Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 13. un 14. jūlijā. FOTO. VIDEO
Kultūra
2013. gada 12. jūlijs, 10:43

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 13. un 14. jūlijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Sestdien tīri vai nezini, uz kuru valsts debespusi pusi traukties. 13. jūlijā notiek leģendārās Imantdienas Cēsīs, piejūrā svinēs Zvejnieksvētkus, bet valsts vidienē ikgadējo Bauskas kantrimūzikas festivālu, bet Rundālē – senās mūzikas festivālu.

Īpaši vērts šajās dienās ir paviesoties Liepājā – gan apmeklēt vērienīgo pludmales festiņu „Summer Sound”, gan pasvinēt Jūras svētkus, gan pilsētas muzejā aplūkot unikālu izstādi - pasaulslavenā mākslinieka Salvadora Dalī oriģināldarbus no privātkolekcijām. Latvijā Dalī darbi tiek eksponēti pirmo reizi! Protams, turpinās novadu un pilsētu svētki, šoreiz Saulkrastos. Savukārt Kuldīgā sapulcējas puķu un ziedu mīļotāji no visas Latvijas.

1. Imantdienas Cēsīs

Klāt kārtējās Imantdienas! Un šoreiz ar visnotaļ intriģējošiem pārsteigumiem – būs turpinājums pirms 40 gadiem uzrakstītajai Imanta Kalniņa oratorijai „Dzejnieks un nāra”, bet „Autobuss debesīs” būs apvienojies ar folkmūziķiem.

Šī gada Imantdienas sāksies Cēsu pils parka estrādē sestdien, 13. jūlijā, pulksten 20.00. Apjomīgais komponista daiļradei veltītais koncerts notiks trīs daļās, pulcējot daudzus pazīstamus mūziķus.

Koncerta pirmajā daļā uzstāsies „Raxtu Raxti”, kas apvieno vairākus grupas „Autobuss debesīs” mūziķus un folkmūzikas pārstāvjus Kristīni Kārklu - Puriņu un Edgaru Kārkli. „Raxtu Raxti” atskaņos pazīstamas Imanta Kalniņa melodijas ar Laimas Līvenas, Broņislavas Mārtuževas un Māra Čaklā vārdiem tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā, izmantojot ne vien klasiskos, bet arī tautas mūzikas instrumentus: kokles, dūdas un citus.

Savukārt koncerta otrajā daļā sagaidāms vērienīgs pirmatskaņojums - turpinājums 1973. gada oratorijai „Dzejnieks un nāra” ar Imanta Ziedoņa vārdiem. To kopā ar pašu autoru atskaņos grupa „Turaidas roze” un solisti - Uģis Roze, Līga Priede un Jēkabs Kalniņš.

Toties koncerta trešajā daļā leģendāras un visiem labi zināmas komponista melodijas atskaņos grupa „Autobuss debesīs” un dziedošie aktieri: Karīna Tatārinova, Maija Doveika, Artis Robežnieks un Artūrs Skrastiņš.

Koncerta noslēgumā sagaidāma arī tradicionālā publikas sadziedāšanās. Biļešu cenas: Ls 7 – 20 („Biļešu paradīzes” tīklā).

2. Zvejnieku svētki

Katru gadu jūlija otrajā sestdienā Latvijā noris tradicionālie Jūras jeb Zvejnieksvētki. To ietvaros notiek dažādi kultūras un izklaides pasākumi - koncerti, izstādes un kino, dejas, sporta sacensības, laivu izbraucieni jūrā, darbojas zivju un amatniecības izstrādājumu tirdziņi. Arī šīs nedēļas nogalē – sestdien, 13. jūlijā, zvejniekciemi un piejūras pilsētas gaidīs Zvejnieksvētku viesus:

