foto: Ieva Leiniša/LETA
Mamikins Krievijā dzīvo no nesliktas algas, ko viņam maksā Latvijas valsts. Cik ilgi tas turpināsies?
Alga, kuru Andrejs Mamikins dzīvošanai Krievijā saņem no Latvijas Valsts darba inspekcijas, ir neslikta. Vēl jau vērā jāņem arī tas, ka Mamikins VDI neveic absolūti nekādus reālus darbus, tā vietā dzesējot muti Krievijas propagandas TV.
Sabiedrība
2023. gada 14. novembris, 13:40

Mamikins Krievijā dzīvo no nesliktas algas, ko viņam maksā Latvijas valsts. Cik ilgi tas turpināsies?

Jauns.lv

Nav noslēpums, ka bijušais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins, kurš šobrīd dzīvo Krievijā un slavē karu Ukrainā, kādu laiku Latvijā faktiski darbojās Valsts darba inspekcijā (VDI). Izrādās, viņš vēl šodien saņem algu no šīs valsts iestādes.

To Mamikins atklāja krievu propagandista (no Igaunijas) Oļega Besedina “Youtube” raidījumā, runājot par to, vai politiķis no Latvijas jau ir atradis darbu Krievijā.

Mamikins atklāj, ka Krievijā vēl nav oficiāli nodarbināts, taču joprojām skaitās kā VDI darbinieks, tiesājas ar šo Latvijas valsts iestādi un turpina saņemt algu.

Situācija ir pagalam nepatīkama.

Mamikins, vēl esot Latvijā, bija pietiekami aktīvs, pretdarbojoties valsts interesēm, taču nu ir aizbraucis uz Krieviju, kur propagandas TV šovos sauc uzsākto karu Ukrainā par “svētu”, ņirgājas par slaktiņu Bučā un hroniski izplata melus par situāciju Latvijā.

Šo visu viņš Krievijā dara, pārtiekot no Latvijas nodokļu maksātāju naudas, kuru viņam jau kādu laiku maksā VDI.

“Katru mēnesi saņemu. Šis vispār jau ir diezgan būtisks atbalsts man un manai ģimenei,” intervijā neslēpj pats Mamikins, kurš nesen citā raidījumā stāstīja, ka Latvijā, lai izdzīvotu, bijis spiests rakņāties izgāztuvē.

Piesūcies valsts iestādei kā dēle

Vērsāmies šajā valsts iestādē, lai izprastu, kādos apstākļos Mamikins vispār ticis sākotnēji atlaists, tad tiesājies un tiesu uzvarējis.

Noskaidrojām arī, cik tad ik mēnesi no Latvijas valsts saņem šī brīža bezkaunīgākais un Krievijas informatīvajā telpā, iespējams, populārākais no Latvijas aizmukušais prokremliskais aktīvists.

Šī summa ir 1318 eiro pirms nodokļu nomaksas, kas dzīvei Krievijā droši vien galīgi nenāk par ļaunu.

Vēl jau vērā jāņem arī tas, ka Mamikins VDI neveic absolūti nekādus reālus darbus, tā vietā dzesējot muti Krievijas propagandas TV.

Amats, kurā Mamikins “uz papīra” strādā ir izcili ironisks – Stratēģiskās komunikācijas vadītājs.

VDI arī atklāj, kā Mamikins sācis darbu un sākotnēji atlaists. Izrādās, VDI viņš nav ticis cauri pārbaudes periodam.

“Andrejs Mamikins 2021. gada 1. oktobrī uzsāka veikt stratēģiskās komunikācijas vadītāja darba pienākumus VDI. 2021. gada 14. oktobrī, pamatojoties ar Darba likuma 47. panta pirmo daļu (darba līguma uzteikums pārbaudes laikā), A. Mamikinam tika uzteikts darba līgums,” norāda VDI Klientu atbalsta nodaļas vadītāja Dace Stivriņa.

Pēdējā Mamikina darba diena faktiski bija 2021. gada 18. oktobris.

Aptuveni pēc mēneša (16. novembrī) Mamikins iesniedza prasību tiesā par VDI uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu un atjaunošanu darbā, vidējās izpeļņas par piespiedu kavējuma piedziņu.

Vēl intervijā Mamikins apgalvo, ka viņš no darba esot atlaists tikai “pēc Krišjāņa Kariņa zvana uz inspekciju”.

Lai tur vai kā, ar Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 2022. gada 1. aprīļa spriedumu uzteikums arī tika atzīts par prettiesisku un spēkā neesošu.

Spriedumu pārsūdzēja, bet ar Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas 2022. gada 30. jūnija spriedumu Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas spriedums tika atstāts negrozīts.

“Līdz ar to A. Mamikins no 2022. gada 2. augusta tika atjaunots darbā VDI. Paralēli tiesvedībai, konstatējot, ka nepieciešams veikt neatliekamus organizatoriskus pasākumus, VDI ar 2022. gada 27. jūnija rīkojumu likvidēja divas amata vietas, tai skaitā stratēģiskās komunikācijas vadītāja amata vietu. Ņemot vērā minēto, A. Mamikinam no 2022. gada 2. augusta tika noteikta dīkstāve, saglabājot darba samaksu, atbilstoši Darba likuma 74. panta otrajai un trešajai daļai,” paskaidro VDI pārstāve.

Tolaik Mamikins jau bija aktīvs Latvijas valsts nedraugs un lēja eļļu klāt ugunij, kuru Covid-19 pandēmijas laikā bija sacēluši pašmāju vakcīnskeptiķi.

Mamikins var aizmirst par turpmāku naudu no Latvijas

Kas vēl būtiski – ņemot vērā to, ka Mamikins ir arodbiedrības biedrs un arodbiedrība nepiekrita viņa darba līguma uzteikumam, VDI 2022. gada 27. septembrī Rīgas pilsētas tiesā iesniedza prasības pieteikumu par darba līguma, kas noslēgts starp VDI un Mamikinu, izbeigšanu.

Civillieta pirmajā instancē ir izskatīta pēc būtības, un ar 2023. gada 16. oktobra spriedumu ir apmierināta VDI prasība.

Spriedums gan vēl nav stājies likumīgā spēkā, taču tas nozīmē, ka ilgi Mamikins ar savu saimi Latvijas nodokļu maksātāju naudu saviem piedzīvojumiem Krievijā vairs netērēs.

Vēl Latvijā pret Mamikunu, kā zināms, kriminālprocesu uzsācis arī Valsts drošības dienests.