Neticamās “Qiddiya's Speed Park” trases projekts Saūda Arābijā

Kidijas trases pašreizējā plānā ir 21 līkums, un tā atradīsies ļoti nelīdzenā apvidū, augstuma amplitūdai sasniedzot 108 metrus (aptuveni 20 ...

gallery icon
Citi sporta veidi
2024. gada 12. marts, 05:16

FOTO: F-1 realitāte sajaucas ar datorspēli. Topošā Pirmās formulas trase ir prātam neaptverama

Jauns.lv

Jauns.lv

Arābijas pussalas bagātākās valstis – Katara, Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirāti – pēdējos gados atstāj arvien paliekošākas pēdas uz pasaules sporta skatuves. Izņēmums nav arī Pirmā formula, kurā šī gada kalendārā ir sacensības visās trijās iepriekš minētajās zemēs.

Turīgās arābu valstis ar miljardu ieguldījumiem cenšas sevi popularizēt un šķietami virzīties rietumu pasaules virzienā, kamēr pašu zemē tiek saglabāta visai skarba absolūtā monarhija ar neskaitāmiem cilvēktiesību pārkāpumiem, kas rietumnieciski domājošajiem nešķiet pieņemami. Tāpēc arī netrūkst tādu, kas nevēlas skatīties šai naudai virsū.

Futbola un basketbola Pasaules kausi, futbola superzvaigžņu pārpirkšana uz saviem klubiem, lielākie tenisa, cīņu sporta, pat golfa turnīri, Dakaras rallijreids un, protams, Pirmā formula (F-1) kļuvusi jau par šī reģiona sporta dzīves sastāvdaļu.

Arābu vīzija

F-1 kalendārā Saūda Arābija parādījās 2021. gadā un tur jau aizvadītas četras “Grand Prix” izcīņās, kurās pienākumiem divreiz ticis Makss Verstapens (tostarp aizvadītajā nedēļas nogalē), Lūiss Hamiltons un Serhio Peress. Līgums ar F-1 tika parakstīts uz 10 gadiem. Pašlaik sacensības tiek aizvadītas valsts otrā lielākajā pilsētā Džidā, bet jau tuvākajos gados (tiek plānots 2027. gads) iecerēts pārcelties uz galvaspilsētas Rijādas pievārti, kur jau 2019. gadā sākts tuksneša vidū celt prātam neaptverama vēriena izklaides parku “Qiddiya” (Kidija), kura ietvaros kā viens no centrālajiem elementiem top “Qiddiya's Speed Park”. Izklaides parks, kas vienlaikus paredzēts arī kā sporta un e-sporta centrs, paredzēts būvēt projekta "Saūda Arābijas vīzija 2030" ietvaros, ar mērķi palielināt ekonomisko, sociālo un kultūras daudzveidību.

foto: Qiddiya media
Nē, šī nav datorspēle, bet topošās F-1 trases vizualizācija.

Kidijas trasē, kuras projekta vizualizācijas nonākušas publiskā apskatē, plānots rīkot ne viena F-1, bet arī “Moto GP” sacensības. Trase plānota tiešām prātam neaptverama un daudzi to jau salīdzinājuši ar kaut ko nereālu no datorspēlēm. Trases dizaina autors ir motorsporta aprindās plaši pazīstamais  Hermans Tilke, kuram asistējis kādreizējais F-1 pilots Aleksandrs Vurcs. Tilke ir autors vairumam pašreizējo F-1 trašu, ieskaitot tādas kā Špīlbergas (Austrijā), Bahreinas, Nirburgringas, Šanhajas, Stambulas, Kankūnas, Barselonas, Singapūras, Abū Dabī, Indijas, Mehiko, Kuveitas, Hanojas, Džidas, Lasvegasas, Marokas, Azerbaidžanās, tāpat viņš ir autors mūsu pašu Kandavas kartodromam un daudzas citām trasēm.

Interesanti, ka Tilke iepriekš daudz ticis kritizēts, ka viņa veidotās trases esot pārāk garlaicīgas, tāpēc, šķiet, viņš centies pierādīt pretējo.  

Grandiozs projekts

Kidijas trases pašreizējā plānā ir 21 līkums, un tā atradīsies ļoti nelīdzenā apvidū, augstuma amplitūdai sasniedzot 108 metrus (aptuveni 20 stāvu mājas augstumā). Tomēr iespaidīgākā trases daļa izbūvēta uz starta estakādes, kur atrodas U veida līkums, 70 metru augstumu, kas turklāt viss izgaismots ar LED lampām. Šis līkums jau nodēvēts par “Blade” (“Asmens”). Arī citi trases posmi ir redzami, šķērsojot milzīgus tiltus vai vijoties starp milzīgām viesnīcām, un vienā vietā gar trasi ir plānots ierīkot ātrgaitas amerikāņu kalniņus (izklaides parkā būs arī “Six Flag” atrakciju parks ar ātrāko, augstāko un garāko atrakciju pasaulē). Trases precīzs garums pagaidām nav skaidrs, tomēr tā solās kļūt par garāko F-1 seriālā, pārsniedzot septiņus kilometrus garo Spa-Frankoršampa trasi Beļģijā.  Plānots, ka formulas trasē varēs dabūt ātrumu līdzi 325 kilometriem/stundā.

Divkārtējais F-1 pasaules čempions Fernando Alonso, kurš brauc ar “Aston Martin” komandā, kuras galvenais sponsors ir Saūda Arābijas valstij piederošais naftas uzņēmums “Aramco”, sociālajā tīklā “X” atbalstīja jaunos plānus un komentēja: "Jaunās “Qiddiya City” trases projekts, šķiet, būs viens no iespaidīgākajiem objektiem autosportam visā pasaulē. Ar ātrgaitas aizraujošiem piedzīvojumiem, neticamu augstumu, aizraujošām atrakcijām un pieredzi, kas sajūsminās līdzjutējus kā vēl nekad agrāk."

Tikmēr “Qiddiya Investment Company” izpilddirektors Abdula Aldavuds par plānoto jauno trasi teica: "Ātruma parka trase patiesi iemiesos “Qiddiya” spēku un filozofiju, kā arī pozicionēs “Qiddiya City” kā Saūda Arābijas autosporta mājvietu un vienu no pasaules vadošajām autosporta vietām. Apmeklētājiem un skatītājiem tiks piedāvāta viena no unikālākajām sacīkšu pieredzēm pasaulē ar novatorisku trasi, kas būs gatava uzņemt dažus no pasaulē lielākajiem autosporta notikumiem."