Brīvības ielā 32/34. 

Tika konstatēts, ka “Mercedes Benz” vadīja 1995. gadā dzimusi sieviete bez autovadītāja tiesībām, kura atradās acīmredzamā reibuma stāvoklī, kā arī transportlīdzeklim nebija obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA).

Pašvaldības policija informēja Valsts policijas darbiniekus, kuri ieradās notikuma vietā tālāko procesuālo darbību veikšanai. Sievietes izelpā konstatētas vairāk kā trīs promiles alkohola”. 

Daugavpils mērs nopelna žagarus no Ziemassvētku vecīša

Savukārt Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš ar auto iebraucis citā ķezā. Gribēja tēlot labo onkuli jeb Salatēti, bet sanāca kā vienmēr – nu viņam no Ziemassvētku vecīša jāsaņem žagari pa pēcpusi.

Lieta tāda, ka nu jau gandrīz gadu bezpartejiskais (pirms tam kaislīgais saskaņietis) Andrejs Elksniņš Adventa pirmajā svētdienā, 3. decembrī, visnotaļ neadekvāti iedriftēja laukumā pie Daugavpils cietokšņa, kur bija paredzēta Ziemassvētku koka iedegšanas svinīgā ceremonija.

Uz eglītes iedegšanu Daugavpils galvenais rātskungs ieradās driftējošā BMW. Kāda Daugavpils iedzīvotāja šo notikumu piefiksējusi sociālajos tīklos, ierakstot: “Gaidījām Salaveci, bet ieradās mūsu mērs”.

Lai arī Elksniņš bija tikai šī driftējošā auto pasažieris, video radīja plašu rezonansi un zem tā drīz vien parādījās Valsts policijas paziņojums: “Informējam, ka 4. decembrī sākts administratīvā pārkāpuma process par agresīvu braukšanu, tiek skaidroti apstākļi”. Par laimi šis augstās pašvaldības amatpersonas kūrētais autoneprāts beidzās bez cietušajiem. Bet varēja beigties arī bēdīgāk, jo uz pasākumi bija ieradušies desmitiem mazu bērnu... 

foto: Daugavpils pilsētas dome
Daugavpils mērs iedrifto Daugavpils cietoksnī.

Pats mērs savā “Facebook” profilā gan pauž, ka “sliktā policija” pret driftotājiem lietu ierosinājusi tādēļ, ka viņš tai nav atvedis Ziemassvētku dāvaniņas (uz šo pirmssvētku pasākumu  pilsētas cietoksnī mērs bija ieradies ar Ziemassvētku rūķa mici galvā, bet bez dāvanu maisa).

Sagaidot pirmo Adventi, Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls” kļuva par svētku epicentru, kura pagalmā tika atklāta Ziemassvētku vecīša rezidence, uz kuru Andrejs Elksniņš ieradās “drifta bembī” – BMW 3. sērijas spēkratā. No tā uzlīmēm noprotams, ka pilots šim auto ir Latvijas Drifta čempionāta startējošais Žanis Šteinbergs.

Pēc iebraukšanas pagalmā iedzīvotāju ovāciju pavadībā BMW pabrauca garām eglītei un turpat ap milzīgo sniega kupenu “pagrieza saulītes”. Pēc tam atkal atgriezās pie eglītes un tad pa pasažiera durvīm izkāpa Andrejs Elksniņš ar Ziemassvētku rūķa cepuri galvā.

Lokomotīve Liepājā taranē busiņu

foto: liepajniekiem.lv
Ceturtdien Liepājā, uz dzelzceļa pārbrauktuves Saraiķu ielā, lokomotīve taranēja baltu kravas mikroautobusu.

Cita veida autonegadījums noticis Liepājā, kur ceturtdien, 7. decembrī, balts “Renault” kravas mikroautobuss saskrējās ar lokomotīvi, vēsta portāls liepajniekiem.lv.

Kāda autovadītāja, ar automašīnu “Renault Trafic” braucot pa Saraiķu ielu, ignorējot ceļazīmi “STOP” (neapstājoties tālāk braukt aizliegts), mierīgi šķērsoja dzelzceļa pārbrauktuvi, nepārliecinoties, vai netuvojas vilciens.

foto: liepajniekiem.lv
Lokomotīves apskādētais busiņš “Renault Trafic”.

Pēc Valsts policijas sniegtās informācijas “Renault” busiņa vadītāja neņēma vērā ceļa apstākļus, proti, ka ir slidens, un neizvēlējās atbilstošu braukšanas ātrumu, kā rezultātā neapstājās pirms sliedēm un nedeva ceļu lokomotīvei. Tā nu busiņš sabuktējās ar lokomotīvi.