* Lapmežciemā sporta laukumā svētki sāksies pulksten 9.30 ar bērnu riteņbraukšanas sacensībām, kam sekos citas sportiskas aktivitātes. Pulksten 13.30 jūras krastā tiks sagaidīts jūras valdnieks Neptūns, bet četros pēcpusdienā sāksies dižkoncerts „Atkal, atkal ir debesis pušu”, kurā uzstāsies „Eolika”, „Dāmu pops”, Ieva Akuratere, Olga Rajecka un citi. Desmitos vakarā sāksies balle, kurā spēlēs „Pērkons”. Sīkāk internetā: www.lapmezciems.lv * Arī Salacgrīvā svētki ar dažādām sportiskām aktivitātēm sāksies pulksten 9.30. Pulksten 20.00 sāksies koncerts, kurā uzstāsies Dons ar grupu. Tieši pusnaktī – uguņošana. Sīkāk internetā:

www.salacgriva.lv

.

* Rojā visas dienas garumā būs vizināšanās ar kuģiem, dažādas sporta aktivitātes, tostarp arī zvejnieka zābaka mešanā, autostumšana un citas, starptautiska kaķu izstāde. Pulksten 13.30 startēs muzikāli saviļņojošs Jūras valdnieka kabrioletu un pavadošās grupas izbrauciens. No pulksten 20.00 pludmalē uzstāsies grupas „Pērkons”, „Musiqq”, „PeR”, „Apvedceļš”, Normunds Jakušonoks un L - Tipa orķestris, kā arī DJ Ufo. Tieši pusnaktī būs svētku uguņošana. Sīkāk internetā: www.roja.lv .

* Engurē svētki sāksies tieši pusdienlaikā. Svētku apmeklētāji varēs baudīt vairākus koncertus: pulksten 16.00 - koncertprogramma „Miers un Bērziņš” kopā ar Dailes teātra aktieriem Jāni Paukštello, Andri Bērziņu un Hariju Spanovski; pulksten 18.00 - brāļu Auzānu un Slavenā Jersikas orķestra koncerts, bet pulksten 21.00 - grupas „Tranleiteris” koncerts. Savukārt pulksten 22.00 sāksies balle kopā ar grupu „Disko Drostaliņas”. Sīkāk internetā: www.enguresnovads.lv .

* Ventspilī Jūras svētku ietvaros no pulksten 12.00 līdz 16.00 norisināsies tradicionālās „Pūķu laivu” sacensības. Paralēli Pūķu laivu braucienam pulksten 12.00 varēsiet vērot kuģu parādi un Neptūna ierašanos pūtēju orķestra pavadībā. Ostas ielas promenādē norisināsies teatralizēts koncertuzvedums „Manai ostai un pilsētai”, kurā dzirdēsim dziesmas no izrādēm „Uz Tobago” un „Melnā vēža spīlēs”, kuras izpildīs Dailes teātra aktieri. Toties pulksten 19.00 Jūras svētki noslēgsies ar krāšņu operetes koncertu Reņķa dārzā. Sīkāk internetā: www.ventspils.lv .

* Nīcas novada Jūrmalciemā svētkus atklās pulksten 13.00 ar dažādām sporta aktivitātēm un atrakcijām bērniem, bet pulksten 17,45 sāksies Alus dzeršanas sacensības. Pulksten 19.00 - Valmieras teātra aktieru apvienības „Žerari” koncerts, bet pulksten 20.00 sāksies balle kopā ar Edgaru Silacērpu un draugiem. Sīkāk internetā: www.nica.lv .

* Jūrmalā, Mellužu estrādē, no pulksten 21.00 līdz 2.00 būs iespēja ballēties kopā ar grupu „No 1/2 vārda” un aktieri Gunti Skrastiņu, kurš iejutīsies kapteiņa lomā. Savukārt tieši pusnaktī Mellužu parkā būs unikāla iespēja baudīt brīvdabas kinoseansu, kurā demonstrēs Rīgas kinostudijas 1964. gada filmu „Kapteinis Nulle”. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv .

* Pāvilostas Zvejnieksvētkos, kuri sāksies jau desmitos no rīta, ietvaros pulksten 14.00 būs grupas „Musiqq” koncerts, pulksten 14.30 – kuģu parāde, pulksten 19.30 - grupas ,,Dzelzs vilks” koncerts, pulksten 21.00 - zaļumballe kopā ar grupām „Kantoris 04” un „Piemare”, pusnaktī – svētku uguņošana. Sīkāk internetā: www.pavilosta.lv .

* Jūras svētki Mērsragā sāksies jau rīta agrumā ar makšķerēšanas sacensībām, bet tie, kuri nevēlēsies pie Mērsraga kanāla sēdēt ar badapātagām, brīvdabas estrādē „Jēgerleja” varēs apmeklēt vairākus jautrus pasākumus: pulksten 12.00 – jūras valdnieka vizīte, pulksten 12.30 - Latvijas atklātā Spēkavīru čempionāta sacensību posms „Svētku koncertprogramma”, pulksten 19.00 – uzstāsies aktieru vokālais ansamblis „Drama”, pulksten 20.00 – koncertprogramma „Atkal, atkal debesis ir pušu”, bet no desmitiem vakarā – balle kopā ar grupu „Gandrīz ideāli”. Sīkāk internetā: www.mersrags.lv .

* Jūras svētki notiks arī Liepājā. To bezmaksas pasākumi Jūrmalas parkā noritēts no pulksten 10.00 līdz 15.00. Svētki sestdien aizsāksies ar Zivju tirdziņu. Savukārt pulksten 11.15 Promenādē ieradīsies jūras pavēlnieks Neptūns ar svītu un aicinās visus klātesošos pievienoties raibam svētku gājienam. Uz svētku skatuvēm kāps deju grupa „Ekstra”, dziesminieks Uldis Kākulis, Ingrīdas Lūres Liepājas baleta un deju studijas dalībnieki un popgrupa „Tev un man”, kā arī lieliski dziedošās un neatvairāmās nāras - grupa „Susdungo”, Liepājas jaunie mūziķi „AC/DC Teens” un „Meadows”, bet koncertus noslēgs Bruņoto spēku bigbends. Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv .

* Tā kā Liepājā šajās brīvdienās notiek pludmales festivāls „Summer Sound”, tad tradicionālā Jūras svētku zaļumballe vēju pilsētā šogad izpaliks, bet svētku gaisotni varat turpināt baudīt mūzikas festivālā „Summer Sound Liepāja 2013”, kurā uzstāsies populāri ārvalstu un pašmāju mākslinieki un grupas. Sīkāk internetā: www.summersound.lv .

3. Kantrī mūzikas festivāls Bauskā

Bauskā šajā nedēļas nogalē notiek tradicionālais kantorī mūzikas festivāls „Country Bauska". Nu jau jubilejas – 15. festivāls sākas piektdien, bet arī sestdien, 13. jūlijā, ir iespējas apmeklēt koncertus:

 * No pulksten 12.00 līdz 16.00 notiks bezmaksas koncerts pie „Rimi” lielveikala. Savu dalību tajā ir pieteicis Jānis Misiņš, Aivars Birzmalis, Iveta Kalniņa un līnijdejotāju grupa „Kickin’Stars”, „Vixva” (Lietuva), „Tālbraucēji”, „Sestā Jūdze” un „Emburgas Zēni”.

* Pulksten 17.00 Pilskalna estrādē sāksies lielkoncerts, kurā uzstāsies „Tālbraucēji” (pulksten 18.00), „Emburgas Zēni” un Linita Mediņa (19.00), „Klaidonis”(20.00), „Sestā Jūdze” (21.00), „Modern Earl” (ASV, 20.00), bet pusdivpadsmitos naktī uzstāsies Apvienotais zvaigžņu koris, kam sekos Nakts balle ar grupu „Tequila Band”. Biļešu cenas: Ls 7 („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā: www.kultura.bauska.lv.

