Bizness un ekonomika
2023. gada 11. jūlijs, 11:52

"Ferrari" un "Mercedes" jāsāk raizēties? Baltkrievijā esot izgatavots "Formula 1" sacīkšu auto no ļoti savdabīgām detaļām

Jauns.lv

Minskas traktoru rūpnīca prezentējusi sacīkšu bolīdu, kas esot izgatavots no traktora detaļām. Tiesa, ir nianse.

Minskas traktoru rūpnīca Krievijas Jekaterinburgas izstādē "Innoprom" prezentējusi sacīkšu bolīdu, kas izgatavots no traktora detaļām. Uzskata, ka šis automobilis ir piemērots pat "Formula 1" sacensībām, vēsta izdevums "Rossijskaja gazeta".

Ražotājs apgalvo, ka prezentētais modelis var sasniegt ātrumu līdz 320 kilometriem stundā. Tiesa, nopirkt šādu brīnumauto vēl nevar, jo tas ir vienīgais eksemplārs. Taču kompānijas, kura nodarbojas ar izstāžu rīkošanu Baltkrievijā un citās valstīs, direktore Nataļja Kuraša apgalvo, ka šī automašīna ir pilnībā darba stāvoklī un var braukt.

Citos izdevumos gan norāda, ka, piemēram, sasniedzamo ātrumu neviens nav pārbaudījis, jo tas nemaz nav pat ne testa prototips, bet vienkārši makets, kuru uzņēmums sola padarīt par darbspējīgu, tikai nevar norādīt termiņus. Sociālajos tīklos šis jaunums tika uzņemts ar sarkastiskiem komentāriem. Daži ironizēja, ka šāda ātruma sasniegšanai šim bolīdam būs nepieciešams lidaparāts, lai to varētu nomest no liela augstuma.

Vēl vairāk — norāda, ka traktors patiesībā nemaz nebrauc, tam nav ne motora, ne pedāļu, bet šis "jaunums", pareizāk sakot, tā karkass tika uzbūvēts jau tālajā 2018. gada par godu Minskas traktoru rūpnīcas gadskārtai.

Un tiešām, jau 2019. gadā Krievijas sporta presē parādījās sensacionāli virsraksti "MTZ šedevrs", "Baltkrievijā izgatavots savs Formula 1 bolīds uz traktora bāzes". "Bolīds ir tikai ārējā virsbūve. Transmisijas un motora tajā nav. Tas ir izstāžu paraugs uzmanības piesaistīšanai un fotosesijām. To parādīs 26. maijā rūpnīcas dzimšanas dienā," 2019. gada 25. maijā rakstīja izdevums "sports.ru" par šo traktormobīli ar "Belarus Minsk Tractor Works" logotipu. "Visticamāk, tas netiks aprīkots ar dzinēju un pārnesumkārbu. Kaut gan mūsu rūpnīca ir augsttehnoloģisks uzņēmums. Varbūt kādreiz no bolīda izgatavosim pilnvērtīgu automašīnu," izdevumam toreiz paziņoja rūpnīcā.

Tā ka "Formula 1" komandas var nesaspringt — tuvākajā laikā no Aleksandra Lukašenko vadītās agrārās lielvalsts viņiem trasē konkurence nedraud.