Par laimi, viss beidzās salīdzinoši veiksmīgi – cieta tikai dzelži, bet cilvēkiem, izņemot stresu, nekāda skāde nenotika, informēja Valsts policijas preses pārstāve Madara Šeršņova. Valsts policijā par notikušo ir uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Vidzemē mežā gājējus apdraud sniegliece

Toties valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” (LVM) šoferīšus, it īpaši Vidzemē, aicina uzmanīties no snieglieces:

“Pēc pēdējās nedēļas intensīvās snigšanas Vidzemes pusē koki ir apsniguši un apsaluši ar biezu sniega kārtu, kas veicina koku noliekšanos jeb snieglieci. Lielā svara dēļ koki daudzviet ir sasvērušies arī virs meža autoceļiem un pastaigu takām, tie var neizturēt sev uzlikto papildus svaru un lūst, radot bīstamību. LVM veic meža autoceļu apsekošanu un nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu drošību uz meža autoceļiem, tomēr aicina ikvienu dabā gājēju būt uzmanīgam un izvērtēt nepieciešamību šobrīd doties mežā.

Austrumvidzemes reģionā ir konstatētas vairākas vietas gan pie valsts autoceļiem, gan pie LVM meža ceļiem, kur no sniega un ledus smaguma koki ir noliekušies un nereti arī lūst, tādējādi radot apdraudējumu sabiedrībai”.

Lai novērstu apdraudējuma risku, LVM plāno bīstamo koku ciršanu Vidzemes pusē. Šīs nedēļas beigās tika uzsākta bīstamo koku ciršana pie valsts nozīmes šosejām Valka–Valmiera un Smiltene–Valka. Teritorijās, kurās nepieciešams saskaņojums ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi, bīstamo koku novākšana var nedaudz kavēties. Savukārt īpaši aizsargājamajā dabas teritorijā - Ziemeļgaujas regulējamajā režīma zonā - saskaņojums ar nosacījumu atstāt nocirstos kokus mežā – jau saņemts.

Vispirms bīstamo koku ciršana tiks veikta līdzās vietām, kurās notiek saimnieciskā darbība, skaidro LVM Austrumvidzemes reģiona mežkopības vadītājs Arnis Čams.

Toties LVM Rietumvidzemes reģionā pie ceļiem vēl nav konstatēta tik kritiska snieglieces situācija kā Austumvidzemē. LVM Rietumvidzemes meža apsaimniekošanas plānošanas vadītājs Vilmārs Katkovskis skaidro: “Mēs vēl neesam saņēmuši informāciju par līdzīgām situācijām, kur snieglieces dēļ tiktu apdraudēti iedzīvotāji, taču šāds risks pastāv. Katram kokam nav iespējams prognozēt, vai un kad tas lūzīs, bet skaidrs, ka cilvēkiem noteikti jāizvērtē nepieciešamība šobrīd doties mežā. Koki ir sniega un ledus pilni, jāuzmanās!”

LVM vecākais meža eksperts Indulis Brauners skaidro, ka sniegā noliekti koki vairāk novērojami mežmalās un pie ceļiem, takām, jo šajās vietās kokiem veidojas asimetriski vainagi, proti, vairāk zaru veidojas gaismas pusē. Koks, uz kura zariem uzkrājies sniegs un ledus, nolīkst uz vairāk zaroto pusi un, ja koka stumbrs šo papildus svaru nevar izturēt, tas lūzt.

LVM aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem. Dodoties meža pastaigā, jāpievērš uzmanība, kur tiek novietota mašīna, kā arī jāizvairās no atrašanās zem apsnigušiem kokiem. Lai nodrošinātu drošību, atsevišķi ceļu posmi var tikt arī slēgti.

foto: Rīgas meži
“Rīgas mežu” strādnieki cīnās ar snieglieces sekām.

Par snieglieces bīstamību informē arī pašvaldības uzņēmums “Rīgas meži”: “Atpūšoties mūsu mežos, aicinām labāk izvēlēties maršrutus, kas ved pa jaunaudzēm vai klajākām vietām un netuvoties lielajiem kokiem, ja to zari ir pārāk noliekušies. Tāpat aicinām nenovietot transportlīdzekļus zem šādiem kokiem.

Sekojam līdzi situācijai mūsu teritorijās un novēršam potenciāli bīstamos gadījumus. Piemēram, kritiskāk šonedēļ bija Gaujas mežniecībā, Mālpils pusē, kur gar ceļa malu bija liekti un arī lūzuši koki jeb snieglauzes, kā arī galvaspilsētas mežos”.