4. Saulkrastu svētki dzirksteļo un šalc

Vidzemes jūrmalas kūrortpilsēta Saulkrasti (līdz 1931. gadam – Neibāde) šajā nedēļas nogalē svin savus svētkus, kuriem dots visnotaļ pludmales sezonai piemērots nosaukums – „Lai dzirkstī, dzirksteļo un šalc!”

Sestdien, 13. jūlijā, svētku aktivitātes sāksies jau pulksten 8.00, kad darbu sāks tirgus un piepūšamās atrakcijas, bet no pulksten 9.00 pilsētu modinās pūtēju orķestris „Neibāde”. Visā pilsētā dienas laikā notiks futbols, volejbols, „Ghetto” basketbols, novuss, ārmrestlings, airēšanas un orientēšanās sacensības, bet pulksten 12.00 Saules laukumā visus gaidīs mazākie Saulkrastu dejotāji un Tjurnpu vīru koris no Igaunijas.

Svētku gājiens sestdien sāksies pulksten 19.45 no Saules laukuma, bet noslēgsies estrādē, kur vakara gaitā uzstāsies Kristapa Krievkalna grupa, Ingus Ulmanis un Aigars Voitišķis, kā arī „Big Al & The Jokers”, bet pasākuma īpašais viesis būs Aļģirds Šuminsks jeb „Big Al”. Saulkrastu estrādē visu nakti īpašā dīdžeju teltī darbosies tādi labi zināmi dīdžeji kā Roberts Lejasmeijers, „(Ex) da Bass” un „MBerg”.

Savukārt svētku pēdējā dienā, svētdienā, 14. jūlijā, no pulksten 10.00 Zvejniekciema stadionā notiks Latvijas Kinologu asociācijas suņu izstāde, bet pulksten 15.00 kultūras namā „Zvejniekciems” sākies Latvijas koklētāju ansambļu ceturtais saiets un lielkoncerts „Koklē vēju vanadziņš”.

Visos svētku sarīkojumos ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.saulkrasti.lv .

5. Senās mūzikas festivāls Rundālē un Viļakā

Šosestdien, 13. jūlijā, ir noslēguma – kulminācijas diena Senās mūzikas festivālam, kurš piedāvā ne tikai vērienīgu programmu Rundāles pilī, bet arī koncertu Viļakas katoļu baznīcā.

* Rundāles pils Baltajā zālē pulksten 15.00 notiks pasākums bērniem „Pasaka par kurpnieksievu un zelta kurpēm”. Tajā visi tiksies ar nabaga kurpnieksievu, kurai, kā jau pasakā, jāpiedzīvo dažādi brīnumi. Kurpnieksievas lomā iejutīsies dziedātāja Ieva Parša. Vēl koncertuzvedumā piedalīsies Jolanta Strikaite (balss), Juris Jope (balss), Agnese Kanniņa – Liepiņa (vijole), Jānis Stafeckis (kontrabass), Ainis Zavackis (sitaminstrumenti), Ieva Saliete (klavesīns), baletstudija „Freska”, seno deju grupas „Ballare” dalībnieki un mūzikas skolu audzēkņi. Stundu pirms koncertuzveduma mazajiem apmeklētājiem būs iespēja nogrimēties un veidot frizūras, kā arī piedalīties interesantā spēlē „Zelta kurpes rokā man!”, kurā bērni varēs doties pils apkārtnes izpētes gājienā. Biļešu cenas: Ls 10.

* Pulksten 18.00 Rundāles pilī uzstāsies baroka orķestris „Collegium Musicum Rīga”, kurš sava mākslinieciskā vadītāja, erudītā mūzikas arheologa Māra Kupča vadībā piedāvās jaunu vācu komponistu baroka programmu, kas it labi iederēsies Rundāles pils Baltās zāles eleganti rotaļīgajā interjerā un skanīgajā akustikā. Biļešu cena: Ls 10.

* Pulksten 20.00 Rundāles pilī orķestra „Sinfonietta Rīga” un viena no spilgtākajām personībām itāļu mūziķu pulkā – baroka vijolnieka Enriko Onofri izpildījumā varēsim dzirdēt itāļu baroka šedevrus. Biļešu cena: Ls 15.

