foto: ekrānuzņēmums no video
“Jūs nomirsiet, esiet nolādēti!” Kā Krievijas propagandists, kuru aizturēja VDD, savulaik ārdījās Latvijā
“[...] Jūs nobalsojāt pret mani! Un man nav jūsu žēl. Jūs nomirsiet no bada! Ejiet jūs d**st, esiet nolādēti, čurkas j****ās! Visu labu!” ar tādiem vārdiem īsi pēc 2013. gada pašvaldību vēlēšanām pie sabiedrības vērsās SC kandidāts Salaspilī Marats Kasems.
Sabiedrība
2023. gada 9. janvāris, 05:44

“Jūs nomirsiet, esiet nolādēti!” Kā Krievijas propagandists, kuru aizturēja VDD, savulaik ārdījās Latvijā

Jauns.lv

Pirms kāda brīža pašmāju prokrieviskie aktīvisti sociālajos tīklos izmisīgi centās sasaukt Maskavā dzīvojošo Krievijas propagandas resursa “Sputnik” darboni, Latvijas pilsoni Maratu Kasemu. Kasems, kurš ir ļoti dedzīgs Krievijas kara atbalstītājs un Latvijas nīdējs, bija manīts Rīgā 31. decembrī, taču pēcāk pazuda. Noskaidrojies, ka viņa ceļi galvaspilsētā krustojās ar Valsts drošības dienestu (VDD).

VDD skaidroja, ka aizturējis Latvijas pilsoni “saistībā ar aizdomām par saimnieciskā resursa nodrošināšanu Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautam Kremļa propagandas resursam”.

Vienkāršākos vārdos – Marats Kasems aizturēts, jo kā Latvijas pilsonis sadarbojies ar Krievijas valstij pakļautu mediju, kas intensīvi izplata dezinformāciju, nomelno Latviju, Rietumvalstis un atbalsta karu Ukrainā.

foto: Telegram
Vēl 31. decembrī Kasems ievietoja sociālajos tīklos fotogrāfiju, kurā redzams Rīgā. Pēc dažām dienām kļuva zināms, ka Latvijas pilsoni aizturējis VDD.

Atbalstīt Kasemu jau ir steiguši citi domubiedri, tostarp viens no galvenajiem Krievijas propagandistiem Dmitrijs Kiseļovs, kurš ierunāja īsu video, kritizējot Latvijā notikušo aizturēšanu.

Viņš ir aģentūras “Rossiya Segodnya” ģenerāldirektors. Kasema pārstāvētais “Sputnik” ietilpst šajā Krievijas Federācijai piederošajā aģentūrā.

Marats Kasems ir tikai viens no Latvijas pilsoņiem, tā teikt, “attālinātā režīmā” – proti – tiem, kuri dzīvo Krievijā, bet ikdienā cītīgi pievēršas Baltijas notikumu komentēšanai Kremlim vēlamā manierē.

Norisinās pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī demontāžas darbi

Norisinās pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī demontāžas darbi

gallery icon
18

Viņa lēmumu atgriezties Latvijā, zinot, ka šeit viņam draud cietumsods, saprast nav viegli.

Taču daļa sabiedrības Kasemu noteikti atceras, pateicoties viņa kādreizējai neveiksmīgajai politiķa karjerai.

Tā beidzās pēc lamuvārdiem un nolādējumiem piepildīta video, kurā viņš uzrunāja latviešus, dusmojoties par vēlēšanu rezultātiem.

“Esmu inteliģents cilvēks!”

“[...] Jūs nobalsojāt pret mani! Un man nav jūsu žēl. Jūs nomirsiet no bada! Ejiet jūs d**st, esiet nolādēti, čurkas j****ās! Visu labu!” ar tādiem vārdiem īsi pēc 2013. gada pašvaldību vēlēšanām pie sabiedrības vērsās Kasems.

Viņš togad neveiksmīgi kandidēja no kādreizējās politisko partiju apvienības “Saskaņas centrs” (SC).

Viņa ierakstītā video sākumu nemaz nav iespējams adekvāti citēt, jo kopumā tajā krievu lamuvārds “bļ*tj” pusotras minūtes laikā tiek pateikts vairāk nekā 20 reizes.

Video ātri vien kļuva skandalozs, pašam Kasemam drīz vien taisnojoties, ka viņš tajā nefilmējās alkohola reibumā, ka viņš patiesībā ir “inteliģents cilvēks”, un, ka viņa viedoklim piekrīt daudzi.

Nav zināms, ko Kasema izpratnē nozīmē “daudzi”, taču togad vēlēšanās par viņu Salaspils novadā nobalsoja vien 1278 cilvēki.

Ar to bija krietni par maz, lai tiktu pie amata domē.

Drīz vien arī piepildījās paša Kasema prognozes, proti, viņš tika izslēgts no SC, politiskā spēka vadībai skaidrojot, ka iemesls šādam lēmumam bijusi politiķa rupjā vēsts vēlētājiem un arī partijas kritizēšana.

Sākotnēji gan SC vadība taisnojās, ka nekādu video neesot redzējusi.

“Iedeva pa purnu” operatoram un gatavojās Saeimas vēlēšanām

Īsi pēc skandalozā video publicēšanas intervijā laikrakstam “Sestdiena” Kasems skaidroja, ka video esot ierunājis, jo “kāds cilvēks” viņam palūdzis pastāstīt kamerā “ko smieklīgu”.

Šim video autoram Kasems pēcāk esot “iedevis pa purnu”. Jāpiebilst, ka pašā video filmētāju Kasems apraksta ar vārdiem “mans operators”.

