Austrumu slimnīcas mediķi paveic brīnumu - sarežģītā operācijā pacientam izņem galvas un kakla audzēju
foto: Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīca
Operāciju veica Austrumu slimnīcas Onkoķirurģijas klīnikas Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs Renārs Deksnis kopā ar plastikas ķirurgu Dr.med. Jāni Zariņu multidisciplinārā Austrumu slimnīcas komandā.
Dzīvības loterija

Austrumu slimnīcas mediķi paveic brīnumu - sarežģītā operācijā pacientam izņem galvas un kakla audzēju

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumuslimnīca) mediķi veikuši sarežģītu un radikālu galvas un kakla audzēja ķirurģisko operāciju, izglābjot kāda 43 gadus veca pacienta dzīvību.

Sarežģītā operācija bija palikusi kā vienīgā iespēja pārtraukt ļaundabīgo šūnu turpmāku izplatīšanos. Savukārt pēc tās onkoloģiskajam pacientam pirmoreiz Latvijā tika veikta trīs mikrovaskulāru lēveru transplantācija. Pateicoties veiksmīgam operācijas rezultātam, pacienta veselības stāvoklis ir uzlabojies un viņš ir atguvis spēku turpmākajai dzīvei.

Komplicēto operāciju veica Austrumu slimnīcas Onkoķirurģijas klīnikas Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas vadītājs Renārs Deksnis kopā ar plastikas ķirurgu Dr. med. Jāni Zariņu multidisciplinārā Austrumu slimnīcas komandā. Operācija ilga 13 stundas. Tās veiksmīgam iznākumam pirms tam bija jāveic dažādi diagnostiskie izmeklējumi un rūpīgi jāsaplāno operācijas gaita.

Pacients atnāca ar sūdzībām par veidojumu mēlē

43 gadus vecais pacients atnāca uz ambulatoro konsultāciju pie Renāra Dekšņa ar sūdzībām par veidojumu mutes pamatnē un mēlē. Zaļā koridora ietvaros pacientam tika nozīmēti nepieciešamie izmeklējumi – kompjūtertomogrāfija galvas un kakla mīkstajiem audiem, plaušām un vēdera dobumam, lai izslēgtu attālas metastāzes. Tika paņemta arī biopsija un gūti pierādījumi, ka pacientam ir ļoti plaši lokāli izplatīta plakanšūnu karcinoma, kas skārusi vairākus anatomiskos reģionus: apakšžokli, mutes pamatni, mēli un sejas audus.

foto: Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīca
Audzēja metastāzes tika atrastas jau kakla limfmezglos.
Audzēja metastāzes tika atrastas jau kakla limfmezglos.

Audzēja metastāzes tika atrastas jau kakla limfmezglos. Pacients rūpīgi tika skatīts LOR onkologu konsīlijā, kur tika nozīmēta indukcijas ķīmijterapija ar mērķi mazināt un apturēt audzēja augšanu. Šāda prakse onkoloģisko pacientu ārstēšanā tiek pielietota Austrumu slimnīcā jau kopš 2020. gada.

Lai gan pēc saņemtās ķīmijterapijas pacientam metastātiskie limfmezgli samazinājās, audzējs palika savos izmēros, bet straujā tā augšana tika apturēta. Atkārtotā multidisciplinārā konsīlijā tika pieņemts lēmums veikt radikālu ķirurģisku ārstēšanu, kas paredzēja izgriezt vairāk par pusi apakšžokļa, visas mutes pamatnes, faktiski visas mēles daļas un vēl sejas un zoda ādas noņemšanu vienā blokā un abpusēju kakla limfmezglu izņemšanu. Jāpiebilst, ka tas bija vienīgais veids, kā turpināt palīdzēt pacientam cīņā ar ļaundabīgo audzēju.

Pacientam tika izveidota individuāla zāģēšanas platforma

Pateicoties Dr. med. Jāņa Zariņa sadarbībai ar Rīgas Tehniskās universitātes Baltijas Biomateriālu ekselences centru, kas savukārt darbojas Stomatoloģijas institūta paspārnē, pacientam tika izgatavota individuāla zāģēšanas platforma, lai anatomiski precīzāk atjaunotu izņemto apakšžokli.

foto: Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīca
Pacientam tika izgatavota individuāla zāģēšanas platforma, lai anatomiski precīzāk atjaunotu izņemto apakšžokli.
Pacientam tika izgatavota individuāla zāģēšanas platforma, lai anatomiski precīzāk atjaunotu izņemto apakšžokli.

Operācijas gaita. “Visa audzēja un limfmezglu izņemšana un pēc tam atjaunošana bija liels izaicinājums. Varam apgalvot, ka tik liela ķirurģiska operācija pacientam ar galvas un kakla audzēju nekad vēl nebija veikta. Audzēja izgriešana vien aizņēma četras stundas. To no operāciju zāles uzreiz aizsūtīja histoloģiskai pārbaudei, lai gūtu pārliecību, ka visas ļaundabīgās šūnas ir izņemtas. Tad tika atjaunots apakšžoklis, mutes pamatne, mēle un seja. Operācija ilga 13 stundas,” stāsta Renārs Deksnis.

“Pirmoreiz onkoloģiskam pacientam tika veikta trīs mikrovaskulāru lēveru transplantācija: kaulu lēveris, lai atjaunotu žokli, mīksto audu lēveris, lai izveidotu jaunu mēli un mutes pamatni, un trešais mīksto audu lēveris, lai atjaunotu sejas audu defektu. Tika sašūtas deviņas asinsvadu anastamozes, lai nodrošinātu dzīvotspēju transplantētajiem audiem. Tik sarežģīta rekonstrukcija bija nepieciešama, lai pacientam pilnībā atjaunotu zaudētās struktūras un lai īsā laikā pacients spētu atkal brīvi elpot, ēst, dzert, runāt un labi izskatīties,” ar gandarījumu paveikto skaidro plastikas ķirurgs Dr. med. Jānis Zariņš.

Pēcoperācijas periods pacientam noritēja bez sarežģījumiem, kaut gan ķirurģiski rekonstruktīvā operācija bija komplicēta un smaga. Jau trešajā pēcoperācijas dienā, lai atgūtu funkcionalitāti, ar pacientu strādāja Austrumu slimnīcas fizioterapeitu un audiologopēde Emīlija Dravante. Pašlaik pēc operācijas ir pagājušas astoņas nedēļas, pacients jūtas lieliski un ir uzsācis nākamo ārstēšanās posmu – pēcoperācijas staru un ķīmijterapiju.