6 iemesli, kāpēc ir tik svarīgi ikdienā dzert ūdeni
Deviņu ūdens glāžu izdzeršana dienā varētu likties sarežģīts uzdevums, taču tavam ķermenim tas nepieciešams. Ja tev neiet pie sirds ūdens bezgaršīgums, pievieno tam apelsīnu, citronu, svaigu piparmētru, gurķi.
Esi vesels
2014. gada 25. jūlijs, 09:03

6 iemesli, kāpēc ir tik svarīgi ikdienā dzert ūdeni

Jauns.lv

Mēs zinām, ka ikdienas ieteicams izdzert aptuveni deviņas glāzes ūdens, taču ikdienā ne vienmēr to izdodas ievērot. Sieviešu žurnāls „Harper’s Bazaar” apkopojis 6 iemeslus, kāpēc nevajadzētu organismam laupīt dienišķo ūdens devu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1.    Bez ūdens tu esi vairāk pakļauta dažādu veselības problēmu riskam

Zinātniskos pētījumos pierādījies, ka cilvēkiem, kas izdzer ieteicamo dienas devu ūdens, retāk veidojas nierakmeņi, rodas urīnceļu un resnās zarnas vēzis, kā arī piemīt mazāks sirdslēkmju risks.

2.    Ūdens vajadzīgs, lai paātrinātos vielmaiņa

Doktora Hovarda Murada zinātniskajā apcerējumā „The Water Secret” teikts, ka bazālās vielmaiņas ātrums palielinās, kad organisms saņēmis gana daudz ūdens. Bazālās vielmaiņas ātrums – tas ir kaloriju daudzums, ko ķermenis noteiktā laika posmā sadedzina miera stāvoklī, tātad īpaši svarīgi, ja vēlos atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

3.    Ja organisms saņēmis pietiekami daudz ūdens, tev būs vieglāk domāt

Britu zinātnieki 2011.gadā atklāja, ka pusaudžiem, kuru organisms ir atūdeņojies, smadzenes nedaudz sarāvušās un to garoza nepiekļaujas galvaskausam. Matemātiskā spēlē viņi uzrādīja tikpat labus rezultātus kā pārējie vienaudži, taču tas prasīja lielāku piepūli.

4.    Ja neizdzersi dienā ieteicamo devu ūdens, tu vairāk ēdīsi

2010.gadā tika veikts eksperiments, kurā piedalījās 45 pieauguši cilvēki. Tie, kuri pirms katras maltītes izdzēra divas glāzes ūdens, apēda par 75 līdz 90 kalorijām mazāk nekā tie, kas neuzņēma šķidrumu pirms ēšanas. Trīs mēnešu laikā pirmā grupa bija zaudējusi vidēji par trim kilogramiem vairāk nekā otrā.

5.    Ja nedzersi pietiekami daudz ūdens, tev ātrāk veidosies krunkas

Ūdens piepilda ādas šūnas, izlīdzinot grumbas un krunciņas. Ja dzersi gana daudz ūdens, ilgāk izskatīsies jauna un starojoša.

6.    Bez ūdens būsi nīgrā noskaņojumā

Kādā 2009.gada eksperimentā vienai dalībnieku grupai lika piedalīties vairāk nekā stundu garā aerobikas nodarbībā, kaut arī viņi pirms tam nebija uzņēmuši vajadzīgo daudzumu ūdens. Turpretī otra grupa visu dienu bija pienācīgā daudzumā patērējusi ūdeni. Kāds bija rezultāts? Pirmā grupa pēc treniņa sūdzējās par tādām izjūtām kā nogurums, apjukums, dusmas, nomāktība un saspringums.

Ko darīt tad, ja nu nekādi nevari piespiest sevi dzert tīru ūdeni? Tāda problēma piemeklē teju jebkuru sievieti, kura veselības vārdā apņēmusies uzņemt vairāk šķidruma. Ja tev neiet pie sirds ūdens bezgaršīgums, pievieno tam kādu augli, ko pati labprāt ēd. Iemet ūdens glāzē apelsīna vai citrona šķēlīti, svaigas piparmētras, sezonas ogas vai pat atsvaidzinošo gurķi, jo tas uzreiz padarīs garšu interesantāku.

Ja krāna ūdens dzeršana tev nešķiet pievilcīga, bet negribas to pirkt pudelēs, iegādājies kvalitatīvu ūdens filtru. Tas attīrīs krāna ūdeni un varēsi to dzert bez raizēm! Kā arī ielej glāzē ūdeni katru reizi, kad sagribas limonādi, saldinātu sulu vai jebkuru citu ne pārāk veselīgu dzērienu. Drīz vien tu pieradīsi dzert ūdeni un uzskatīsi to par normālu ikdienas sastāvdaļu.

Kasjauns.lv /Foto: All Over Press