foto: dpa/picture-alliance/Scanpix
Prestižākais futbola turnīrs Eiropā: ar mājinieces Vācijas spēli sākas Eiropas čempionāts futbolā
Vācijas futbola izlases galvenais spēles veidotājs Tonijs Kross aizvadīs savas pēdējās spēles futbolista karjerā.
Futbols
2024. gada 14. jūnijs, 06:16

Prestižākais futbola turnīrs Eiropā: ar mājinieces Vācijas spēli sākas Eiropas čempionāts futbolā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Ar Vācijas un Skotijas spēli 14. jūnijā plkst. 22:00 Minhenē tiks dots starts Eiropas čempionātam futbolā. Tajā 24 izlases cīnīsies par čempiones godu, kuru aizstāvēs Itālija. Spēle skatāma TV6 kanālā.

Norises vieta

Par to, ka Eiropas čempionāts otro reizi vēsturē notiks Vācijā 2017. gadā nobalsoja 12 no 17 balstiesīgajiem UEFA Izpilkomitejas locekļiem. Pirmo reizi kontinenta čempions šeit tika noskaidrots 1988. gadā. Turnīru uzņems desmit pilsētas – Berlīne, Minhene, Dortmunde, Štutgarte, Frankfurte, Leipciga, Hamburga, Ķelne, Diseldorfa un Gelzenkirhene. Atklāšanas mačs gaidāms Minhenes “Bayern” mājvietā “Allianz Arena”, bet fināls 14. jūlijā – Berlīnes olimpiskajā stadionā. Interesanti, ka piecās turnīra mājvietās ikdienā spēlē Vācijas pēc spēka otrās Bundeslīgas klubi.

Trešo reizi 24 komandas

Šis kļūs par trešo Eiropas čempionātu, kurā piedalīsies 24 komandas. Ja 1960. gadā, kad tika rīkots pirmais čempionāts, piedalījās vien četras komandas, vairāk nekā 60 gadu laikā turnīra dalībnieku skaits krietni pieaudzis. 2024. gada Eiropas čempionātā piedalīsies Vācija, Skotija, Ungārija, Šveice, Albānija, Horvātija, Itālija, Spānija, Anglija, Serbija, Slovēnija, Dānija, Polija, Nīderlande, Austrija, Francija, Slovākija, Rumānija, Ukraina, Beļģija, Turcija, Portugāle, Čehija un Gruzija.

Tikai viena debitante

Lai arī 24 komandas, šoreiz Eiropas čempionātā spēlēs tikai viena debitante. Par to kļūs Gruzija, kas “play-off” kvalifikācijas kārtā izšķirošajā mačā pārspēja Grieķiju. Pēdējos gados labākie debitantu sniegumi bijuši 2016. gadā, kad Velsas izlase spēja aizspēlēties līdz pusfinālam. Gruzijai gan vispirms jāpierāda savs statuss grupā, kas nesolās būt viegla.

Kā čempione turnīru sagaidīs Itālija

2020. gada turnīru, kas Covid-19 pandēmijas dēļ tika izspēlēts gadu vēlāk, uzvarēja Itālija, tādējādi otro reizi valsts vēsturē triumfējot Eiropas čempionātā. Finālā Vemblija stadionā pēcspēles sitienos itāļi pārspēja Angliju, kas vēl ne reizi nav kļuvusi par Eiropas čempioni. Vistitulētākās komandas ar trīs tituliem ir Vācijas un Spānijas izlases, bet vēl divi ir Francijai. Vienu reizi par Eiropas čempionēm kļuvušas Padomju savienības, Čehoslovākijas, Portugāles, Grieķijas un Dānijas izlases.

Netrūkst intrigu vairākās apakšgrupās

Izspēles formāts paredz, ka vispirms 24 komandas sadalītas sešās grupās pa četrām katrā. Pēc grupu turnīru izspēles no katras apakšgrupas astotdaļfinālā iekļūs divas labākās, bet vēl četras noskaidrosies starp labāko trešo vietu ieguvējām. Tas sola nozīmīgu intrigu vairākās grupās – piemēram, B grupā ielozētas Itālija, Spānija, Horvātija un Albānija. D grupā par vietu astotdaļfinālā cīnīsies Nīderlande, Polija, Francija un Austrija, bet F grupā – Portugāle, Čehija, Turcija un Gruzija. A grupā favorītes statuss pret Ungāriju, Šveici un Skotiju jāpierāda Vācijai, C grupā pret Dāniju, Slovēniju un Serbiju – Anglijai, bet E grupā pret Rumānijas, Slovākijas un Ukrainas izlasēm – Beļģijai.

Galvenās favorītes ir piecas

Bukmeikeri par turnīra galvenajām favorītēm uzskata piecas izlases – Angliju, Franciju, Vāciju, Spāniju un Portugāli. No visām piecām tikai viena – Anglija, nekad nav kļuvusi par Eiropas čempioni. Pārējās uzvaras garšu jau ir izbaudījušas.

Kurš kļūs par turnīra labāko spēlētāju?

Intrigas netrūks arī spēlētāju rindās. Vācijas izlasē pēdējo turnīru savā karjerā aizvadīs Tonijs Kross. Iespējams, pēdējos turnīrus izlašu rindās spēlēs Luka Modričs un Krištianu Ronaldu. Francijas izlases līderis ir Kilians Mbapē, bet Anglijas izlasi uzbrukumā uz priekšu dzīs Harijs Keins, Džūds Belingems un Fils Fodens. Bukmeikeri uzskata, ka par Eiropas čempionāta labāko spēlētāju kļūs francūzis Mbapē, bet nākamās labākās izredzes atvēlētas tieši angļu trio – Keinam, Belingemam un Fodenam.