Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Latvijas individuālie sportisti Parīzē: no kuriem varam sagaidīt patīkamākos pārsteigumus?
foto: Insidefoto/Sipa USA/ Vida Press
Svarcēlājs Ritvars Suharevs noteikti kāro Parīzē iesaistīties cīņā par medaļām - lai izdodas!
Citi sporta veidi

Latvijas individuālie sportisti Parīzē: no kuriem varam sagaidīt patīkamākos pārsteigumus?

Sporta nodaļa

Jauns.lv

No 26. jūlija Parīzē ar atklāšanas ceremoniju oficiāli sāksies vasaras olimpiskās spēles (patiesībā futbolā, regbijā-7, handbolā un loka šaušanā sacensības jau sākušās). Uz Olimpiādi dosies vai jau devušies 29 sportisti. Lai arī lielākās cerības saistāmas ar tenisu, vieglatlētiku, 3x3 basketbolu un pludmales volejbolu, potenciāli arī citos sporta veidos iespējami patīkami pārsteigumi un augstvērtīgi rezultāti.

Latvijas individuālie sportisti Parīzē: no kuriem ...
23.07.2024. Olimpiskās spēles Parīzē, olimpiskais ciemats.

Latvijas sportisti un delegācija iejūtas Parīzes olimpiskajā ciematā

Dažas dienas pirms Parīzes olimpisko spēļu atklāšanas Latvijas sportisti un delegācija iejūtas olimpiskajā ciematā. Ernests Zēbolds un Mārtiņš Blūms iemēģina ...

Peldēšana

No Latvijas peldēšanas sacensībās piedalīsies divi sportisti – 200 metros kompleksā peldējumā piedalīsies Ieva Maļuka, bet brasā – Daniils Bobrovs. Par abu dalību Parīzē lēma Latvijas Peldēšanas federācija, ievērojot Starptautiskās Peldēšanas federācijas noteikto kvalifikācijas procedūru un kārtību. Pēc iepriekš apstiprinātā kvalifikācijas perioda beigām tieši Maļuka un Bobrovs bija sportisti ar augstvērtīgākajiem rezultātiem.

Labāko rezultātu no abiem sasniedzis tieši Bobrovs, kurš nesenajā Eiropas čempionātā 200 metros brasā laboja Latvijas valsts rekordu – tagad tas ir divas minūtes 13,34 sekundes. Bobrovs iekļuva pusfinālā un viņam nedaudz pietrūka, lai sasniegtu finālu, kas būtu spožākais  ieraksts viņa karjerā. Maļuka piedalīsies 200 metros kompleksā peldējumā, kurā 2023. gadā ASV notiekošajās sacensībās laboja valsts rekordu – tagad tas ir divas minūtes 14,18 sekundes. Gan Bobrovam, gan Maļukai šīs kļūs par otrajām olimpiskajām spēlēm – Tokijā Bobrovs 200 metros brasā izcīnīja 31. vietu (2:14.25), bet Maļuka startēja 100 un 200 metru brīvā stila distancēs, ieņemot 37. vietu (56.39 sekundes) un 24. vietu (2:03.75).

Nedz Bobrovu, nedz Maļuku nevar uztvert par sacensību favorītiem. Par veiksmīgu varēs uzskatīt to tikšanu pusfinālā. 200 metros brasā par galvenajiem favorītiem uzskata tādus peldētājus kā Haijanu Kvinu, Zeku Stubletiju-Koku, Leonu Maršānu un Metu Felonu, bet 200 metros kompleksajā peldējumā favorītes varētu būt Keilī Ročē Makeovna, Samera Makintoša un Keitija Duglasa.

Šaušana

Vairākās disciplīnās šaušanā no Latvijas startēs Agate Rašmane un Lauris Strautmanis. Rašmanei šīs kļūs par otrajām olimpiskajām spēlēm – Tokijā viņa bija 19. vietā 10 metros ar pneimatisko pistoli un 37. vietā šaušanā ar pistoli no 25 metriem. Rašmane Parīzei kvalificējās ļoti laicīgi – pēc 2023. gada pasaules čempionāta. Savukārt Strautmanis iespēju piedalīties Parīzē ieguva pēc olimpiskā reitinga un tajā izcīnītajiem punktiem, kas ļāvis ieņemt labāko vietu starp tiem sportistiem, kuri vēl nebija ieguvuši vietu olimpiskajās spēlēs.

