foto: EPA/Scanpix
Kā F-1 kļūt par miljardieri? Nē, pie formulas stūres nav jāsēžas
Makss Verstapens pelna iespaidīgas summas, bet līdz Toto Volfa turībai vēl tāls ceļš.
Citi sporta veidi
2024. gada 18. aprīlis, 04:50

Kā F-1 kļūt par miljardieri? Nē, pie formulas stūres nav jāsēžas

Sporta nodaļa

Jauns.lv/F1.lv

F-1 čempionāts ir bagāto cilvēku sports, šeit ļoti daudz nopelna ne vien sportisti, bet arī dažādi vadošie darbinieki.

Izteikti līderi starp tiem ir komandu vadītāji, bet īpaši ar savu uzkrāto bagātību izceļas divi – Toto Volfs un Kristians Horners, kuri trases malā pēdējos gados bijuši sīvākie sāncenši.

“Red Bull” komandas pilots Makss Verstapens par čempionu kļuvis jau trīs sezonas pēc kārtas. Attiecīgi šajā laikā kāpusi arī vienības bosa Hornera labklājība – viņa bagātība 2024. gadā tiek lēsta aptuveni 46 miljonu eiro apmērā, bet alga gadā 10 miljoni ASV dolāru (9,4 miljoni eiro).

Taču pirms tam daudzus gadus F-1 trasēs dominēja “Mercedes”, īpaši ar panākumiem izceļoties Lūisam Hamiltonam. Komandas vadītājs Volfs ir arī tās līdzīpašnieks, bet viņa turība ir pārāka par visiem citiem – nepilns pusotrs miljards eiro. Saprotams, ienākumus savā dzīvē viņš guvis ne tikai kā komandas vadītājs, jo Volfa alga sezonā ir "vien" 8 miljoni ASV dolāru (septiņarpus miljoni eiro).

foto: Foto: Vida Press
Sīvākie sāncenši Toto Volfs un Kristians Horners ir tikuši pie prāvām bagātībām, tomēr līdzīpašnieka statuss "Mercedes" komandā Volfa bagātību pacēlis prātam neaptveramos līmeņos.

Pārējo turība nav ne tuvu tik milzīga. Tālāk sarakstā esošajam “Kick Sauber” vadītājam Alesandro Aluni Bravi izdevies tikt pie nepilniem pieciem miljoniem eiro, tāpat kā “Williams” bosam Džeimsam Voulsam. Abi šajā sezonā saņems vēl aptuveni miljonu.

"Ferrari" bosam Fredam Vasūram īpašumu vērtība ir nepilni trīs miljoni, kas šajā gadā varētu tikt ievērojami papildināta, nopelnot ap septiņiem miljoniem eiro. Līdzīga gada alga ir "McLaren" komandas vadītājam Andrea Stellam, kura īpašumu vērtība līdz šim bijis nepilns pusotrs miljons.

Lorāns Mikīss ("RB"), Maiks Krakss ("Aston Martin"), Ajao Komatsu ("Haas"), Bruno Famins ("Alpine") savai aptuveni miljonu lielajai vērtībai par šo sezonu varētu pieskaitīt aptuveni to pašu.

Komandu vadītāji ir izteikti turīgāki par pilotiem. Salīdzinājumam, septiņkārtējā F1 čempiona Hamiltona bagātība esot ap 280 miljoniem. Bagātākais no visiem F-1 braucējiem vēsturē ir Mihaels Šūmahers, kurš jau daudzus gadus veselības dēļ sabiedrībai nav redzams. Viņa turība esot virs 560 miljoniem.

Taisnības labad braucēju algas tagad gan ir krietni kāpušas. Verstapens pelna vairāk nekā 51 miljonu sezonu, Hamiltons vairāk nekā 42 miljonus, "Ferrari" braucējs Šarls Leklērs nepilnus 32 miljonus. "McLaren" pilots Lendo Noriss nepilnus 19 miljonus, Fernando Alonso ("Aston Martin") un Džordžs Rasels ("Mercedes") pa 17 miljoniem. Vēl pelnošāko braucēju pirmajā desmitniekā iekļūvuši Serhio Peress ("Red Bull") ar 13 miljoniem, Karloss Sainss ("Ferrari") ar 11 miljoniem, Valteri Botass ("Stake F1 Team") 9,4 miljoni un Daniels Rikjardo ("Visa Cash App RB") - 6,6 miljoni.