Patriekts no SC, Kasems izdomāja apvienoties ar citu no partijas “Saskaņa” izdzītu politiķi – skandalozo “antifašistu” Jāni Kuzinu.

Viņi 2013. gada rudenī paziņoja par ieceri dibināt sociāldemokrātisku partiju un startēt nākamā gada Saeimas vēlēšanās, taču tas nenotika.

Vēl 2018. gadā Kasems, tolaik jau būdams “Rossiya Segodnya” (“Sputnik”) žurnālists, startēja Saeimas vēlēšanās no partiju apvienības “Par alternatīvu”, iegūstot vien 828 balsis un netiekot parlamentā.

Pati apvienība sapelnīja vien 0,34% balsu.

Mēnešiem kaislīgi atbalstījis Krievijas karu

Kā daudzi citi Latvijai nelojāli aktīvisti, Kasems pēc pārcelšanās uz dzīvi Krievijā, turpināja interesēties par norisēm Latvijā un Baltijā.

Bijušais politiķis, būdams Latvijas pilsonis, cita starpā, paguva piedalīties arī 14. Saeimas vēlēšanās, savu balsi atdodot par parlamentā neiekļuvušo kādreizējās “saskaņietes” Jūlijas Stepaņenko un viņas vīra Vjačeslava Stepaņenko sīkpartiju “Suverēnā vara”.

Savu interesi par Latviju Kasems pēdējos gados gan izrādīja kā Krievijas Federācijas uzturētā propagandas resursa “Sputnik” pārstāvis.

Konkrētāk – kā “Sputnik” Lietuvas ziņu portāla galvenais redaktors.

Iedīgļi Kasema žurnālista karjerai gan parādījās jau krietni senāk – vēl 2013. gadā, drīz pēc savas īsās, bet skandalozās politiķa karjeras noslēguma, Kasems “Youtube” regulāri publicēja dažādas intervijas.

Vienā no tām viņš ar odiozo prokremlisko aktīvistu Vladimiru Lindermanu aprunājas par homoseksuāļiem, pasaules “geju lobiju” situāciju Sīrijā un krievu valodu Latvijā.

Citā video Kasems demonstrē, kā ceļo pa Jemenu, vicinās ar Latvijas karogu un šaudās kaut kur kalnos.

Darbojoties kā uz Lietuvu nomērķētā “Sputnik” portāla galvenais redaktors, Kasems regulāri baudīja Krievijas propagandistu-dižgaru kompāniju un uzmanību.

Sociālajos tīklos ir atrodamas fotogrāfijas, kurās viņš ir redzams kopā ar jau pieminēto TV propagandistu Dmitriju Kiseļovu, skandalozo Krievijas Ārlietu ministrijas Informācijas un preses departamenta direktori Mariju Zaharovu un mirušo Krievijas Domes deputātu Vladimiru Žirinovski, kurš izsenis lolojis spēcīgu naidu pret Latviju un Rietumvalstīm kopumā.

Gan Kasema vadītais medijs, gan arī viņš pats regulāri aprakstīja “nacisma izpausmes” Latvijā un atražoja arī citus tradicionālos Kremļa naratīvus par Baltiju.

Kādā nesenā “Telegram” ierakstā Kasems, piemēram, saskatīja nacistiskās Vācijas simboliku Ziemassvētku dekorācijās ceļā Rīga-Jūrmala.

Neskatoties uz to, ka Latvijā Kasems faktiski bija neizdevies politiķis, kurš uz vēlēšanu rezultātiem reaģēja lamājot, apvainojot līdzpilsoņus un tad pameta valsti, Krievijā viņš ir regulārs “Baltijas eksperta” lomas spēlētājs citos valsts maizē dzīvojošos medijos.

Pēdējo mēnešu laikā kādreizējais salaspilietis ir kaislīgi nodevies ari Krievijas uzsāktā kara Ukrainā slavināšanai un turpmākai Rietumvalstu “nolādēšanai”.

Gāžas okupeklis Pārdaugavā

Šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 ...

gallery icon
13

VDD ilgstoši sekojis līdzi Kasema gaitām

VDD informēja, ka aizturēšana tika veikta kriminālprocesa ietvaros, kuru dienests uzsācis saskaņā ar Krimināllikuma 84. panta 1. Daļu – par ES noteikto sankciju iespējamu pārkāpšanu.

Šī Latvijas pilsoņa aktivitātēm VDD sekojis līdzi jau ilgstoši.

“Persona strādā vienā no Kremļa kontrolē esošās aģentūras "Rossiya Segodnya" informācijas resursiem, kas izplata Kremļa interesēm atbilstošus vēstījumus, tajā skaitā regulāri diskreditējot Latviju un tās sabiedrotās valstis. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā šis Kremļa propagandu veidojošais un izplatošais resurss ES dalībvalstīs ir bloķēts saistībā ar Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu attaisnošanu un darbībām situācijas destabilizēšanai citās Eiropas valstīs. Aizturētais Latvijas pilsonis šajā informācijas resursā ieņem vadošu amatu, organizējot un vadot satura veidošanu. Persona vairākus gadus dzīvoja un strādāja Krievijā, bet 2022. gada nogalē ieradās Latvijā. VDD atgādina, ka sankcijām pakļautiem uzņēmumiem ir aizliegts nodot gan finanšu, gan saimnieciskos resursus, tajā skaitā veikt darbu to labā,” teikts VDD preses relīzē.

Maratam Kasemam šobrīd ir piemērots aizdomās turētā statuss un kā drošības līdzeklis noteikts apcietinājums. 

Izmeklēšana šajā kriminālprocesā turpinās un VDD sola sniegt papildu informāciju par izmeklēšanas gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai.