Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 21. un 22. jūlijā
Kultūra
2012. gada 20. jūlijs, 11:24

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 21. un 22. jūlijā

Jauns.lv

Brīvdienās savus pilsētas svētkus svinēs gan Līvāni, gan Iecava. Notiks dažādi festivāli, disko laikus atcerēsies Mežaparkā, lielo operu baudīs Jēkabpilī, mākslinieki priecēs ar jaunām izstādēm.

­Šajās brīvdienās būs, ko redzēt, darīt un baudīt, arī tad, ja nebūsiet aizbraukuši uz Salacgrīvu, kur šajā nedēļas nogalē jau sesto gadu pēc kārtas norisinās lielākais un nozīmīgākais mūzikas un mākslas festivāls Baltijā „Positivus” (sīkāk skatīt internetā: www.positivusfestival.com ). Nebēdājiet arī, ja nav izdevies aizkļūt līdz Ventas rumbai, jo Kuldīgā notiek ikgadējais festivāls „Dzīres Kuldīgā” (sīkāk skatīt internetā:

www.kuldiga.lv

).

Mūzikas mīļotājiem būs grūti izvēlēties uz kuru pusi doties, jo plašs piedāvājums gan nopietnās, gan ne tik nopietnās mūzikas mīļotājiem. Laima Vaikule Līvānos, bet „Labvēlīgais tips” Iecavā. Opera Jēkabpilī, bet baznīcas mūzika Rīgā, Liepājā, Krimuldā un Lielvārdē. Džezs Saulkrastos, bet disko Mežaparkā. Un ne tikai...

1. Laima Vaikule Līvānu pilsētas svētkos

Šajās brīvdienās Līvānos svin Pilsētas svētkus, kuru galvenais notikums būs Lielkoncerts, kurā uz skatuves kāps estrādes dīva Laima Vaikule, kura Latvijā nemaz tik bieži koncertus nesniedz.

Estrādes zvaigznes Laimas Vaikules koncerts būs Līvānu svētku kulminācija. Sestdien, 21. jūlijā, pulksten 19.00 lielkoncertā pašā Daugavas krastā, Līvānu Zaķusalā uzstāsies iemīļoti Dailes teātra aktieri Artūrs Skrastiņš, Artis Robežnieks, Ilze Ķuzule - Skrastiņa un Ērika Eglija. Būs grupas „Sīpoli” un Mārtiņa Brauna koncerts. Svētku kulminācijā uz skatuves kāps estrādes Laima Vaikule. Kopā ar viņu būs 15 cilvēku pavadošais sastāvs, grupa „Lady's Sweet” un Jānis Stībelis. Pēc koncerta notiks svētku uguņošana un nakts balle kopā ar grupām „Tumsa” un „Klaidonis”. Biļetes cena uz lielkoncertu: Ls 5 („Biļešu paradīzes” tīklā).

Savukārt pirms koncerta sestdien jau no paša rīta visi aicināti uz sporta svētkiem Ubaglīča stadionā. Notiks motociklistu parāde un vizināšanās ar motocikliem. Pie Latgales mākslas un amatniecības centra izskanēs arī Bēbīšu svētki, nu jau sestie pēc kārtas. Līvānu skolu stadionā notiks Latvijas spēkavīru čempionāta posms, bet pie kultūras centra - uzņēmēju gadatirgus „Tirgoņu iela”.

Sīkāk internetā: www.livani.lv.

2. Iecava svinēs 520. dzimšanas dienu

Iecava sestdien, 21. jūlijā, plaši un krāšņi atzīmēs savu 520. gadskārtu. Ja nevarat aizbraukt uz Līvāniem, droši dodieties uz Iecavu!

Jau no pulksten 9.00 iecavniekus svētkos modinās pūtēju kvartets „Shady Brass Q”. Tūlīt pēc tam būs senās mūzikas ansambļa „Freska” koncerts luterāņu baznīcā. Baznīcā varās apskatīt arī zvanu izstāde un uzkāpt baznīcas tornī.. Savukārt katoļu baznīcā pulksten 11.30 būs Liepājas zvanu kora „Campanella” koncerts.

Visas dienas garumā – sporta un izklaides pasākumi Iecavas dažādās vietās. Piemēram, pulksten 16.00 varēs skatīt 1812. gada kaujas rekonstrukciju vecajā stadionā aiz baznīcas.