Saistībā ar šāvējiem Latvijas līdzjutējiem varētu būt zināmas cerības uz augstvērtīgu rezultātu. Strautmanis savas karjeras laikā izcīnījis sudraba un bronzas medaļu pasaules čempionātos, kā arī divas sudraba un vienu bronzu Eiropas čempionātā. Rašmane lielāko panākumu izcīnīja 2023. gada pasaules čempionātā, no kura mājās brauca ar izcīnītu bronzas godalgu.

Bukmeikeru vērtējumā Strautmanim šaušanā no 10 metriem ir 25,00 koeficients kļūšanā par čempionu. Vislabākās izredzes dotas Žengam Bovenam, pēc kā seko Robins Valters, Pavlo Korostļovs, Jurajs Tužinskis un Paolo Monna. Rašmane savās disciplīnās netiek saukta par favorīti vai medaļu pretendenti.

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā.

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā

Ieskats tikko pabeigtajā Parīzes olimpiskajā ciematā.

Riteņbraukšana

Dažādās riteņbraukšanas disciplīnās Latvijai būs savi pārstāvji. Šosejā vīriešu konkurencē cīnīsies Toms Skujiņš, bet dāmām Anastasija Karbonāri. Tokijā Skujiņš finišēja 22. vietā grupas braucienā un 30. vietā individuālajā. Karbonāri debitēs šāda mēroga sacensībās.

Skujiņš kvalificējās spēlēm pēc iekšējās atlases. Latvijai bija viena vieta olimpiskajās spēlēs, un tās noteikšanā tika ieviesta atlase. Viena kvota bija tamdēļ, ka valstu rangā Latvija ierindojusies 23. vietā. Iekšējā atlasē tika vērtēti sportistu iegūtie punkti 2023. gadā, vieta pasaules rangā 2024. gadā, kā arī atsevišķi sasniegtie rezultāti viendienu sacensībās. Apstiprināšanas brīdī Skujiņš atradās neticami augstajā 26. vietā UCI rangā (šobrīd 54. pozīcija). Savukārt Anastasija Karbonāri debijas iespēju piedalīties olimpiskajās spēlēs nopelnīja ar sniegumu 2023. gada pasaules čempionātā riteņbraukšanā, kurā tika izcīnīta 39. vieta. Toma Skujiņa koeficients kļūšanā par olimpisko čempionu novērtēts ar 100.00 jeb tas nozīmē, ka viņš nav favorīts. Tomēr milzīgā pieredze “Tour de France” (aizvadītas 6 tūres) un gana pateicīgais relfejs var dot mazas cerības uz kādu sensāciju, tomēr vienam pret konkurentu komandām būs ļoti grūti. Par favorītiem uzskata Metjū van der Pūlu, Madsu Pedersenu, Vūtu van Ārtu un Remko Evenpūlu. Arī Karbonāri nebūs favorīte, šo godu pagaidām izpelnoties Lotei Kopeckī, Lorena Vībesai, Marianei Vosai un citām.

Pa vienam latvietim būs kalnu riteņbraukšanā un BMX frīstailā. Pirmajā startēs Mārtiņš Blūms, bet otrajā – Ernests Zēbolds. Otrais kvalifikācijās nespēja nodrošināt vietu olimpiskajās spēlēs, taču tajās viņam vietu nodrošināja iepriekš iegūtā 13. vieta pasaules čempionātā. 2023. gada Eiropas čempionātā viņam ceturtā vieta. BMX frīstailā piedalīsies tikai 12 sportisti. Blūms vietu olimpiskajās spēlēs ieguva pēc Starptautiskās Riteņbraukšanas federācijas lēmuma, par ko oficiāli Latvijas Olimpiskā komiteja un Latvijas Riteņbraukšanas savienība tika informēta jūnija sākumā. Blūms 2023. gada pasaules čempionātā Glāzgovā ieņēma augsto 11. vietu elites XCO krosā. Par favorītu Blūmu saukt nevar, taču viņš var cienīgi nostartēt.

Bez dalības nepaliks arī BMX, kurā iepriekš Māris Štrombergs atnesis divas olimpiskās zelta medaļas. Šoreiz Latviju pārstāvēs Kristens Krīgers un Veronika Monika Stūriška. Par abu iegūtajām kvotām lēmumu pieņēma Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija. 2023. gada pasaules čempionātā Krīgers uzrādīja augstāko rezultātu starp tiem, kuri nebija kvalificējušies spēlēm. Savukārt Stūriška ir uzlēcošā zvaigzne šajā sporta veidā – viņa kļuvusi par U-23 pasaules un Eiropas čempioni. Nedz Stūriškai, nedz Krīgeram neatvēl favorītu statusus. BMX sievietēm favorītes varētu būt Saja Sakakibara, Alise Vilobī un Beta Šreivere. Bet 18 gadus vecajai Stūriškai, kuras rezultātos šosezon savainojumu dēļ jūtams neliels kritums, šis varētu būt lielisks ģenerālmēģinājums Losandželosai, kur jau varētu būt medaļu pretendentu vidū.

Citi sporta veidi

Vēl četri latviešu sportisti piedalīsies jāšanas sporta, svarcelšanas, modernās pieccīņas un daiļlēkšanas sacensībās.

Otrajās olimpiskajās spēlēs piedalīsies Kristaps Neretnieks. Tokijā viņš ar zirgu Valour ierindojās 23. vietā. Latviešu sportists vietu olimpiskajās spēlēs ieguva jau šī gada janvārī, kad viņa dalību apstiprināja Starptautiskā jāšanas sporta federācija. Pēdējos gados Neretnieks bijis elites sportists, ko pierāda tas, ka 2024. gadā viņš ceturto reizi karjerā kvalificējās Pasaules kausa finālam, kurā ieguva 25. vietu. Visdrīzāk Parīzē viņa vietu var prognozēt šajā pašā līmenī, lai gan pārsteigumi nav neiespējami, jo zirgs Palladium KJV tiek vērtēts ar milzīgu potenciālu.

Svarcelšanā svara kategorijā līdz 73 kilograma startēs Ritvars Suharevs. Tokijā viņš raušanā ceļot 163 kilogramus, bet grūšanā 195 kilogramus, ierindojās sestajā vietā. Summā tas svara kategorijā līdz 81 kilogramam deva viņam 358 paceltus kilogramus. Pēc Tokijas viņš pārgāja uz citu svara kategoriju – līdz 73 kilogramiem. Tas ļāva triumfēt 2023. gada Eiropas čempionātā (152+184) un izcīnīt trešo vietu šī gada Eiropas čempionātā (154+177). Šī gada Pasaules kausā viņš ierindojās sestajā vietā (157+184). Bukmeikeru prognozēs viņam septītās labākās izredzes kļūt par čempionu – koeficients 36.00. Par favorītiem sauc indonēzieti Rizki Juniansjahu un ķīnieti Žijonu Šī, citiem atvēlot cīņu par bronzu.

Modernajā pieccīņā Latviju pārstāvēs Pāvels Švecovs. Tokijā viņš izcīnīja augsto 14. vietu. Olimpiskajās spēlēs piedalās 36 vīrieši un 36 sievietes, taču no katras valsts var būt pārstāvēts tikai viens sportists. Švecovs kvalificējās pēc ranga – pasaules rangā viņš ieņem 40. vietu, bet olimpiskajā – 43. pozīciju. 2024. gada pasaules čempionātā latvietis finišēja 64. vietā, bet Pasaules kausa finālā – 26. vietā. Nez vai Švecovu var saukt par favorītu, bet noteikti cerēsim uz patīkamu pārsteigumu.

Savukārt par vēsturē pirmo Latvijas daiļlēcēju, kas startēs olimpiskajās spēlēs, kļūs Džeja Delanija Patrika. Viņa vietu spēlēs nodrošināja pēc tam, kad 2024. gada pasaules čempionātā Dohā izcīnīja 21. vietu. Visās daiļlēkšanas disciplīnās piedalīsies tikai 136 sportisti no visas pasaules, tāpēc Patrikas iekļūšana vērtējama kā augstvērtīgs panākums. Šī gada Eiropas čempionātā Patrika ieguva augsto septīto vietu, rakstot šī sporta veida vēsturi Latvijā. Patrika startēs lēcienos no 10 metru torņa, kur viņai būs jāspēkojas ar 27 konkurentēm, lai izdodas jauni spilgti ieraksti Latvijas daiļlēkšanas vēsturē.  Jāpiebilst, ka latviešu emigrantu ģimenē Sandjego dzimusī Patrika ikdienā nedzīvo Latvijā, bet gan ASV.