foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Pie drauga - Ukrainas atbalstītāja: ko Latvijā sodītais Krievijas propagandists Kasems dara Lielbritānijā?
Kasema sociālie tīkli liecina, ka Lielbritānijā viņš apciemo paziņu, kurš, spriežot pēc visa ir Ukrainas atbalstītājs.
Sabiedrība
2023. gada 26. jūlijs, 14:20

Pie drauga - Ukrainas atbalstītāja: ko Latvijā sodītais Krievijas propagandists Kasems dara Lielbritānijā?

Jauns.lv

Gan Latvijas, gan Krievijas mediji ziņo, ka Latvijā notiesātais Lietuvas "Sputnik" galvenais redaktors Marats Kasems ir pametis valsti. To, kritizējot Latviju, paziņojis pat Krievijas Ārlietu ministrijas preses departaments. Taču Kasems nav devies uz Krieviju. Viņš aizlidojis uz Lielbritāniju, kur mīt visnotaļ interesants propagandista paziņa.

Vēl 3. jūlijā stājās spēkā Ģenerālprokuratūras pieņemtais priekšraksts par sodu, ar kuru Marats Kasems atzīts par vainīgu un sodīts par palīdzību Krievijai pret Latviju vērstā darbībā.

Latvijā Kasems ieradās gadu mijā, kad arī tika aizturēts.

Apsūdzētais pilnībā piekrita viņam inkriminētā noziedzīgā nodarījuma apjomam un juridiskajai kvalifikācijai, kā arī atzina savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un to nožēloja.

Prokurors, ņemot vērā minēto, kā arī izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un bīstamību, radīto kaitējumu, apsūdzētā personību un mantisko stāvokli un apstākli, ka apsūdzētais izmeklēšanas laikā gandrīz četrus mēnešus bija apcietinājumā, piemēroja viņam 15 500 eiro sodu.

Īsi pēc Kasema aizturēšanas Krievijā viņa atbalstam mobilizējās ievērojams skaits aktīvistu, starp kuriem netrūka arī augsta ranga Kremļa propagandistu.

Kampaņā piedalījās pats Krievijas aģentūras "Rossija Segodņa" vadītājs Dmitrijs Kiseļovs. Tieši zem šīs aģentūras darbojas propagandas resurss "Sputnik".

Atbalsts Maratam no Krievijas bija ievērojami lielāks kā jebkuram citam Latvijā aizturētajam prokrieviskajam aktīvistam.

Kādēļ uz Angliju, nevis Krieviju?

Taču stāstā ar Maratu ir virkne savādu nianšu.

Pirms kāda laika bēdīgi slavenā no Baltijas aizmukušo prokrievisko aktīvistu kopa "Baltijas antifašisti" sāka viņu dēvēt par nodevēju un vainot savu biedru nodošanā.

Taču, neskatoties uz to, pat Krievijas Ārlietu ministrijas preses dienesta vadītāja Marija Zaharova arī izcēla nesen izskanējušo, ka Kasems ir pametis Latviju "bailēs, ka pret viņu turpinās vērsties valsts varasiestādes".

Vienīgi paša Kasema "Facebook" norāda, ka viņš ir devies nevis uz Krieviju, bet Lielbritāniju.

Un interesanti, ka jau minētā "Baltijas antifašistu" kopa Marata Kasema gaitas un pazīšanos Lielbritānijā apraksta kā Kremļa propagandistam nudien neierastas.

Viņš ticies ar kādu paziņu, aroda brāli, kura sociālie tīkli liecina par krasi pretējiem uzskatiem Krievijas un Ukrainas konflikta jautājumā.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Dmitrija Burlutska ieraksts "Facebook", kurā pausts atbalsts Krievijas apšaudītajai Odesai.
foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Sociālo tīklu saturs liek uzdot jautājumus par Kasema un Burlutska draudzības pamatiem. Abi ir žurnālisti. Viens - gadiem darbojies Kremļa propagandas resursos, otrs - atbalsta Ukrainu un nicina PSRS, Krieviju.

Latvijā par noziedzīgu organizāciju uzskatītie "Baltijas antifašisti" savā "Telegram" norāda, ka Kasema paziņa - Lielbritānijā dzīvojošais žurnālists Dmitrijs Burlutskis - atbalsta Ukrainu un Kremlim netīkamā veidā izpaužas par Otrā pasaules kara tēmu.

Burlutska sociālajos tīklos ir bildes, kurā pausts atbalsts Krievijas bombardētajai Odesai un kritizēta PSRS.

Burlutska "Facebook" šobrīd vēsta, ka viņš kā žurnālists darbojas medijā "Pulse UK". Kādā no bildēm redzams viņš un Kasems, pozējot kamerai.

Kasema "Facebook" ir arī fotogrāfijas, kuras liecina, ka šobrīd viņš atrodas Liverpūlē:

Latvijā Marats Kasems ievērību izpelnījās jau krieti iepriekš, kad nespēja pārdzīvot pašvaldību vēlēšanu rezultātus kā kandidāts no toreizējās dzīvesvietas - Saldus.

Internetā viņš izpaudās ar naidīgu runu, kurā rupji nolādēja Latvijas iedzīvotājus.

Kasema karjera Krievijas propagandistu pulciņā sākās kādu laiku pēc šī incidenta.