foto: AFP/Scanpix
Turnīru sāk pašreizējie čempioni itāļi; Spānija un Horvātija rīkos pirmo milžu cīņu
Itālijas futbola izlases sastāvā iztrūkst vairāku iepriekšējā čempionāta līderu, tomēr komandas talants noteikti pieskaitāms favorītu pulkam.
Futbols
2024. gada 15. jūnijs, 04:02

Turnīru sāk pašreizējie čempioni itāļi; Spānija un Horvātija rīkos pirmo milžu cīņu

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Šodien ar trīs spēlēm Ķelnē, Dortmundē un Berlīnē turpināsies Eiropas čempionāts futbolā, vienā no spēlēm pašreizējai titula īpašniecei Itālijai tiekoties ar Albāniju.

Vispirms plkst.16 pēc Latvijas laika A apakšgrupas mačā, kas norisināsies Ķelnē, Ungārija stāsies pretī Šveicei. Spēles tiešraidē pārraidīs platforma "Go3".

Ungārija Eiropas čempionāta finālturnīru sasniegusi trešo reizi pēc kārtas. 2016. gadā Ungārija ieņēma pirmo vietu apakšgrupā, bet astotdaļfinālā pārliecinoši zaudēja beļģiem, kamēr 2021.g adā, esot vienai no mājiniecēm, nespēja izkļūt no apakšgrupas. Šveicieši iepriekšējās Eiropas meistarsacīkstēs apakšgrupā ierindojās vien trešajā pozīcijā, taču tāpat sasniedza izslēgšanas spēles un, astotdaļfinālā veiksmīgi pārspējot Franciju, ceturtdaļfinālā 11 metu pēcspēles sitienos atzina Spānijas pārākumu.

Pēdējās divās abu komandu tikšanās reizēs pie panākumiem tika šveicieši, kuri svinēja divas uzvaras 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijā.

Dienas otrajā mačā plkst.19 Berlīnē tiksies B grupas vienības Spānija un Horvātija.

Spānija, kas kļuvusi par Eiropas čempioni 1964., 2008. un 2012. gadā, iepriekšējās Eiropas meistarsacīkstēs izstājās vien pusfinālā, "pendelēs" piekāpjoties nākamajai Eiropas čempionei Itālijai. Tikmēr Horvātija, kuras sekmes Eiropas čempionātos nav bijušas tik labas kā Pasaules kausā un UEFA Nāciju līgā, iepriekšējās divās Eiropas meistarsacīkstēs pēc izkļūšanas no apakšgrupas nepārvarēja astotdaļfinālu.

Pērn abas komandas tikās Nāciju līgas finālā, kurā pēcspēles sitienos pārāki bija Spānijas futbolisti, kuri arī 2021. gadā Eiropas čempionāta astotdaļfinālā papildlaikā tika pie panākuma.

Savukārt dienas noslēdzošajā mačā plkst.22 Dortmundē spēkosies vēl divas B grupas komandas Itālija un Albānija, šo spēli tiešraidē pārraidot arī kanālam TV6. Pašreizējā čempione Itālija 2021. gadā titulu izcīnīja tikai otro reizi vēsturē, bet 2012. un 2000. gadā itāļiem nācās samierināties ar neveiksmi finālā.

Savukārt Albānija Eiropas čempionātā spēlēs tikai otro reizi. 2016. gadā albāņi apakšgrupā izcīnīja vienu panākumu, ar ko bija par maz, lai nodrošinātu vietu astotdaļfinālā. Līdz šim abas komandas oficiālos mačos tikušās tikai četras reizes, visās uzvaru svinot Itālijas futbolistiem.

Eiropas čempionāta finālturnīrā piedalās 24 izlases, kas sadalītas sešās apakšgrupās. Izslēgšanas turnīrā iekļūs katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvējas un četras labākās komandas no trešajā pozīcijā finišējušajām valstsvienībām.

2024. gada Eiropas čempionāts no 14. jūnija līdz 14. jūlijam norisināsies desmit Vācijas pilsētās. Jaunā Eiropas čempione tiks noskaidrota Berlīnes olimpiskajā stadionā. Pašreizējā Eiropas čempione ir Itālija, kura 2021. gadā Londonā finālā pēcspēles sitienos pieveica Angliju.