foto: Pārtikas veterinārais dienests
Elejā spīdzina kaķus, bet Vaivē – lašus; Daugavpilī mētājas ar pudelēm: kriminālā province
Ņaudētājiem kādā dzīvoklī Elejā nebija tie labākie dzīves apstākļi.
112
2023. gada 4. novembris, 05:48

Elejā spīdzina kaķus, bet Vaivē – lašus; Daugavpilī mētājas ar pudelēm: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ne tikai cilvēkiem, bet arī citām radībām iet gauži. Tā, piemēram, Elejā kādā dzīvoklī Pārtikas un veterinārais dienests atklājis 12 kaķus, kuri turēti antisanitāros apstākļos, respektīvi – mocīti. Tagad ņaudētāji nokļuvuši uz dzīvnieku patversmē Stopiņu pagastā. Savukārt Cēsu novada Vaivē jau gadu  gadiem makšķernieki uztraucas par lašvaidīgajiem, kuri nārsta laikā nespēj pārvarēt ūdesndzirnavu aizsprostu.

Savukārt Daugavpilī kāds divkājains huligāns tik tālu salamājies ar kādu vīru, ka viņam sejā metis pudeli. Arī kārtību viens otrs nemīl, sevišķi tas attiecas uz šoferīšiem Pierīgā, kuri nekādīgi nespēj ieraudzīt nepārtraukto līniju. Toties Augšdaugavas novada dārzkopības sabiedrībā “Kalkūnu celtnieks” viens otrs iedomājies, ka sadzīves atkritumu konteineri radīti tādēļ, lai tajos atbrīvotos ne tikai no izgulētiem dīvāniem, bet arī savu laiku nokalpojušajiem šīfera jumtiem.

Atkal satraucas par Vaives ūdensdzirnavu aizsprostu

Cēsu novada iedzīvotājs Martins Komarovs ar savu “Facebook” ievietoto video no Vaives ūdensdzirnavām kārtējo reizi uzjundījis sasāpējušo Vaives upes aizsprosta jautājumu, kas sabiedrību uztrauc jau vismaz pārdesmit gadus.

Video redzams ūdens tecējums pār jau nedarbojošos Vaives ūdensdzirnavu aizsprostu. Martins Komarovs raksta:

“Vai tiešām Cēsu novadā pie Vaives dzirnavām gadu no gada jāredz šī problēma, ka lašu nārsta laikā laši netiek tālāk pa upi uz augšu?”

Komentāros uz to atbild Valsts vides dienests: “Konkrētā teritorija atrodas privātīpašumā, un tā īpašnieks ir tiesīgs lemt par būves paturēšanu vai nojaukšanu. Netraucētu zivju nārstošanu arī šajā Vaives upes posmā uzrauga Valsts vides dienesta un sabiedriskie vides inspektori”.

Guntars Mucenieks par radušos situāciju raksta: “Atrunas, lai nekas nav jādara! Vienkārši nākošgad jāsalasās komandai un no dēļiem jāuztaisa zivju ceļš. Īpašnieku pazīstu sen; viņš teica, ka neiebilst tādam pasākumam, savulaik bija veidojuši zivju pagaidu ceļu, bet tad pēkšņi vides dienestam tas nepatika, vīriem piegriezās no tās birokrātijas.

Un tā kā laši tiek līdz pirmajam kāpumam, tad tur nekas īpaši nav jātaisa, vecajām slūžām jāieliek pa divi dēļi abās malās - būs lielāka straume un lasis pa to tiks augšā, veidosies vidējā ūdens plūsma, kas būs lielāka,un pietiekoša”.

Te jāpiebilst, ka jau šī gadsimta sākumā Latvijas makšķernieku asociācijas pētījumā par aizsprostiem Latvijas upēs par Vaives ūdesnsdzirnavu aizsprostu bija norādīts: “Optimālā gadījumā būtu demontējams. Pašlaik nepārvarams šķērslis taimiņiem, kuri nārsto Vaives lejteces posmā. Demontāžas iespējas niecīgas, jo aizsprosta īpašniekam ir citas ieceres attiecībā uz aizsprosta apsaimniekošanu”.

Jānorāda, ka Eiropas Komisija šobrīd pieprasa dalībvalstīm līdz 2027. gadam daudz aktīvāk nojaukt neizmantotos aizsprostus uz upēm, lai nodrošinātu bioloģiskās daudzveidības atjaunošanos.

Elejā no antisanitārijas izglābj 12 kaķus

Elejā antisanitāros apstākļos turētie kaķi

Pārtikas un veterinārais dienests sadarbībā ar Jelgavas novada pašvaldības policiju, no kāda dzīvokļa Elejā izņēmis un dzīvnieku patversmē nogādājis 12 ...

gallery icon

Pārtikas un veterinārais (PVD) ziņo, ka no kāda dzīvokļa Elejā Jelgavas novadā izņēmis antisanitāros apstākļos dzīvojošus 12 kaķus:

“Konstatējot dzīvnieku labturības prasību pārkāpumus, PVD sadarbībā ar Jelgavas novada pašvaldības policiju, no kāda dzīvokļa Elejā izņēmis un dzīvnieku patversmē “Ulubele” (Stopiņu pagastā) nogādājis 12 kaķus, tostarp divus mazus kaķēnus.

