foto: Ādažu pašvaldības policija
Izpostīts Sabiles Vīna kalns, Talsos “aizbrauc jumts”, Ādažos un Daugavpilī “peldas” automašīnas: kriminālā province
Ja nelieto stāvbrezmi, Ādažos auto var arī aizpeldēt.
112
2023. gada 21. oktobris, 07:45

Izpostīts Sabiles Vīna kalns, Talsos “aizbrauc jumts”, Ādažos un Daugavpilī “peldas” automašīnas: kriminālā province

Jauns.lv

Veselīga dzīvesveida piekritēji galvassāpes sagādājuši sabilniekiem, kuri vienā lielā dubļu kaudzē pārvērtuši slaveno Sabiles Vīna kalnu. Raizes arī novada centrā – Talsos, kur pašā pilsētas centrā nams Lielajā ielā 27 pasludināts par avārijas stāvoklī esošu. No tā jāizvācas visiem, gan jauniem, gan veciem, bet ne pašvaldības policistiem. Viņi, lūk, varot strādāt ēkā ar nestabilu jumtu.

Nelabi uzvedušies arī braucēji, kuri pārvietojas gan ar spēkratiem uz diviem, gan četriem riteņiem. Kāds mopēdists Pāvilostas pusē vienā rāvienā ticis pie 1500 eiro liela naudas soda, bet šoferīši Ādažos un Daugavpilī, aizmirstot savu spēkratus uzlikt uz bremzēm, tos “aizripinājuši” peldēties.

Sportisti izposta Sabiles Vīna kalnu

Pirms divām nedēļām taku skrējiens “Stirnu buks” aizvadīja savu desmit gadu jubilejas skrējienu Kurzemes Šveicē jeb pa Sabiles vīna kalnu, par spīti spēcīgajam lietum un nepatīkamajiem laika apstākļiem. Rezultātā Sabiles pilsētas lepnums un vistālāk ziemeļos esošā vīnogu plantācija (pēc Ginesa rekordu grāmatas vērtējuma) pārvērtās par vienu lielu dubļu “vannu”. Apmēram 3000 ekstrēmā skrējiena entuziasti vārda tiešā nozīmē nevis noskrēja pa kalna nogāzi, bet gan nošļūca uz dibena pa “dubļu trasi”.

Dubļu putra Sabilē:

Vietējie nobēdājušies par sagandēto Vīna kalnu. Laikraksts “Talsu Vēstis” raksta: “Sajūtas pilsētnieku vidū dalās - kamēr skrējēji, par spīti lietum un skarbajiem laikapstākļiem, priecājas par izaicinošo posmu, Sabiles uzņēmēja aicina aizdomāties par pilsētvidi, kas pēc sacensībām daudzviet atstāta dubļos”.

Uzņēmuma “Sabiles sidrs” īpašniece Baiba Circene pauž: “Sabiles Vīna kalns ir būtībā izpostīts. Skrējēji Vīna kalnā bija ierīkojuši bobsleja trasi, pašiem jautri bez gala, bet faktiski viss dārznieces ieguldītais darbs ir pagalam – rudens darbus vairs nav iespējams paveikt, balsti nolauzti, terases nobrucinātas, vīnogulāji izraustīti... Izbradātas un izbraukātas ir arī citas vietas. Iespējams, ka skrējējiem bija jautri, bet man sāp sirds, skatoties uz izpostīto Vīna kalnu”.

Dubļainais “Stirnu buks” Sabilē:

Tikmēr Sabiles pilsētas un Abavas pagasta pārvaldes vadītājs Zigmunds Brunavs aicina ņemt vērā arī “pozitīvos aspektus”, uzsvaru liekot uz Sabiles kā tūrisma galamērķa popularizēšanu: “Tas, kas jāsakārto, to sakārtosim”. Savukārt “Stirnu buka” organizators Rimants Liepiņš pauda, ka ar šādu pieredzi nācies saskarties pirmo reizi: “Skaidrs, ka dubļi nevienam nav patīkami, bet daba ir daba, tā tas šoreiz notika”.

Ķezā nokļuvušie ādažnieki

foto: Ādažu pašvaldības policija
Kāds pārāk nosvinējies ādažnieks dzērumu atlaidies izgulēt pilsētas centrā.

Ādažu novada pašvaldības policija savā “Facebook” profilā publicē foto ar dažādās ķezās nokļuvušiem ādažniekiem. Tā viens tik pamatīgi “uzņēmis uz krūts”, ka šajā aukstajā laikā atlaidies saldus sapņus ķert kādā pilsētas pļaviņā, bet cits atkal aizmirsis savu auto nofiksēt uz stāvbremzi un tā aizripojusi “izpeldēties”.

“Tuvojoties aukstajam laikam, atgādinām, ka pārmērīgā alkohola lietošana ir ne tikai administratīvi sodāma, bet var arī apdraudēt veselību un dzīvību”, un:

foto: Ādažu pašvaldības policija
Pamatīgas galvassāpes autovadītājam var izmaksāt aizmāršība – piemirst sava spēkrata stāvbremzi.

“Autovadītāj! Lūdzu pārliecinies, vai transportlīdzeklis ir novietots droši. Lūk, kas notiek, ja nelieto stāvbremzi”.

Mikroautobuss Gubiščes ezerā

To, cik svarīgi pārliecināties par stāvbremzes stabilitāti, ceturtdienas, 19. oktobrī pēc savas rūgtās pieredzes pārliecinājās arī kāda daugavpiliete, kuras automašīna Jaunbūves mikrorajonā ieslīdēja Gubiščes ezerā. Ceturtdien ap astoņiem no rīta vietējos pārsteidza neierasts skats, kura fotogrāfijas drīz vien tika publicētas sociālajos tīklos.

Ezerā bija ieslīdējusi sarkanas krāsas “Volkswagen” mikroautobuss. Uz notikuma vietu bija ieradušās vairākas ugunsdzēsēju automašīnas un ātrā palīdzība. Par laimi, neviens nebija cietis – skāde bija nodarīta tikai spēkratam. Daugavpils ziņu portāls gorod.lv raksta:

“Valsts policija saņēma informāciju, ka Daugavpilī ezerā atrodas automašīna. Notikuma vietā ieradušies likumsargi konstatēja, ka no rīta iedarbināts pie mājas novietots transportlīdzeklis “Volkswagen”, un 1998. gadā dzimusi sieviete sāka tīrīt logus, nepārliecinoties, ka ir veikti pasākumi, lai automašīna nesāktu kustēties, kā rezultātā automašīna sāka ripot, nobrauca no ceļa un ieslīdēja ezerā”.

Mopēdists saņem 1500 eiro lielu sodu

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Kāda mopēda vadītājs Sakas pagastā iedzīvojies pamatīgā naudas sodā – viņam izbrauciens ar mopēdu pa laukiem izmaksāja 1500 eiro.

Otrdien, 18. oktobrī, gaišā dienas laikā kāds mopēdists Dienvidkurzemes novada Sakas pagastā iedzīvojās pamatīgā naudas sodā – pusotrs tūkstotis eiro viņam būs jāsamaksā par pieciem dažādiem pārkāpumiem. Valsts policija informē, ka tā patruļas laikā pamanīja aizdomīgu mopēdu:

“Dienesta transportlīdzeklī esošā sistēma, nolasot mopēda reģistrācijas numura zīmi, norādīja, ka mopēds nav reģistrēts un par to nav veikta tā īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana. Mopēda vadītājs tik drīz apstāties nevēlējās, taču tad, kad tas tika apturēts, konstatēti vēl citi pārkāpumi.

Mopēda vadītājs nepakļāvās policistu prasībām apturēt transportlīdzekli un iebrauca blakus esošās mājas teritorijā, cenšoties izvārīties no pārbaudes.

Transportlīdzeklis tika apturēts, un bez jau iepriekšminētajiem pārkāpumiem tika konstatēts, ka mopēda vadītājam nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību un viņš atradies alkohola reibumā (vīrieša izelpā konstatētas 1,31 promiles alkohola).

Pret mopēda vadītāju uzsākti pieci administratīvo pārkāpumu procesi – par nepakļaušanos tādas personas prasībai apturēt transportlīdzekli, kura ir pilnvarota pārbaudīt transportlīdzekļa vadītāja dokumentus; par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kurš nav reģistrēts noteiktajā kārtībā; par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, par kuru nav veikta tā īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana; par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību un par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,0 promili.

Vīrietim par šiem pārkāpumiem piemērotais soda apmērs sasniedz 1500 eiro un kā papildsods ir noteikta tiesību atņemšana uz trīs gadiem, kas nozīmē, ka trīs gadus liegts arī tās iegūt”.

Katrā ziņā nu kurzemniekam būs pamatīgi rūpesti, lai nopelnītu naudu soda samaksai, par kuru var iegādāties vairākus mopēdus.

Talsu Mākslas skolai “aizbrauc jumts”

foto: Talsu novada pašvaldība
Ēka Talsos, Lielajā ielā 27, ir atzīta par pirmsavārijas stāvoklī esošu un no tās jāizvācas visiem – gan bērniem un jauniešiem, gan pensionāriem, bet pašvaldības policisti gan tajā varēšot mierīgi strādāt.

Talsu novada Būvvalde drošības apsvērumu dēļ līdz gada beigām pavēlējusi izvākties lielākajai daļai ēkas pilsētas centrā, Lielajā ielā 27, esošajām iestādēm un biedrībām, jo nama tehniskās apsekošanas atzinumā norādīts: “Konstatēti defekti un bojājumi, kas bīstami pazemina atsevišķu konstrukciju mehānisko stiprību, līdz ar to arī būves konstrukcijas. Būve tikai kopumā daļēji atbilst Latvijas būvnormatīvos uzstādītiem noteikumiem: ēkas energoefektivitāte un ugunsdrošība neatbilst mūsdienu prasībām, turklāt jumta konstrukciju daļa ir pirmsavārijas stāvoklī.

Šī gada sākumā Talsu novada pašvaldības speciālisti klātienē apsekoja ēku un secināja, ka ieguldījumi, lai salabotu jumtu, novērstu plaisu tālāku veidošanos un stiprinātu pamatus, nav veikti. (..) Kopš pēdējā atzinuma saņemšanas ēkas stāvoklis ir pasliktinājies un šobrīd tā atrodas pirmsavārijas stāvoklī”.

Vārdu sakot nams, ja to neremontēs, sagrūs. Pašvaldība nolēma, ka no tās jāizvācas otrā un trešā iemītniekiem jeb īrniekiem – Talsu mākslas skolas noliktavai un mācību klasēm, jauniešu vokālajai studijai “Tonis” un pensionāru biedrībai. Savukārt pirmajā stāvā esošā pašvaldības policija tur varot palikt, jo pārvietot no nama kārtības sargu operatīvās informācijas centru ar videonovērošanas sistēmu un serveriem esot pārāk dārgi. Līdz ar to iznāk, ka ēkā, kurai brūk jumts, neviens cits, kā tikai pašvaldības policistus nedrīkst strādāt.

Kaut kad nākotnē policistiem gan no ēkas būs jāizvācas, jo pašvaldība nolēmusi ēku renovēt un to pilnībā atvēlēt Talsu Mākslas skolas vajadzībām.