1dienas
21stundas
42minūtes
18sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 2. un 3. jūlijā
Sabiedrība

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 2. un 3. jūlijā

Jauns.lv

Šajās vasarīgajās brīvdienās, kā jau tas Latvijā ierasts, neiztiksim bez pilsētu un pagastu svētkiem. Tie norisināsies Talsos, Valmierā, Jēkabpilī, Krāslavā, Saulkrastos, bet Piebalgā pulcēsies visas pasaules piebaldzēni.

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīv...
„Autobuss debesīs” pēdējos gados ir kļuvis par neatņemamu Imantdienu sastāvdaļu.
„Autobuss debesīs” pēdējos gados ir kļuvis par neatņemamu Imantdienu sastāvdaļu.

Arī mūzikas mīļiem un dziedāt gribētājiem īsti svētki. Ja sestdien vakarā netiekat uz leģendārajām Imantdienām Cēsīs, tad varbūt varat sadziedāties Vidzemes un Latgales Dziesmu dienā Alūksnē, baudīt Ogres Mūzikas svētkus vai aiziet uz kādu džeza festivāla „Rīgas ritmi” koncertu. Varēs iziet arī promenādē pa Jomas ielu, kur 2. jūlijā norisināsies ikgadējie Jomas ielas svētki. Ja nepatīk liela drūzma un skaļums, ir iespēja arī vienatnē ar sevi pabūt izstāžu zālēs. Spīķeros nule kā atklātas trīs jaunas laikmetīgās mākslas izstādes.

Kasjauns.lv piedāvā dažus aizraujošus brīvdienu piedzīvojumus:

1. Klāt Imantdienas!

Sestdien, 2. jūlijā plkst.20.00 Cēsu Pils parka estrādē notiks „Imantdienas 2011” koncerts. Pasākuma laikā tiks sumināts arī pats komponists Imants Kalniņš, kuram 26. maijā apritēja 70 gadu. Šogad Imantdienās gaviļņieku godināsim ne tika vārda, bet arī dzimšanas dienā.

Koncertam būs trīs daļas:

* pirmajā daļā uzstāsies grupa „Turaidas Roze” ar dziedātājiem Olgu Rajecku un Uģi Rozi. Pēc ilga pārtraukuma kopā ar grupu muzicēs arī pats komponists;

* otrajā daļā - pirmās latviešu rokoperas „Ej, jūs tur” koncertiestudējums. Piedalīsies arī tādi mākslinieki kā Dita Lūriņa, Marts Kristiāns Kalniņš un vokālā grupa „Framest”. Rokoperas skanējumu krāšņāku darīs arī instrumentālisti Ints Dālderis (klarnete) un Dita Klemberga (flauta);

* trešajā daļā - jau iemīļotas Imanta Kalniņa dziesmas spēlēs grupa „Autobuss debesīs” Marta Kristiāna Kalniņa vadībā. Komponista Zelta fonda dziesmas izpildīs arī viesi – Rēzija Kalniņa, Goran Gora, Veronika Plotņikova, Gvido Linga un Ance Krauze.

Koncerta noslēgumā, protams, gaidāma sadziedāšanās ar skatītājiem.

Biļešu cenas: Ls 5, 7, 10, 12, 15.

2. Svētki Talsu deviņos pakalnos

Atzīmējot pilsētas 780. gadu jubileju, sestdien, 2. jūlijā Talsos varēs baudīt mūziku, dziesmas un dejas, jautrību, pārsteigumus, uguni un ūdeni, sauli un zvaigznes – košu un daudzkrāsainu kaleidoskopu „Deviņ’reiz pa deviņ’”.

Deviņiem Talsu pakalniem pāri noskanēs dziesmas un danču ritmi no lielajām skatuvēm pilsētā, grandiozā vakara koncerta un nakts balles Sauleskalna estrādē. Un būs vēl kas, Talsos nebijis – „Uguns un ūdens – vienā laikā un telpā”.

Nepalaidiet garām iespēju pašā vasaras vidū izbaudīt Talsu pilsētas burvību un pārvērtības no viduslaikiem, cauri „padomijas” sentimentam līdz mūsdienām ezera promenādē, iepazīt jaunus un atpazīt slavenus pilsētas talantus un viesus, atrast, sev tīkamāko, amata meistaru darinātu lietiņu, uzgavilēt un dziedāt kopā ar visu laiku labākajiem koriem, godināt un sveikt kādu ļoti pazīstamu personu, kurš vienmēr „Ar sirdi Talsos”.

Svētku programma 2. jūlijā:

* no pulksten 9.00 līdz 17.00 - Amatnieku tirgus lustes Lielajā un Ezera ielā;

* no pulksten 10.00 līdz 16.00 - starptautiskais podnieku simpozijs pie Šķībmājas: cepļu dedzināšana, podu izstāde, andelēšana un sišana;

* pulksten 11.00 svētku dievkalpojums katoļu baznīcā;

* no 2. jūlija pulksten 11.00 līdz 3. jūlija pulksten 13.00 Mazās aviācijas svētki Talsu lidlaukā;

* no pulksten 12.00 līdz 16.00 - Dažādu laiku Talsi Talsu ezera promenādē; atmiņas par aizgājušiem gadiem, sen aizmirsto mirkļu nostaļģija, atgriešanās jaunībā un varbūt, nerealizēto sapņu piepildīšanās.

* pulksten 14.30 Talsu draugu klubiņš „ Ar sirdi Talsos ” Talsu dzimtsarakstu nodaļā.

* pulksten 21.00 - „Talsmūzik`”: vakara lielkoncerts Sauleskalna estrādē. Piedalās: Intars Busulis, Jolanta Strikaite, Lady Sweet, Jānis Stībelis un Linda Leen (biļetes cena – Ls 3);

* pulksten 23.00 Vecajā Mototrasē - nakts izrāde „Uguns un Ūdens”- Starptautiskā Ugunsskulptūru festivāla „Ugunskalns” noslēgums un Ūdensstrūklaku šovs „Ekstravaganza”.

* pulksten 24.00 - Vasarīga balle Sauleskalna estrādē līdz rīta ausmai ar grupu „Labvēlīgais Tips” (biļetes cena – Ls 3);

* Pilsētas laukumā no pulksten 10.00 līdz 20.00 – koncerti, teatralizēti uzvedumi, ielu vingrotāji, sadziedāšanās;

Dažādi pasākumi, koncerti, tikšanās, izstādes, sporta aktivitātes notiks arī citviet pilsētā.

Sīkāk internetā: www.talsi.lv.

Talsu pilsētas svētki 2011:

3. Svētki, koncerts, balle un parādes Valmierā

Sestdien, 2. jūlijā varat piedalīties Pilsētas svētkos arī Valmierā. Svētku galvenās aktivitātes norisināsies vecpilsētā, Rātslaukumā un Pilsdrupu estrādē.

Svētku programma 2. jūlijā:

* no pulksten 9.00 līdz 18.00 - Amatnieku tirdziņš;

* no pulksten 10.00 līdz 14.00 - Valmieras pilsētas pašdarbības kolektīvu un sadraudzības pilsētu kolektīvu koncerts projekta „Eiropas pilsētu leģendas”;

* pulksten 16.00 – „Retromance”: Rīgas Motormuzeja un Latvijas Antīko automobiļu kluba retro automašīnu parāde Rātslaukumā (20. gadsimta 20.-30.-to gadu automašīnas).

* no pulksten 10.00 līdz 14.00 pie Valmieras Kultūras centra - pasākums bērniem „Ar prieku Valmierai!”

* no pulksten 11.00 līdz 15.00 – „Velo Fashion Show”: radošais konkurss, kurā ikviens aicināts izgreznot savu braucamo – velosipēdu, skrituļslidas, rolleri, motociklu vai kādu citu nelielu braucamrīku. Pulksten 15.00 – braucamrīku parāde;

* pulksten 13.00 - koncerts jauniešiem „Parādi jaunieti Valmierai”.

