foto: LETA
Latvijai draud jaunas sankcijas no Eiropas Savienības; soda nauda būs jāmaksā mums visiem
Vides inženierzinātņu doktorante un ilgtspējīga dzīvesveida aktīviste Ulla Milbreta.
Sabiedrība
2023. gada 12. oktobris, 06:47

Latvijai draud jaunas sankcijas no Eiropas Savienības; soda nauda būs jāmaksā mums visiem

Jauns.lv

Ja Latvijā neieviesīs bioloģisko atkritumu šķirošanu, tad iedzīvotājiem būs jāmaksā vairāk par atkritumu izvešanu, kā arī draud soda sankcijas no Eiropas Savienības. Vides inženierzinātņu doktorante un ilgtspējīga dzīvesveida aktīviste Ulla Milbreta intervijā portālam Jauns.lv akcentēja, ka mums jāsāk domāt par ilgtspēju arī atkritumu apsaimniekošanā un ekonomikā.

Viņa pauda viedokli, ka mēs, Latvijā dzīvojošie cilvēki, pilnībā neapzināmies, ka pasaules klimats mainās un ka vide ir jāsaudzē. Kas par to liecina?

“Par to liecina divas lietas. Pirmkārt, statistika rāda, ka 48% Latvijas iedzīvotāju nav dzirdējuši, kas ir aprites ekonomika. Tas nozīmē, ka aptuveni puse valsts iedzīvotāju nezina, kas ir zaļais kurss un par ko vispār ir runa!

Daļa Latvijas iedzīvotāju atsakās šķirot atkritumus 

Otrkārt, tas, ka Eiropa šobrīd nosaka prasību šķirot bio atkritumus, bet [Latvijā] cilvēki atsakās no tā, jo tas [bio atkritumu šķirošana] smirdēs un būs žurkas.

Tās ir muļķības, jo, piemēram, Francijā ir komunālie komposti (tas nozīmē, ka pie mājām ir kopējie komposti), bet tur nav žurku, nav smirdoņas un nav nekā cita slikta.

Valsts, kas ir stipri attīstītāka par mums, šo ideju bīda un atbalsta jau gadiem, bet mēs baidāmies!

Mums jāsāk domāt ilgtermiņā

Cik saprotu, tad cilvēki pat atsakās no bio atkritumu šķirošanas konteineriem, jo tas nav ērti.

Cilvēki domā īstermiņā. Jebkuras pārmaiņas ir nepatīkamas. Ir dabiski, ka cilvēki grib pieturēties pie ērtā, patīkamā un zināmā. Jebkuras izmaiņas kaut kādā veidā sarežģī dzīvi.

Ar to varam ietaupīt naudu

Redzu, ka cilvēki ir ļoti tuvredzīgi un nedomā par to, ko tas nozīmē. Mums ir jādomā kaut vai no finansiālā aspekta – jo vairāk tiek šķiroti, piemēram, bioloģiskie atkritumi, jo mazāk atkritumu tiek mests parastajā konteinerā.

Tas nozīmē, ka ir mazāk jāmaksā par konteineru izvešanu. Tas nozīmē, ka cilvēks ietaupa naudu. Bet cilvēki ir gatavi maksāt vairāk, lai tikai viss paliktu tā, kā bija iepriekš.

Draud sankcijas no Eiropas

Ar ko tas viss beigsies? Ne tikai ar to, ka mēs maksāsim vairāk par mēsliem, kas ir jāizved. Ja tā padomā, tad ir tik muļķīgi maksāt naudu par to, ko es izmetu! Mums tiek piedāvāta iespēja samazināt šīs izmaksas.

Otrkārt, mums nāks sankcijas no Eiropas, ja mēs neizpildīsim šīs prasības [par bioloģisko atkritumu šķirošanas sistēmas ieviešanu]. Mums ir jāpavelkas līdzi visai Eiropai, kas iet zaļā un ilgtspējīgā virzienā. Ja nē, tad mums būs jāmaksā sodi! Tas nozīmē, ka mums [par saviem atkritumiem] būs jāmaksā vēl vairāk!

Paši vien maksāsim par savu neizdarību!

Kas maksās? Maksās valsts. Kas ir valsts? Tie ir cilvēki,” zinātniece atgādināja.

Tādējādi var teikt, ka mēs, paši Latvijas iedzīvotāji, maksāsim sodu, ja neieviesīsim bioloģisko atkritumu šķirošanu.

Vai es tiešām gribu fiziski izmest naudu miskastē?

“Ja cilvēki nespēj domāt ilgtspējas virzienā, ka varbūt ir pamats, kāpēc šis ir jādara, tad ir jādomā ar savu maku. Vai es tiešām gribu fiziski izmest naudu miskastē? Tas ir tas, ko cilvēki šobrīd dara.

Vai arī, nedaudz piepūloties, veicot minimālas izmaiņas un ievērojot prasības, kādas vajadzīgas, šķirojot bio atkritumus (šīs prasības nav sarežģītas), es varu ietaupīt naudu?” Milbreta aicināja ļaudis sākt domāt ilgtermiņā un atbalstīt bioloģisko atkritumu šķirošanu.