Vakara programma sāksies ar gājienu pulksten 21.00 no kultūras nama uz estrādi, pēc tam – estrādē koncertuzvedums „Panāc pa tiltu man pretī”, kurā uzstāsies Ingus Pētersons un Endija, Nacionālā teātra aktieri Marija Bērziņa un Gundars Grasbergs, Dailes teātra aktieris Gints Andžāns, profesionāli iluzionisti Enriko un Dace Pecolli un citi.

Svētkos „Iecavai 520” visus izklaidēs ne tikai viesmākslinieki. Dažādus priekšnesumus un pārsteigumus ir sagādājuši arī Iecavas jaunieši.

Pulksten 12.00 kultūras nama Lielajā zālē sāksies filmu demonstrējumi „Tādi bijām, tādi esam ...”. Pēcpusdienā visi tiek aicināti uz Iecavas parku, kur Iecavas jauniešu padome būs izveidojusi vēstures taku. Jauniešu grupa tur izrādīs teatralizētas etīdes par grāfa Pālena laikiem.

No pulksten 13.00 līdz 15.00 Upes ielā pie Divkalniņa būs „Bērnu laiks” – leļļu teātris, rotaļas, atrakcijas, vizināšanas zirga karietē. Pulksten 14.00 pilsētas estrādē ar grupas „Labvēlīgais tips” uzstāšanos sāksies arī „Pieaugušo laiks”. Savukārt pulksten 17.00 Grāfa laukumā ar dažādu grupu uzstāšanos sāksies „Jauniešu laiks”.

Vakarā notiks arī svētku uguņošana, pusdivpadsmitos vakarā pie Sporta nama uzstāsies grupa „Musiqq”, bet tieši pusnaktī svētki noslēgsies ar lustīgu balli pilsētas estrādē.

Sīkāk internetā: www.iecava.lv.

Svētki padomjlaika Iecavā

3. Džeza festivāls Saulkrastos

Sestdien, 21. jūlijā varat paspēt uz piejūras brīvdabas džeza festivāls „Saulkrasti Jazz Festival” noslēguma dienu. Pulksten 12.00 „Minhauzena Undā” skanēs bezmaksas Studentu – festivāla dalībnieki  koncerts, bet pulksten 19.00 uzstāsies „Sofia Fusion Quartet” (Bulgārija) un Ola Onabule (Lielbritānija). Vienpadsmitos vakarā sāksies Afterparty.

Šogad Saulkrastu džeza festivāls svin savu 15 gadu jubileju, tāpēc sarūpējis īpašu programmu. No šī gada mūziķiem festivāla rīkotāji īpaši izceļ pasākuma galveno viesi - šarmanto un iedvesmojošo nigēriešu soul-džeza dziedātāju Olu Onabule.

Biļešu cenas uz koncertu pulksten 19.00: Ls 10 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.saulkrastijazz.lv .

Ola Onabule: „Soul Town”

* Džeza festivāla Saulkrastos apmeklēšanu varat apvienot ar paviesošanos arī līnijdejotāju festivālā „Jūras līnija”. Pulksten 20.00 notiks festivāla dalībnieku koncerts Saules laukumā, bet no pulksten 21.00 līdz 21.30 dalībnieki stāsies garā līnijā jūras krastā.

4. Sanktpēterburgas Operas „Rigoleto” Jēkabpilī

Jēkabpils brīvdabas estrādē sestdien, 21. jūlijā, piedzīvosim brīnišķīgu muzikālu uzvedumu - Džuzepes Verdi operas „Rigoleto” uzvedumu Sanktpēterburgas Operas izpildījumā. Jēkabpils būs pirmā pilsēta Latvijā, kas pie mums uzņems Sanktpēterburgas Operas trupu kopumā, vienkopus vairāk nekā 100 izcilus māksliniekus.

„Pasākuma mērogs ir tāds, ka tas būtu notikums ne tikai daudzus kilometrus ap Jēkabpili, bet arī visas Latvijas un pat Baltijas līmenī. Jo opera taču ir pārrobežās baudāma,” stāsta Jēkabpils pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Inta Ūbele.