Lielais koncerts un balle

Kulminācija – Pilsētas svētku koncerts un balle 2. jūlijā no pulksten 18.00 līdz 4.00 notiks Valmieras Pilsētas estrādē.

Koncertā skanēs džeza zelta melodijas, kuras izpildīs Harijs Bašs (klavieres), Deniss Paškevics (saksofons, flauta), Māris Briežkalns (sitaminstrumenti), Jānis Stafeckis (kontrabass). Piedalīsies vokālā grupa „Framest” – Beāte Zviedre (soprāns), Elīna Šmukste (alts), Mikus Abaroniņš (tenors), Jānis Ķirsis (baritons), Edgars Janovs (bass). Īpašais viesis būs Arnis Mednis. Apmeklētājus priecēs arī „Mikrofona” aptaujas topa līderi - Ivo Fomins ar grupu, Nikolajs Puzikovs, Lauris Reiniks, Aisha, Liene Candy, Kaža ar grupu un grupa „Musiqq”. Ballē par muzikālo pavadījumu rūpēsies grupa „Keksi” un DJ.

Ieeja uz koncertu no pulksten 17.00 līdz 18.00 - bez maksas. Pēc pulksten 18.00 – Ls

Dažādi pasākumi, koncerti, tikšanās, izstādes, sporta aktivitātes notiks arī citviet pilsētā.

Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

Šosestdien Lauris Reiniks vipirms Vecpilsētas laukumā priecēs jēkabpiliešus, bet pēc tam uzstāsies Valmieras Pilsētas estrādē.
Šosestdien Lauris Reiniks vipirms Vecpilsētas laukumā priecēs jēkabpiliešus, bet pēc tam uzstāsies Valmieras Pilsētas estrādē.

4. Mīlestības svētki Jēkabpilī

Pilsētas svētkus svin arī Jēkabpils. To devīze - „Manas mīlestības svētki – Jēkabpils”. pilsētas svētki”.

Svētku programma 2. jūlijā:

* no pulksten 12.00 Vecpilsētas laukumā dižkoncerts „Skanošā Jēkabpils”. Programmā, citu strapā, arī uzstāsies: pulksten 16.30 - Olga Dreģe, Andris Daņiļenko, Jānis Paukštello, Harijs Spanovskis, Latvijas Radio bērnu ansamblis „Dzeguzīte” un deju grupa „Dzirnas” uzstāsies koncertprogrammā „Zvaigžņu mirdzumā”; pulksten 18.15 - Laura Reinika koncerts; pulksten 20.15 - grupas „Liepājas leģionāri” koncerts;

* pulksten 13.00 Kena parkā – Pilsētas svētku atklāšana (dzied Adrians Kukuvass un dziesmoto sacensību „Mazo dziesmas Latvijai” dalībniece Adrija Silva Kukuvasa);

* pulksten 14.00 Krustpils saliņā - Latvijas spēkavīru čempionāts (vadītājs Raimonds Bergmanis). Ieejas maksa Ls 1, bērniem līdz 12 g.v. bez maksas;

* pulksten 20.00 Krustpils saliņā - grupas „Hameleoni” jubilejas koncerts ar viesmākslinieku piedalīšanos. Īpašie viesi: Normunds Rutulis, Kaspars Markševics, Rassell & Sabīne Berezina, kā arī Markus Riva. Biļešu cenas: pasākuma dienā - Ls 3;

* pulksten 20.30 Kena parkā - zaļumballe ar grupu „Rasa” un Disko balle visiem vecumiem;

Vienlaikus vairākas Jēkabpils ielas uz svētku laiku pārvērtīsies par dažādu aktivitāšu norišu vietām, par to tēmu liecinās šo ielu „jaunie nosaukumi”  - Daugavas dambis pārvārtīsies par ŪDENS ielu, Brīvības iela – par LIELO ĒDAMIELU, Ostas ielas – par APSKĀVIENU ielu, Katoļu iela – par GRĀMATU ielu, bet Viestura iela – par PĀRVĒRTĪBU ielu.

Dažādi pasākumi, koncerti, tikšanās, izstādes, sporta aktivitātes notiks arī citviet pilsētā.

Sīkāk internetā: www.jekabpils.lv.

5. Latgales rallijs un pilsētas svētki Krāslavā

Šosestdien un svētdien, 2. un 3. jūlijā Krāslavā notiks, varētu teikt, sarežģītākais autorallijs Latvijā „Rallijs Latgale 2011”.

Jau kā tradīcija, organizējot šāda veida sacensības, ir rīkot plaša mēroga svētkus pilsētās, kurās viesojas Latvijas rallija čempionāts. Arī rallijs „Latgale 2011” nav izņēmums, jo Krāslavas pilsēta parūpējusies par plašu izklaides programmu visai ģimenei. Piemēram, sestdien notiks Latgales amatnieku tirdziņš un radošās darbnīcas bērniem, bet pašā vakarā, pēc rallija, būs salūts un koncerts ar Normundu Rutuli un Krāslavas muzikantiem.

Latgales rallijā būs septiņi ātrumposmi, no kuriem četri ir pilnībā jauni, bet atlikušajos trijos izmantoti tikai fragmenti no līdzšinējām trasēm. Sacensībās dalību ir pieteikušas 70 ekipāžas. Divu dienu spraigās cīņās sacentīsies labākie autorallisti no visas Baltijas.

Programma 2. jūlijā:

* no pulksten 13.00 - Latgales amatnieku tirdziņš (Mazā Tirgus iela);

* no pulksten 14.00 - radošās darbnīcas bērniem (Mazā Tirgus iela);

* pulksten 15.00 - koncerts 18. Novembra laukumā;

* pulksten 16.30 – Rallija „Latgale 2011” svinīgā atklāšana - 18. Novembra laukumā;

* pulksten 16.40 - pirmās automašīnas starts no 18. Novembra laukuma;

* pulksten 22.00 - vakara koncerts un balle 18. Novembra laukumā kopā ar Normundu Rutuli un Krāslavas muzikantiem. Pēc koncerta - svētku uguņošana.

3. jūlijā pulksten 17.30 18. Novembra laukumā notiks Latgales rallija uzvarētāju svinīgā apbalvošana.

Sīkāk internetā: www.rallylatgale.lv.

Krāslavā 2. un 3. jūlijā notiks viens no sarežģītākajiem rallijiem Latvijā – „Rallijs Latgale 2011”:

6. Alūksnē sadziedāsies Vidzeme ar Latgali

Sestdien, 2.jūlijā no pulksten 11.00 Alūksnē notiks Vidzemes un Latgales Dziesmu diena, kurā piedalīsies 56 kori (36 jauktie un 20 sieviešu), kopā vairāk nekā 1000 dziedātāju no Vidzemes un Latgales.

Pulksten 11.00 sāksies koru koncerti Alūksnes luteriskajā baznīcā, savukārt pulksten 16.00 uz pontonskatuves Pilssalā norisināsies Dziedošo ģimeņu (Eriņu, Eglīšu un Krūmiņu ģimenes) koncerts, bet pulksten 19.00 svētku dalībnieki dosies gājienā.

Pulksten 19.30 Alūksnes Pilssalā notiks lielkoncerts „Skan Atzeles novads”. Koncertā, kura režisore ir Ina Rubene un mākslinieciskais vadītājs Roberts Liepiņš, piedalīsies 50, kā arī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestris, Alsviķu deju kopa „Jandāls”, Jaunlaicenes folkloras kopa „Putnis” un dziedošās ģimenes.

