Kā atbrīvoties no skaistas figūras bojātājām - strijām? Praktiski padomi
Strijas ir ādas problēma, no kuras ne vienmēr iespējams pilnībā atbrīvoties, taču ir vairāki dabiski līdzekļi, kas var palīdzēt.
Esi vesels
2014. gada 7. maijs, 21:20

Kā atbrīvoties no skaistas figūras bojātājām - strijām? Praktiski padomi

Kasjauns.lv

Diēta un fiziskās aktivitātes parasti ir pirmais, kas tiek darīts, lai uzlabotu figūru, bet ko iesākt ar ķermeņa trūkumiem, ko nevar tik viegli izlabot?

Brīnumlīdzekļi - rasaskrēsliņš, efeja un tīruma kosa

Šīs zilganās vai sudrabainās līnijas uz ādas var rasties pubertātes, grūtniecības laikā vai kad strauji palielinās vai krītas svars. Uzskata, ka strijas ir ļoti grūti likvidēt, bet tas nav neiespējami – vismaz izmantojot dabiskus līdzekļus. Itāļu pētnieki atklājuši, ka maisījums, kas sastāv no parastā rasaskrēsliņa (Alchemilla vulgaris), efejas lapām (Hedera helix) un tīruma kosas (Equisetum arvense), var palīdzēt efektīvi mazināt strijas, it sevišķi, ja to lieto jaunas sievietes. Pētējums liecina, ka sievietes ar diagnozi striae cutis distensae (strijas), kuras divas reizes dienā 40 dienas pēc kārtas uzklāja minēto ārstniecības augu mikstūru uz ādas, mazināja šo problēmu. Lai gan strijas pilnībā neizzuda nevienai no pētījuma dalībniecēm, 55,5% gadījumu bija vērojama stāvokļa uzlabošanās un 24,4% gadījumu tas pat uzlabojās būtiski. Vislabākos rezultātus sasniedza grupā, kurā dalībniecēm bija vismazākais vidējais vecums un strijas bija parādījušās pirms neilga laika. Ko mums no tā secināt? Ķerties pie problēmas risināšanas iespējami ātrāk!

Palīdz rozes un centīlijas

Vēl viens līdzeklis, kas pārbaudīts pētījumos, ir Āzijas centīlijas ekstrakts (Centella asiatica) – arī tas var efektīvi mazināt strijas. Vairāki zinātniskie pētījumi liecina, ka terpenoīdi, kas tiek iegūti no centīlijas (Centella asiatica), sekmē rētu dzīšanu.

Mūsdienās plastiskajā ķirurģijā centīliju bieži izmanto, lai veicinātu rētaudu dzīšanu, jo tas sekmē kolagēna veidošanos un mazina iekaisumu, tādējādi padarot rētu mazāk pamanāmu.  Arī iekšķīgi lietojot šā auga ekstraktu 60–90 mg dienā 2–18 mēnešus, iespējams efektīvi ārstēt rētaudus. Arī smaržlapu rozes sēklu eļļa (Rosa rubiginosa L.) vai mežrozīšu eļļa var palīdzēt. Itāļu ārsti atklājuši, ka šī eļļa, kas satur linolskābi, linoleīnskābi un arahidonskābi, labi noder, ārstējot rētas, kas paliek pēc operācijas vai kāda negadījuma.

Vairāki nepārbaudīti pētījumi apgalvo, ka, arī uzklājot uz ādas E vitamīnu, var panākt ātrāku rētu sadzīšanu, tāpat tas uzlabo kosmētisko efektu pēc apdegumiem un operāciju rētām, tomēr klīniskie pētījumi šādus pierādījumus nesniedz. Kādā pētījumā pat E vitamīns eļļā pasliktinājis pēcoperācijas rētu izskatu un izraisījis kontaktdermatītu.

Teksts: Ko ārsti tev nestāsta/Foto: Shutterstock