Izrādes režisors ir Krievijas Valsts kamermūzikas teātra „Sanktpēterburgas Opera” mākslinieciskais vadītājs un direktors, septiņkārtējais „Zelta Maskas” laureāts Jurijs Aleksandrovs. Viņš iestudējis vairāk nekā 200 operas izrāžu. Skatītāju tūkstoši aplaudējuši izcilāko operas mākslinieku sniegumam un režisora skatuves tēlos ietvertajām mūsdienu dzīves kolīziju interpretācijām ne tikai Krievijā, bet arī ASV, Itālijā, Turcijā, Baltkrievijā, Lietuvā, Kazahstānā. Vairākus gadus Jurijs Aleksandrovs ir režisējis arī Operas svētkus Siguldā un operas uzvedumu Jūrmalā. Tomēr visvairāk enerģijas un laika režisors velta savam teātrim. Tā repertuārā ir pārstāvēti dažādu gadsimtu operas žanri, sākot no operas - bufonādes, līdz romantiskai drāmai. Jurija Aleksandrova iestudētajām izrādēm raksturīgi radoši meklējumi, aktualizējot operas libreta tekstu atbilstoši mūsdienu pasaules notikumiem un vērtībām.

Biļešu cenas: Ls 5 -15 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.jkp.lv .

Verdi „Rigoleto” Sanktpēterburgas Operā

5. Mūzika Latvijas baznīcās: „Kamēr…”, Dace Jaunzeme, Jānis Lūsēns un Zigfrīds Muktupēvels

Šajā nedēļas nogalē notiks vairāki izcili koncerti Latvijas luterāņu dievnamos:

* Sestdien, 21. jūlijā, pulksten 18.00 Rīgas vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā ar kora „Kamēr...” koncertu tiks aizsākta vērienīga labdarības akcija „Uzcel savu baznīcu!”. Tās mērķis ir atbalstīt un piesaistīt līdzekļus Svēto Apustuļu kapelas celtniecībai un apustuļu skulptūru izveidei Bauskas novada Dāviņu pagasta Bruknā.

2001. gadā izpostītajā Bruknas muižā tika izveidots rehabilitācijas centrs „Kalna svētību kopiena”, kuras mērķis ir palīdzēt dažādās atkarībās esošiem ļaudīm. Kopienā katram ir iespēja atrast pašam savu ceļu šai Dieva pasaulē, „lietojot” vienīgi garīgās dzīves un darba terapiju. Kopienas garīgā patronese ir Māte Terēza no Kalkutas. Sīkāk internetā: www.brukna.lv .

* Komponists Jānis Lūsēns un dziedātājs Zigfrīds Muktupāvels pa Latvijas dievnamiem uzsākuši ceļojumu ar savu jauno koncertprogrammu „Ar zvaigžņu kluso gaismu”. Pirmais koncerts sestdien, 21. jūlijā, Krimuldas luterāņu baznīcā, bet otrais – svētdien, 22. jūlijā, pulksten 18.00 Lielvārdes luterāņu baznīcā.

Kopš leģendārās grupas „Zodiaks” laika komponistam Jānim Lūsēnam ir tapušas divas programmas sadarbībā ar Zigfrīdu Muktupāvelu: „Violets” ar Austras Skujiņas dzeju un „Zelta sirds” ar Kārļa Skalbes dzeju.

„Ar zvaigžņu kluso gaismu” ir trešā koncertprogramma, un tā ir iecerēta atskaņojumam tieši dievnamos. Programmā ietvertā mūzika iezīmē ilgu laiku komponista daiļradē - no pat 1980. gada līdz trijiem pirmatskaņojumiem, kas tapuši šā gada martā. Tajā būs dzirdami vairāki Indriķa dziedājumi no Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokoperas „Indriķa hronika”, tālajos 80. gados tapušas dziesmas ar Māra Melgalva vārdiem un pēdējos gados komponētās dziesmas ar Kārļa Skalbes, Aspazijas un Plūdoņa vārdiem.

* Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē svētdien, 22. jūlijā, pulksten 18.00 cikla „Mūzika dievnamam” ietvaros bezmaksas koncertu sniegs ērģelniece Dace Jaunzeme. Savu uzstāšanos Dace Jaunzeme iesāks ar Johana Sebastiana Baha populāro Tokātu un Fūgu re minorā. Programmā būs iekļautas arī kāda anonīma autora „Septiņas dejas”, kas Liepājā nav atskaņotas un Vivaldi - Baha Koncerts.