Pulksten 22.00 sāksies zaļumballe, kurā spēlēs grupa „Broļi optimisti” no Rēzeknes.

* Dziesmu dienas norišu apmeklētājiem 2. jūlijā no pulksten 11.00 Alūksnes muižas parkā būs iespēja vērot loku šaušanas sacensības „Livonijas kauss”, savukārt Alūksnes Pilssalā visas dienas garumā bērniem būs iespēja izklaidēties piepūšamajās atrakcijās.

Sīkāk internetā: www.knmc.gov.lv.

„kim?” izstāžu zālē Spīķeros īpašā kamerkino sesijā ikviens var izvēlēties savu „kempisko” filmu pāri.
„kim?” izstāžu zālē Spīķeros īpašā kamerkino sesijā ikviens var izvēlēties savu „kempisko” filmu pāri.

7. Laikmetīgās mākslas izstādes Spīķeros

Pēc Jāņu brīvdienām „kim?” laikmetīgās mākslas centrs vasaras sezonu atklājis ar zviedru mākslinieces Idas Petersones, baltkrievu fotogrāfa Andreja Lenkeviča un „Sūzenas Sontāgas camp kino” izstādēm, kuras būs skatāmas līdz 7. augustam:

* zviedru mākslinieces Idas Petersones izstādē „Tatārijas jēraugs un citi valdzinoši pagātnes stāsti” pēta mītus, nostāstus un zinātniskus atklājumus no dažādiem laikmetiem un pasaules vietām. Petersones interesi piesaista fakti, kas no vispārpieņemto patiesību skatījuma ir atzīti par pārpratumiem vai acīmredzamiem maldiem. Ekspozīcijā aplūkojamas fotogrāfijas, skulptūras un zīmējumi.

Izstādi ievada mīts par Tatārijas jēraugu. Tas vēsta, ka jēraugs veidojās uz zemes, piesaistīts pie tās ar nabassaiti un nespējīgs patstāvīgi izkustēties no vietas. Jēraugs barojās no apkārt augošās zāles un, kad tā bija apēsta, mira badā. Izstādē ir sastopami gan neparasti un mazāk zināmi mīti, piemēram, par tādiem radījumiem kā Myrmecoleon, Squonk un Zaratan, gan klasiski mīti, piemēram, par ciklopiem, Atlantīdu un citām apslēptajām paradīzēm. Izstādes iekārtojums atgādina gan zinātnes muzeju, gan retumu kabinetu;

* baltkrievu fotogrāfa Andreja Lenkeviča fotoizstādē „Pagānisms” ir apskatāmas ap 30 melnbaltās fotogrāfijas, kuras apkopo liecības par vēl aizvien dzīvo pagānu kultūru Baltkrievijas lauku apvidos;

* ekspozīcija „Sūzenas Sontāgas camp kino” ir kā pieaicinātu mākslinieku, kuratoru un teorētiķu izvēlētu filmu pāru privāta, maza kamerkino sesija, ekspozīciju iekārtojot un organizējot pēc ASV filmu industrijas 20. gadsimta 1930. gadu fenomena – mazformāta kinoteātra principa (double bill), kad par vienas kino biļetes cenu apmeklētājiem tika piedāvāts noskatīties uzreiz 2 filmas.

Izstādes ietvaros 14 mākslinieki, kuratori, teorētiķi un citu saistīto profesiju domātāji no Latvijas ir aicināti pievērsties amerikāņu publicistes Sūzenas Sontāgas aktualizētā termina „camp” izvērsumam un izvēlēties savu „kempisko” filmu pāri.

 „kim?” izstāžu zāles atrodas Rīgas Centrāltirgus Spīķeros Maskavas ielā 12/1.

Darba laiks: trešdien, piektdien: 14.00 – 19.00; ceturtdien: 14.00 – 20.00; sestdien, svētdien: 12.00 – 18.00.

Ieeja izstādēs bez maksas.

Sīkāk internetā: www.kim.lv

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Sandija Džonsone