foto: LETA
Aptauja: Latvijā 48% iedzīvotāju neko nezina par aprites ekonomiku
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2023. gada 9. septembris, 18:55

Aptauja: Latvijā 48% iedzīvotāju neko nezina par aprites ekonomiku

Jauns.lv/LETA

Latvijā 48% aptaujāto iedzīvotāju neko nezina par aprites ekonomiku un nav par šādu modeli dzirdējuši, informēja nebanku kreditētāja "DelfinGroup" pārstāvji, atsaucoties uz "DelfinGroup" un "Norstat Latvija" veikto aptauju.

Veiktajā aptaujā noskaidrots, ka 39% aptaujāto atzīst, ka par aprites ekonomiku ir dzirdējuši, bet nezina, kā tas praksē darbojas, tikmēr par to zina vien 14%.

Aptaujas laikā respondentiem, neatkarīgi no viņu zināšanām, tika izskaidrota aprites ekonomikas būtība. Vaicājot par veidiem, kā tajā iesaistītos, 36% aptaujāto atzina, ka, galvenokārt, iegādātos ilgtspējīgas preces. Tikmēr 29% savu laiku nokalpojušas, bet darba kārtībā esošas lietas nodotu labdarībai vai pārdotu tālāk, vēl 9% atzina, ka iegādātos lietotas vai mazlietotas preces.

Aptaujas dati arī rāda, ka 16% aptaujāto nezina, kā iesaistītos aprites ekonomikas modelī, savukārt 10% vispār neredz vajadzību iesaistīties.

Aprites ekonomikas principu ievērošana sekmē materiālu un lietu ilgāku izmantošanu, tādējādi radot būtisku ietekmi uz atkritumu apjoma samazināšanu.

Aprites ekonomika ir ražošanas un patēriņa modelis, kas paredz esošo materiālu un produktu koplietošanu, iznomāšanu un atkārtotu izmantošanu pēc iespējas ilgākā laika periodā. Viens no veidiem ir sekot līdzi tam, lai preces, kas vēl ir darba kārtībā, tiek maksimāli ilgi izmantotas, tā ierobežojot jaunu iegādi.

"DelfinGroup" un "Norstat Latvija" aptauja veikta šī gada augustā, piedaloties 1009 respondentiem visā Latvijā.