Lielmeistari un futbola spožākās zvaigznes: skaļākie vārdi gaidāmajā Eiropas čempionātā
foto: EPA/Scanpix
Krištianu Ronaldu Vācijā centīsies papildināt savu 130 izlasē gūto vārtu skaitu. Diez vai pārskatāmā nākotnē kāds spēs pietuvoties šiem skaitļiem.
Futbols

Lielmeistari un futbola spožākās zvaigznes: skaļākie vārdi gaidāmajā Eiropas čempionātā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Strauji tuvojas 2024. gada Eiropas čempionāts futbolā. 24 valstu izlases cīnīsies par Vecā kontinenta uzvarētāju titulu, trofeju aizstāvot Itālijai. Futbola izlasēs vienmēr spēlējuši visi labākie savu valstu futbolisti un izņēmums nebūs arī šoreiz – kāds pēc sacensībām beigs profesionālo karjeru, citam šis varētu kļūt par pēdējo Eiropas čempionātu karjerā, bet dažs var uzmirdzēt nebijušos augstumos

Lielmeistari un futbola spožākās zvaigznes: skaļāk...

Jau piektdien sāksies 2024. gada Eiropas čempionāts futbolā. Tas norisināsies desmit Vācijas pilsētās – Berlīnē, Minhenē, Dortmundē, Frankfurtē, Štutgartē, Gelzenkirhenē, Diseldorfā, Ķelnē, Leipcigā un Hamburgā.

Mājinieku Vācijas izlases sastāvā un savā profesionāļa karjerā pēdējo turnīru aizvadīs Tonijs Kross. Viņš īsi pirms šīs sezonas beigām paziņoja par karjeras beigām 34 gadu vecumā. Lēmumu viņš argumentēja ar vēlmi noslēgt profesionāļa gaitas, atrodoties savu spēju virsotnē. 2023./2024. gada sezonu viņš noslēdza ar iegūtu “La Liga” un UEFA Čempionu līgas kausu kopā ar Madrides “Real”. Tas nozīmē, ka karjeras laikā viņš sešas reizes būs kļuvis par Eiropas prestižākā klubu turnīra uzvarētāju. Kopā ar Vācijas izlasi viņa lielākais sasniegums ir Pasaules kausa ieguvēja tituls, kas tika izcīnīts 2014. gadā. Vācijas rindās viņš laukumā devies 109 spēlēs, kurās guvis 17 vārtus.

Divi citi lielmeistari redzami Horvātijas un Portugāles izlasēs. Iespējams, savus pēdējos Eiropas čempionātus valstsvienību rindās aizvadīs horvāts Luka Modričs un portugālis Krištianu Ronaldu. 38 gadus vecais Modričs ir Horvātijas futbola ikona, kas palīdzējis valstsvienībai 2018. gada Pasaules kausā aizspēlēties līdz finālam, bet 2022. gada Pasaules kausā iegūt augsto trešo vietu. Horvātijas sastāvā Modričs laukumā devies veselās 175 spēlēs, kurās diriģējis tās uzbrukumu laukuma vidusdaļā. Arī Modričs kopā ar Krosu 1. jūnijā kļuva par seškārtēju UEFA Čempionu līgas uzvarētāju.

Cita pasaules futbola zvaigzne būs manāma Portugāles sastāvā. 39 gadu vecumā tās rindās spēlēs Krištianu Ronaldu, kurš jau pusotru gadu sevi atrāda Saūda Arābijas futbola cienītājiem. Pēdējā turnīrā Ronaldu kļuva par Eiropas čempionātu vēsturē visu laiku rezultatīvāko futbolistu un arī šajās meistarsacīkstēs savu rezultativitātes bagāžu viņš cer papildināt. 207 oficiālajās spēlēs izlases sastāvā viņš iesitis 130 vārtus, (abos rādītājos esot pasaules rekordistam) turklāt Portugālei jau reizi atnesis Eiropas čempiones godu – 2016. gada turnīrā.

Vairākas zvaigznes ir Anglijas izlases sastāvā, turklāt ne visas iekļuvušas sastāvā. Uzbrukumā spožs pēdējos gados bijis Harijs Keins, kuram karjerā gan nav pārāk veicies ar titulu izcīnīšanu. Par šīs sezonas Eiropas futbola uzlēkušo zvaigzni kļuvis cits uzbrūkošais futbolists Džūds Belingems. Viņš jau savā pirmajā sezonā ar Madrides “Real” izcīnīja divus titulus, turklāt bija viens no labākajiem kluba futbolistiem. Veiksmīgais sniegums ļāva viņam iegūt “La Liga” sezonas labākā spēlētāja laurus. Uz Anglijas izlases futbolistiem katrā izlašu turnīrā ir liels spiediens no vietējiem līdzjutējiem un visdrīzāk izņēmums nebūs arī šis gads.

Pirmo reizi par Eiropas čempionu Francijas izlases sastāvā mērķēs kļūt tās uzbrukuma līderis Kilians Mbapē. Viņš pagaidām ar savas valsts izlasi kļuvis par Pasaules kausa ieguvēju 2018. gadā. Savukārt Francija pēdējo reizi ar Eiropas čempioni kļuvusi pirms astoņiem gadiem – 2016. gadā. Savas valstsvienības rindās Mbapē, kurš šajā vasarā pārcēlās no Parīzes “Saint-Germain” uz “Real”, aizvadījis 79 spēlēs. To laikā viņam 47 gūti vārti.

Polijas izlases zināmākais futbolists ir “Barcelona” uzbrucējs Roberts Levandovskis. Viņš gan pēdējā pārbaudes spēlē guva augšstilba savainojumu, kas viņam liegs doties laukumā vismaz sacensību sākumā. Bet savainojumu virkne Polijas izlases noteikti mudinās pēc iespējas ātrāk atgriezties laukumā, lai pārtraukt neveiksmju sēriju ar izlasi lielajos starptautiskajos turnīros. Pa kādam talantam ir katrā no Eiropas čempionāta dalībniecēm. Parasti izlašu turnīros atklājas kāds jauns vārds futbola pasaulē, kurš izraisa par sevi lielu interesi no lielākajiem futbola klubiem.

Pirms sacensībām bukmeikeri galveno favorītu pulkā ceļ  Angliju un Franciju, kam varētu sekot mājinieki portugāļu un spāņi, kuriem gan pilnā sparā norit paaudžu maiņa. Savukārt nākamais favorītu ešalons varētu tikt atvēlēts Nīderlandei, Itālijai, Beļģijai, Dānijai un Pasaules kausu smagsvariem Horvātijai. Varam gan būt droši, ka pārsteigumus mēs noteikti sagaidīsim.

Eiropas čempionāts 14. jūnija vakarā sāksies ar Vācijas un Skotijas spēli Minhenē. 14. jūlijā fināls jau gaidāms Berlīnes olimpiskajā stadionā. Ik vakaru “TV6” skatītājiem 21:50 būs iespēja tiešraidē noraudzīties kādu no mačiem.