Inspektori dzīvoklī konstatēja dzīvnieku labturības un turēšanas prasību pārkāpumus – kaķi turēti antisanitāros apstākļos, tie nebija ne sterilizēti, ne kastrēti, tādējādi pieļaujot dzīvnieku nekontrolētu vairošanos, kā arī dzīvnieku īpašniece nevarēja pierādīt, ka dzīvnieki ir vakcinēti. Par konstatētajiem pārkāpumiem uzsākts administratīvā pārkāpuma process”.

Ādažos un Ropažos satiksmes noteikumu neievērotājus tvarsta ar kamerām

Ropažu novada pašvaldības policija sociālajos tīklos publicējusi video, ka novadā tiek veikta videonovērošana, izmantojot arī dronus: “Tā tiek veikta, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību, fiksētu ceļu satiksmes noteikumu un citu veidu pārkāpumus”.

Publicētajā video redzams, kā kāds autovadītājs, pārkāpdams ceļu satiksmes noteikumus, veic kreiso pagriezienu, ignorējot nepārtraukto balto līniju. Šajā gadījumā pārkāpējam piemēro naudas sodu sešu naudas sodu vienību apmērā (30 eiro), bet, ja viņš pie tam vēl būtu apdzinis kādu spēkratu, tad sods jau būtu 55 eiro.

foto: Ādažu pašvaldības policija
Ādažu pašvaldībnieki norāj vecākus, kuri savu bērnus uz skolu palaiž, pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus.

Ar autovadītājiem, kuri neievēro uzkrāsotās līnijas, neapmierināta ir arī Ādažu novada pašvaldības policija, kura vēsta: “Vecāki! Pie skolas ir uzstādīta videonovērošanas kamera, kurā redzams, ka no rītiem mēdzat izlaist savas atvases no transportlīdzekļiem, neievērojot 943. ceļa apzīmējuma (nepārtraukta dzeltena līnija uz brauktuves malas vai apmales apzīmē ceļa posmus, kur transportlīdzekļiem apstāties un stāvēt aizliegts). Par šādu pārkāpumu, kas fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, var tikt piemērots naudas sods – 15 eiro”. 

Ar pudeli pa seju

Pagājušajā nedēļā – naktī uz trešdienu Daugavpilī pašvaldības policijas Videonovērošanas nodaļas speciālistu uzmanību piesaistīja jauniešu kompānija pilsētas centra apkaimē, kurai veidojās konflikts ar kādu garāmgājēju, informē likumsargi.

Par notiekošo tika informēta tuvākā patruļgrupa, kura nekavējoties devās uz notikuma vietu.

Pa to laiku mutvārdu konflikts starp vienu no grupas jauniešiem un vīrieti neatslāba līdz beidzot agresīvais jaunietis negaidīti raidīja vīrietim tieši sejā pudeli, nodarot cietušajam acīmredzamus miesas bojājumus.

Kamēr jaunietis un vīrietis skaidroja attiecības, pašvaldības policijas patruļgrupa paspēja ierasties  notikuma vietā un aizturēja agresīvo jaunieti. Aizturētais 1999. gadā dzimušais jaunietis tika nodots Valsts policijas darbiniekiem turpmāko procesuālo darbību veikšanai, bet cietušais vīrietis – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem medicīniskās palīdzības sniegšanai.

Turpinot apstākļu skaidrošanu, pašvaldības policijas darbinieki konstatēja, ka vairāki no grupas jauniešiem atrodas aktīvā meklēšanā.

“Kalkūnu celtnieku” piemētā ar veciem dīvāniem un šīferi

foto: Augšdaugavas novada pašvaldība
Dārzkopības sabiedrības “Kalkūnu celtnieks” sadzīves atkritumu konteineri kļuvuši par vietu, kur atbrīvoties no lielgabarīta nevajadzīgām lietām – gan jumtiem, gan dīvāniem.

Bet Daugavpilī līdzāsesošā Augšdaugavas novada pašvaldība ziņo, ka tās Administratīvā komisija izskatīja un pieņēma lēmumus trijās administratīvā pārkāpumu lietās.

Kalkūnes pagasta dārzkopības sabiedrības “Kalkūnu celtnieks” teritorijā pie atkritumu konteineriem no automašīnas viens vadītājs izmeta vecu jumtu, bet otrs - dīvānu. Par šiem pārkāpumiem atbildība ir paredzēta Atkritumu apsaimniekošanas likuma 43. panta pirmajā daļā - fiziskajai personai no desmit līdz simt piecdesmit naudas soda vienībām (50 – 150 eiro), bet juridiskajai personai — no piecdesmit līdz trīssimt naudas soda vienībām (150 – 1500 eiro).

foto: Augšdaugavas novada pašvaldība
Dārzkopības sabiedrības “Kalkūnu celtnieks” sadzīves atkritumu konteineri kļuvuši par vietu, kur atbrīvoties no lielgabarīta nevajadzīgām lietām – gan jumtiem, gan dīvāniem.

Personai, kas pie atkritumu konteineriem atstāja dīvānu tika piemērots naudas sods 50 eiro apmērā. Arī otrai personai, kas atstāja šīferi, būs jāmaksā 50 eiro liels naudas sods. Par trešās personas darbībām lietvedība tika izbeigta, jo piegružotājs nākamajā dienā novērsa savu pārkāpumu, respektīvi – savāca izmestos gružus.