Laimīgā ģimene – latviešu diplomātes Katrīna Kaktiņa un Agnese Kalniņa

Latvijas vēstniece Ungārijā Agnese Kalniņa mikroblogošanas vietnē “Twitter” nākusi klajā ar svarīgu paziņojumu savā privātajā dzīvē. Latvijas tiesa atzinusi, ka ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 10. marts, 06:03

Tiesa atzinusi, ka Latvijas vēstnieču Agneses Kalniņas un Katrīnas Kaktiņas partnerattiecības ir pilnvērtīga ģimene

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Divas Latvijas diplomātes – mūsu vēstniece Ungārijā Agnese Kalniņa un vēstniece EDSO, ANO un citās starptautiskajās organizācijās Vīnē Katrīna Kaktiņa – ir Latvijas tiesā panākušas spriedumu, ka viņu viendzimuma pāra attiecības, atbilstoši Latvijas likumdošanai, ir uzskatāmas par ģimeni. Ar šo notikumu abas dāmas sociālajā tīklā apsveikuši simtu simtiem cilvēku – gan diplomāti un politiķi, gan LGTB kopienas pārstāvji un kultūras ļaudis, gan daudzi citi.

Starptautiskās sieviešu dienas priekšvakarā – 7. martā Latvijas vēstniece Ungārijā Agnese Kalniņa mikroblogošanas vietnē “Twitter” nākusi klajā ar svarīgu paziņojumu savā privātajā dzīvē:

Kalniņa atklāj: Latvijas tiesa atzinusi, ka viņas partnerattiecības ar dzīvesbiedri Katrīnu Kaktiņu ir uzskatāmas par ģimeni. Agneses Kalniņas partnere Katrīna Kaktiņa arī ir diplomāte – Latvijas vēstniece Apvienoto Nāciju Organizācijā, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā un citās starptautiskajās organizācijās Vīnē.

Abām dāmām akreditācijas vēstules Valsts prezidents Egils Levits pasniedza 2020. gadā: Katrīnai Kaktiņai - jūlijā, bet Agnesei Kalniņai – novembrī. Gan vienā, gan otrā akreditācijas vizītē abas diplomātes Prezidenta pilī ieradās kopā, kā dzīvesbiedres vienu otru atbalstot, kopā ar diviem bērniem, kurus audzina.

foto: LETA
Agnese Kalniņa (no kreisās) no Latvijas prezidenta rokām saņem vēstnieces akreditācijas vēstuli.

Kustības “Dzīvesbiedri” vadītājs Kaspars Zālītis, komentējot šo zīmīgo notikumu, raksta: “Viņas no sirds un ar staltu stāju aizstāv mūsu Latvijas un Eiropas vērtības ārvalstīs. Tagad Latvija ir spērusi pirmo soli šīs brīnišķīgās ģimenes atzīšanai”. 

Jauns.lv sazinājās ar Latvijas vēstnieci Ungārijā Agnesi Kalniņu un lūdza viņu izteikties par šo notikumu un tiesas spriedumu. Diplomāte atzina, ka pašlaik “nevēlas šo personīgo tēmu tālāk komentēt”.

foto: LETA
Katrīna Kaktiņa (no kreisās) no Valsts prezidenta Egila Levita rokām saņem vēstnieces akreditācijas vēstuli.

Tikmēr pie Agneses Kalniņas ieraksta ir gandrīz tūkstotis atbalsta zīmju “patīk” ar sirsniņu – gan no Latvijas, gan ārzemēm. Tā kā atbalstu izteikuši ne tikai atsevišķi cilvēki, bet pat veselas organizācijas un kopienas, tad var uzskatīt, ka laimi mūsu vēstniecēm Eiropā un arī visā pasaulē publiski vēl tūkstošiem cilvēku.

foto: Evija Trifanova/LETA, Paula Čurkste/LETA
Latviešu diplomātu ģimene: Agnese Kalniņa (no kreisās) un Katrīna Kaktiņa.

Starp politiķiem, kas novēl laimi Agneses Kalniņas un Katrīnas Kaktiņas ģimenei, var minēt Saeimas priekšsēdētāja biedri Zandu Kalniņu-Lukaševicu, Rīgas domnieci Inesi Andersoni, bijušo aizsardzības ministru Imantu Lieģi un daudzus citus, tāpat patikšanu izrādījušas arī daudzas organizācijas un kopienas – Beļģijas vēstniecība Ungārija, Dānijas vēstniecība Lietuvā, rumāņu kopiena Zviedrijā un citi.

Jauns.lv jau rakstījis, ka Satversmes tiesa savā praksē atzīst, ka viendzimuma pāru attiecības atzīstamas par pilnvērtīgu ģimeni, kaut arī Saeima kavējas ar Dzīvesbiedru likuma pieņemšanu, ko bloķē Nacionālās apvienības konservatīvā nostāja.

Saeimai kārtējo reizi nespējot pieņemt Civilās savienības likumu, kustība "Dzīvesbiedri" pērnā gada nogalē platformā manabalss.lv uzsāka parakstu vākšanu iniciatīvai "Sargāsim visas ģimenes". Šobrīd par to savākti gandrīz 12 500 parakstu.

Bet 26.februārī, protestējot pret Civilās savienības likuma nepieņemšanu un atsakoties no "Lielā Kristapa" statuetes par galvenās aktrises darbu filmā "Neona pavasaris", aktrise Marija Luīze Meļķe ir izrādījusi nozīmīgu solidaritātes žestu brīdī, kad visu Latvijas ģimeņu tiesiskās aizsardzības un regulējuma nākotne ir neskaidra.

Pikets "Par visu ģimeņu aizsardzību"

Kustība "Dzīvesbiedri" pie Saeimas šorīt piketē, lai paustu savu atbalstu Civilās savienības likumprojektam un iestātos pret mēģinājumiem novērst tā pieņemšanu. ...

gallery icon