foto: Liepājas pilsētas pašvaldība
Olainē dedzina tualeti un lauž apgaismes stabus, Liepājā apses posta Apšu ielu: kriminālā province
Apses Apšu ielā, Liepājā, pamatīgi izļodzījušas ēku pamatus un ietves bruģi.
112
2023. gada 28. oktobris, 06:00

Olainē dedzina tualeti un lauž apgaismes stabus, Liepājā apses posta Apšu ielu: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Aizvadītā nedēļa visai saspringta izvērtās Olaines pusē. Pilsētas Mežaparkā kādi vandaļi centās nodedzināt publisko tualeti, bet Jaunolainē kāds agresīvs autovadītājs taranēja apgaismes stabus. Savukārt Liepājā, Apšu ielā, rūpestus sagādājušas apses, kuras savā vārdā nosauktajā ielā brucina gan ietves bruģus, gan mājas pamatus.

Toties Priekuļos līdz ar jaunā mācību gada sākumu Ziedu ielas nosaukums vairs it nemaz neasociējas ar skaisto nosaukumu. Tam par iemeslu skolasbērnu un jauniešu izmētātie atkritumi.

Svilina Olaines Mežaparka publiskās tualetes

foto: Olaines novada pašvaldība
Olaines Mežaparka sabiedriskā tualete, kuru pagājušās nedēļas sākumā nolēma nodedzināt vietējie huligāni.


Olaines Mežaparkā pagājušajās nedēļas sākumā nācās slēgt publiskās labierīcības, ziņo Olaines novada pašvaldība:

“Tika aizdedzinātas un ļaunprātīgi sabojātas Olaines Mežaparkā esošās labierīcības. Par dedzināšanu atbildīgās personas ir noskaidrotas un nodotas Valsts policijā tālākai izmeklēšanai.
Labierīcības uz remonta atjaunošanas laiku būs slēgtas”.

Izpostītā sirsniņmāja tika sākta būvētā tikai aizpērn, kad vecās pilsētas sūkņu mājas telpas blakus Olaines Mežaparka estrādei tika pārbūvētas par mūsdienīgu sabiedrisko tualeti.

Šī nav vienīgā sirniņmāju problēma ar kuru šogad nācies saskarties Olaines novada vietvarai. Jūnija nogalē stadionā pie Olaines 2. vidusskolas kādi ļaunprāši ar cirvi saskaldīja biotualeti. Bet mēnesi pirms tam uzbrukumu piedzīvoja arī pats Olaines Mežaparks. “Pēdējā laikā esam saskārušies ar tīšu dažādu publisku objektu un kopīpašuma bojāšanu, kad atsevišķu indivīdu rīcības dēļ cieš pārējie iedzīvotāji. Ir apzīmēti un aprakstīti skatītāju soli Olaines Mežaparkā un brīvdabas estrādes sienas, autobusa pieturas, sabojāta viena no nojumēm Mežaparka teritorijā un Popkorna skvēra skatuve, izdemolēts galds un soli Līdumu karjerā un soli pie Mežezera, tāpat pie Mežezera sagāzta ceļa zīme “Stāvvieta”, nodarīti bojājumi sabiedriskajā tualetē un citi postījumi,” informēja Olaines novada dome.

Jaunolainē “nobrauc” apgaismes stabus

foto: Olaines novada pašvaldība
Jaunolainē pagājušajā nedēļā kāds agresīvs autovadītājs nodarījis “miesas bojājumus” apgaismes stabiem un aizlaidies no negadījuma vietas.

Bet šī nav vienīgā problēma, ar kuru šajās dienās nācies saskarties Olaines puses kārtības sargiem. Novada pašvaldība informē, ka nedēļas laikā pašvaldības policija aizturējusi un nodevusi Valsts policijai vienu un noskaidrojusi otru automašīnu, ar kuru veikta  agresīva braukšana, kā rezultātā no automašīnu vadītāju puses nodarīti postījumi novada infrastruktūrai:

“Viens autovadītājs, braucot alkohola reibumā, tika notverts pateicoties Olaines novada iedzīvotāju vērībai. Pašvaldības policija saņēma iedzīvotāja zvanu, kas informēja par agresīvu braukšanu un avārijas situāciju izraisīšanu, un devās uz notikuma vietu. Autovadītājs tika aizturēts un nodots Valsts policijas darbinieku rīcībā tālāku darbību veikšanai.

Otrā gadījumā automašīna tika noskaidrota pateicoties Olaines novada teritorijā izvietotajām novērošanas kamerām. Tika konstatēts, ka Jaunolainē kāds ar savu auto ietriecies apgaismes stabā, to sabojājot un pēc avārijas pametot notikuma vietu. Pārbaudot novērošanas kameru ierakstus, bija iespējams identificēt automašīnu, ar kuru tika izraisīta avārija, kā rezultātā vainīgo personu ir iespējams saukt pie atbildības. Informācija par pēdējo negadījumu tiks nodota izskatīšanai Valsts policijai”.

Priekuļu jaunieši piemēslo Ziedu ielu

Piegružotā Priekuļu Ziedu ielas apkārtne

Priekulniece Agate Andersone sadrūvējusies par piemēsloto apkārtni pie Priekuļu peldbaseina, Ziedu ielā, līdzās Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumam un Priekuļu ...

gallery icon

Priekuļu iedzīvotāja Agate Andersone sadrūvējusies par piemēsloto apkārtni pie Priekuļu peldbaseina, Ziedu ielā, līdzās Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumam un Priekuļu vidusskolai, sociālajā tīklā “Facebook” publicējot video, kurā redzams, ka apkārtnē mētājas izēsti sviestmaižu iepakojumi, čipšu pakas un tukšas atspirdzinājumu pudeles. Viņa domā, ka šos atkritumus krūmos izmet skolēni un studenti, kuri te starpbrīžos ietur līdzpaņemtās pusdienas, jo skolu brīvlaikā apkārtne nav piemēslota ar tukšiem pārtikas iepakojumiem. Viņa raksta:

Piemēslotā Ziedu iela Priekuļos:

“Te ir pamatīgi sivēni, kuriem ar siksnu! Neesmu pieķērusi pie rokas ne tehnikumiešus, ne vidusskolniekus, bet katrā ziņā lieta cūcīga, kas regulāri atkārtojas arvien lielākā mērā, kas nav norma!!! Ja lietas nemainīsies, tiks iesaistīta pašvaldības policija. Lūgums pārrunāt radušos situāciju ar jauniešiem Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā un Priekuļu vidusskolā. Nu, tiešām nevelk uz kašķi, bet bēdiņa...”

Komentāros Agatei Andersonei atbildi sniedz Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma direktors Artūrs Sņegovičs: “Tiks pārrunāts un arī sakopsim nākamās nedēļas laikā!”.

Apses posta Apšu ielu Liepājā

Apses bojā Apšu ielu Liepājā

Liepājas Komunālās pārvaldes darbinieki kopā ar arboristiem no uzņēmuma “Labie koki” konstatējuši, ka pirms dažiem gadiem Apšu ielā iedēstīto apšu ...

gallery icon

Liepājas Komunālās pārvaldes darbinieki kopā ar arboristiem no uzņēmuma “Labie koki” konstatējuši, ka pirms dažiem gadiem Apšu ielā iedēstīto apšu saknes bojā gan ietves bruģi, gan mājas. Pilsētas pašvaldība ziņo, ka noņēmuši bruģi atsevišķos Apšu ielas posmos, lai pārliecinātos, kādā apjomā, kādos virzienos un cik dziļi zem zemes izplešas šeit pirms vairākiem gadiem iestādīto apšu saknes:

“Koki ir sabojājuši ietves klājumu, tas daudzviet ir nelīdzens, un kļuvis bīstams gājējiem. Apšu ielas māju iedzīvotāji sūdzējušies par to, ka saknes aug arī ēku pamatos un izcilājušas lieveņus, bet koku kuplās lapotnes dzīvokļos neļauj iekļūt saules gaismai, ilgstoši uztur mitras ēku fasādes. Koku zari vējā sitas pret jumtiem, bojājot segumu, jumtu teknes un notekcaurules”.

Pilsētas Apstādījumu uzraudzības komisijā saņemts lūgums nozāģēt apses, kas aug Apšu ielas posmā no Klāva Ukstiņa ielas līdz Eduarda Veidenbauma ielai, bet tā to nav atbalstījusi. Tas nozīmē, ka ir jāmeklē citi risinājumi.

Speciālisti pārliecinājās, ka, meklējot barības vielas, mitrumu un siltumu, koku saknes zem ietves seguma ir aizstiepušās un savijušās metriem tālu, sablīvējušās vairākās kārtās cieši pie ēku pamatiem. Arboristi iesniegs savus priekšlikumus, vai un kā iespējams saglabāt Apšu ielas kokus tā, lai novērstu ielas infrastruktūras un šeit esošo ēku bojāšanu turpmāk.

Arboristiem esot vairāki varianti, no kuriem būs jāizvēlas labākais, raksta portāls liepajniekiem.lv. Piemēram, var pielikt klāt bruģakmeni vai apmales, kas norobežo saknes, lai tās neietu mājas pamatos. Likvidēt varot tikai sīka izmēra saknes. Ja apzāģēs lielās, virs pieciem centimetriem diametrā, tad koku stāvoklis vairs nebūšot stabils, skaidro  “Labo koku” pārstāvis Guntars Mozuļčiks, piebilstot, ka “apse nav pilsētai pats piemērotākais koks, tā ir ātraudzīga, un arī sakņu sistēma ir ļoti ātraudzīga. Ja veiksim koku samazināšanu, tas būs jādara atkārtoti ik pēc diviem gadiem”.