* Toties desmitos vakarā Rundāles pils dārzā orķestris „Kremerata Baltica” būs sarīkojis Baroka svētkus. Koncerta pirmajā daļā baudīsim Tēlemaņa svītu „Dons Kihots”, kas tēlainības ziņā līdzinās aizraujošam komiksam, un divus Bokerīni darbus – Trešo čellkoncertu un iedvesmojošo „Madrides ielu naktsmūziku”. Koncerta otrajā daļā ar veselīgu zemnieka humoru apveltītais Haidna tētiņš – klausīsimies orķestrim aranžētu enerģisko „Jātniekkvartetu” un Do mažora čellkoncertu. Biļešu cena: Ls 10 – 20.

* Savukārt Viļakas katoļu baznīcā pulksten 18.00 notiks vokālās grupas „Schola Cantorum Riga” un saksofonista Ginta Pabērza labdarības koncerts „Vigilia”, kurā skanēs gregoriskie dziedājumi un improvizācijas.

Biļetes uz koncertiem Rundāles pilī iegādājamas „Biļešu paradīzes” tīklā. Sīkāk internetā: www.smf.lv.

19. senās mūzikas festivāls (LTV „Panorāma”)

6. Puķu draugu saiets Kuldīgā

Puķu mīļi šajās brīvdienās var apmeklēt ne tikai tradicionālo Rožu izstādi Latvijas Dabas muzejā, Rīgā, bet arī doties uz Kuldīgu, kur sestdien, 13. jūlijā, notiks Latvijas Puķu draugu saiets. Jums savām acīm ir jāredz atjaunotais Pilsētas dārzs ar ziedu upi, romantiskie un ar mīlestību veidotie vecpilsētas un Pārventas privātmāju dārzi. Un kur vēl kurzemnieku lepnās lauku sētas Ēdoles un Padures pagastā, košās oāzes un kolekcijas Pelču ciematā.

Programmā: no pulksten 8.00 līdz 9.00 - dalībnieku ierašanās un reģistrācija Kuldīgā, Pilsētas estrādē; pulksten 9.00 – saieta svinīga atklāšana Pilsētas estrādē; no pulksten 9.30 līdz 18.00 - ceļošana pa Kuldīgas un novada skaistākajiem dārziem un sētām; pulksten 19.00 - svinīgs noslēguma pasākums Pilsētas estrādē, bet pulksten 21.00 - zaļumballe. Visas dienas garumā Pilsētas estrādē notiks puķkopju iecienītais stādu un amatnieku darinājumu tirdziņš. Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

­

7. Izstāžu ceļvedis: Dalī Liepājā, stikla šķiedra Valmierā, bet porcelāns, fragmenti un senās grāmatas Rīgā

* Liepājas muzejā līdz 13. augustam ir unikāla iespēja skatīt pasaulslavenā spāņu mākslinieka Salvadora Dalī (1904 - 1989) darbus. Tā ir vienreizēja iespēja, jo Dalī darbu oriģinālus Latvijā izstādē varam redzēt pirmo reizi. Izstādē „Salvadors Dalī. Sirreālā materializācija” eksponētas mākslinieka grafikas, medaļas, skulptūras un keramika no Francijas privātkolekcijām. Izstāde tapusi sadarbība ar Francijas kompāniju „SARL Amiencom”. Sīkāk internetā: www.liepajaskultura.lv.

Salvadors Dalī Liepājā

* Rīgas Porcelāna muzejā (Kalēju ielā 9/11) ir skatāma Starptautiskā porcelāna apgleznošanas simpozija „Kopā 2013” izstāde. Zvārtavas pilī šogad norisinājās ikgadējais starptautiskais mākslas simpozijs, ko rīkoja Latvijas Mākslas akadēmija sadarbībā ar Latvijas Mākslinieku savienību.

Simpozijā kopīgā darbā vienojās divdesmit dažādu nozaru mākslinieki no septiņām valstīm: Vācijas, Krievijas, Turcijas, Lietuvas, Polijas, Itālijas un Latvijas. Simpozijs noslēdzas ar kopīgu izstādi. Sīkāk internetā: www.porcelanamuzejs.riga.lv .

* Vecrīgas mākslas galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12) līdz 20. jūlijam ir skatāma mākslinieka Jāņa Annusa (1935 - 2013) piemiņas izstāde. Ar lielu atbildības sajūtu šogad mūžībā aizsauktais mākslinieks gatavojās savai personālizstādei Rīgā. Izstāde bija jau gandrīz gatava, bet ne jau visi sapņi piepildās... Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Savukārt citā Vecrīgas mākslas galerijā „Mākslas Banka” (Jaunielā 14) līdz 27. jūlijam apskatāma stikla mākslinieces Gitas Oses personālizstāde „Fragmenti”. Izstādē eksponētie darbi tapuši pārsvarā 2012. un 2013.gadā, strādājot ar dažādiem materiāliem.

Darbi veidoti stiklā, uz audekla ar eļļas vai akrila krāsām un tušas zīmējumi. Autore par savu izstādi saka: „Fragmenti no piedzīvotā, redzētā, izjustā. Fragmenti no sapņiem un fantāzijām.

Ar neprātīgu, nepārejošu vēlmi uzzīmēt vēju, uzgleznot laiku, uzgleznot esības brīnumu! Kaut uz mirkli apturēt laika ritumu, noķert kaut vai atblāzmu, noķert un „iekonservēt” kādai pelēkai, aukstai dienai, atblāzmu no kāda skaista, aizejoša mirkļa.” Sīkāk internetā: www.makslasbanka.lv.

* Toties Vecrīgas mākslas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) ir iespēja apskatīt Valerija Baidas jaunāko gleznu personālizstādi. Valerijs Baida ir daudzpusīgs mākslinieks. Savos darbos viņš atveido ainavas, klusās dabas, portretus, interjerus un figurālas kompozīcijas, strādājot eļļas, akvareļa, kā arī grafikas tehnikās.

Mākslinieks savā daiļradē veiksmīgi apvieno spēcīgo zīmējumu ar savdabīgo krāsu izjūtu, kā arī dekorativitāti ar dziļu dabas noskaņas atveidi. Sīkāk internetā: www.paintings.lv.

* Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) centrālajā ēkā (Krišjāņa Barona ielā 14, Rīgā) ir skatāma restauratoru darbu izstādi, kas veltīta LNB Restaurācijas centra 25. gadadienai un piedāvā ieskatīties gan spilgtos restaurācijas piemēros, gan bibliotēkas krājumā esošo vērtību saglabāšanā.

Izstādē apmeklētāji var aplūkot 16. - 20.gadsimta restaurētās grāmatas, grafikas un plakātus. Restauratoru darbs atklāts īsos restaurācijas stāvokļa aprakstos, kas pievienoti oriģinālam un parāda dažādas restaurācijas specializācijas. Sīkāk internetā: www.lnb.lv.

* Tikko Latvijā viesojās Vācijas prezidents, kurš apmeklēja Valmieru un īpašu uzmanību veltīja Valmieras stikla šķiedras rūpnīcai, kura sestdien, 13. jūlijā, svinēs savu pusgadsimta jubileju. Pirms dodieties uz Valmieras pilsdrupām, kur pulksten 19.00 notiks rūpnīcas dzimšanas dienas koncerts un balle, varat iegriezties Valmieras muzeja izstāžu namā, kur apskatāma izstāde „Valmieras stikla šķiedra – 50”. Uzzināsiet daudz interesanta – arī to, kāpēc Valmieras stikla šķiedra ieinteresējusi vāciešus. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv un www.vss.lv.

Valmieras stikla šķiedrai 50. jubileja (Vidzemes TV)


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Lita Krone/LETA, Evija Trifanova/LETA, Ieva Lūka/LETA