6. Superdisko Mežaparkā

Sestdien, 21. jūlijā, pulksten 18.00 Mežaparka Lielajā estrādē sāksies un svētdien, kad saule jau būs uzlēkusi, beigsies grandiozs starptautisks vasaras festivāls „Superdisco. 80 – 90 gadu hīti.” Festivāls iecerēts arī kā labdarības pasākums, jo daļa ienākumu tiks ziedoti onkoloģisko slimību ārstēšanai.

Uz festivāla skatuves kāps pagājušā gadsimta pēdējo divu desmitgažu „disko karaļi”. Īpašais festivāla viesis būs talantīgais un mūžam jaunais grupas „Modern Talking” (Vācija) solists Tomass Anderss, kā arī InGrid (Itālija) un leģendārā britu grupa „Smokie”.

Vēl Mežaparkā uzstāsies virkne kādreiz un arī joprojām populāras diskotēku zvaigznes: Ļaskovij Maj” (Krievija), „Bad Baoys Blue” (Vācija), Mihails Muromovs (Krievija), Aļena Apina (Krievija), „Tehnologija” (Krievija), Aurika Rotaru (Ukraina), „Eolika” (Latvija), „Demo” (Krievija), Nikolajs Gnatjuks (Ukraina), Natali (Krievija), Roma Žukovs (Krievija) un „A-Eiropa” (Latvija).

Biļešu cenas: Ls 10 – 100 (var izvēlēties gan stāvvietu, gan vietu pie galdiņa, biļetes var iegādāties „Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: ­ www.superdisco.lv.

Tomass Anderss: „Why Do You Cry”

7. Rīgas izstāžu ceļvedis: lībiešu nauda. Lilijas, kustība un gleznas tagad

* Līdz 28.jūlijam galerijā „Mākslas Banka” (Vecrīgā, Jaunielā 14) ir skatāma Daces Runčas (dz. 1969) gleznu izstāde „Tagad”. Akrila krāszieda košums, caurspīdīgums un pastozums vienlaicīgi. Smalkas otas vilkta vibrējoša līnija un paletes naža trekns krāsas ziediens . Tas ir mākslinieces gleznieciskās izteikšanās veids. Savienot it kā pretējas lietas, meklēt jaunus veidus kā izmantot dažādus paņēmienus un iespējas, vienlaikus attīstot un kopjot savu glezniecisko valodu. Sīkāk internetā: www.makslasbanka.lv .

* Laikmetīgās mākslas centrā „kim?” (Rīgas Centrāltirgus spīķeros, Maskavas ielā 12/1) līdz 5. augustam ir skatāma Indriķa Ģelža personālizstāde „Tikšanās”. Izstāde ir mākslinieka personīgs novērojums par uztveres īpatnībām, atrodoties kustībā. Izstādē eksponēti trīs video darbi un viens telpisks objekts. Sīkāk internetā: www.kim.lv.

* Latvijas Dabas muzejā šajās brīvdienās ir aplūkojama liliju audzētāju biedrības „Lilium Balticum” organizētā izstāde „Liliju burvība”. Izstādē kopumā ir aplūkojamas apmēram 150 dažādas liliju šķirnes. Lielākā daļa ziedu, kas tiks eksponēti izstādē, ir selekcionēti un audzēti tepat Latvijā. Īpašs jaunums izstādē ir Latvijā selekcionētās greznās starpgrupu lilijas. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv .

* Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā ir skatāma grafiķes Baibas Dambergas personālizstāde „Ikš bārban” jeb „Viens bārbans”, kurā ir redzama lībiešu nauda. Tajā skatāmi darbi, kuri veidoti oforta tehnikā, kas māksliniecei kalpojusi par pamudinājumu sākt „drukāt” lībiešu naudu. Pirmās monētas, kas tika nosauktas par bārbaniem, tapušas ar mākslinieces pašportretu. Latviešu valodā tās sauktu par baibām. Klajā nākušas arī citas naudas vienības - viena sīringa, viens valts, viena bille, viens tītreins -, kuras rotā mūsdienu lībiešu kultūras darbinieku portreti. Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Lita Krone, no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva