112

Pieaug ar trihinelozi inficēto meža cūku skaits

Jauns.lv

Pēdējo piecu gadu laikā trihinelozes izplatība meža cūku vidū ir palielinājusies, tādēļ patērētājiem jābūt īpaši uzmanīgiem, lietojot uzturā medījumu gaļu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" pārstāvji.

Pieaug ar trihinelozi inficēto meža cūku skaits...

2007.gadā trihinelozes ierosinātāji konstatēti 0,83% mežacūku, savukārt 2011.gadā - 1,42%.

Dati iegūti no oficiāli izmeklētajiem dzīvniekiem, kas ir 10,2% no kopumā nomedītajām meža cūkām 2010/2011.gada sezonā un 3,4% no uzskaitītajām meža cūkām Latvijā.

Februārī konstatēts trihinelozes uzliesmojums Daugavpilī, tādēļ "Bior" aicina patērētājus būt uzmanīgiem, iegādājoties lietošanai uzturā medījuma gaļu. Ja patērētājiem rodas aizdomas, ka meža cūkas gaļa nav laboratoriski pārbaudīta uz trihinellu klātbūtni, var vērsties "Bior" laboratorijā un gaļu pārbaudīt.

"Viena izmeklējuma cena ir 9,85 lati, savukārt testēšanas rezultātus var saņemt darba dienas laikā," sacīja "Bior" pārstāve Ēva Jaunošāne.

Viņa arī norādīja, ka analīzes trihinellas noteikšanai veic "Bior" laboratorijā Rīgā, bet gaļas paraugus izmeklējumiem var nodot arī institūta pieņemšanas punktos 28 Latvijas pilsētās. Izmeklējumam nepieciešamajiem 100 gramiem gaļas jābūt tīrai muskulatūrai bez plēvēm, kauliem vai taukiem.

Kā ziņots, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēmis informāciju no Latvijas Infektoloģijas centra par saslimšanas gadījumu ar trihinelozi Daugavpils reģionā un aicina iedzīvotājus lietot uzturā tikai laboratoriski pārbaudītu un termiski pareizi apstrādātu cūkgaļu.

Kā "Nozare.lv" pastāstīja PVD pārstāvji, saslimusī ģimene februārī lietojusi uzturā saimniecībā audzētas un turpat uz vietas kautas cūkas gaļu, kā iznākumā konstatēta visu sešu ģimenes locekļu inficēšanās ar trihinelozi. Inficēto cilvēku skaits var pieaugt, jo cūkgaļa tikusi dāvināta arī kaimiņiem, savukārt slimības inkubācijas periods var būt divas nedēļas.

Parasti šādās saimniecībās cūku skaits ir neliels, novietnes nav reģistrētas, jo cūku audzēšanai ir sezonalitātes raksturs, tās tiek turētas āra aplokos, bieži tiek barotas ar virtuves atkritumiem un termiski nepietiekami apstrādātiem kaušanas un medījumu jēlproduktiem, kā rezultātā palielinās mājas cūku saslimšanas risks ar trihinelozi. Pašpatēriņam iegūtā gaļa nereti tiek piedāvāta tuviniekiem un kaimiņiem, kas līdz ar to rada potenciālu risku daļai sabiedrības saslimt ne tikai ar trihinelozi, bet arī ar citām zoonozēm, norāda PVD.

Trihineloze ir izplatīta parazitārā slimība, kuru ierosina parazitējošs tārps. Ar trihinelozi var būt inficēti gan savvaļas dzīvnieki - mežacūkas, lāči, lūši, vilki, lapsas -, gan mājdzīvnieki - cūkas, suņi, kaķi, zirgi un arī grauzēji. Trihinella parazitē saimnieka tievajās zarnās, bet kāpuri - tā paša saimnieka muskulatūrā. Galvenie trihinelozes invāzijas avoti cūkām ir inficēto dzīvnieku kautķermeņi un līķi, kā arī šo dzīvnieku apstrādes un cūku kaušanas atliekas, suņiem un kaķiem - grauzēji, virtuvju un kautuvju apstrādes atliekas.

Cilvēks parasti inficējas, lietojot uzturā svaigu vai termiski nepietiekami apstrādātu cūkas vai medījuma gaļu un gaļas produktus, kas satur trihinellas.

Trihinelozes klīniskie simptomi var būt ļoti atšķirīgi - no bezsimptomu formas līdz pat ļoti smagai gaitai ar letālu iznākumu. Slikta dūša, vemšana, caureja, nogurums, sāpes vēderā parasti ir pirmie trihinelozes simptomi, kas var parādīties jau otrajā vai trešajā dienā pēc inficēšanās, kuriem vēlāk, parasti astoņu līdz 15 dienu laikā, pievienojas slimībai raksturīgākie simptomi - sāpes muskuļos, plakstiņu tūska, sējas augšējās daļas pietūkums, konjunktivīts, niezoši alerģiski izsitumi uz ādas, drudzis, sāpes elpojot, kā arī stipra svīšana, vispārējs vājums, sāpes locītavās. Smagos slimības gadījumos iespējami kustību koordinācijas un sirdsdarbības traucējumi.

LETA