Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs maina nosaukumu
foto: (Foto: Publicitātes)
Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs kļūst par Nacionālo psihiskās veselības centru.
Esi vesels

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs maina nosaukumu

Veselības nodaļa

Jauns.lv

Šodien, 25. septembrī, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrs ir apstiprinājis Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra jauno nosaukumu. Turpmāk iestādi pazīsim kā Nacionālais psihiskās veselības centrs, Valsts SIA (NPVC).

Tiek norādīts, ka šī nosaukuma maiņa iezīmē nozīmīgu soli uz priekšu, simbolizējot iestādes pastāvīgo klīnisko darbu  un apņemšanos nodrošināt iedzīvotājiem visaptverošu, iekļaujošu psihiskās veselības aprūpi, kas atbilst mūsdienu standartiem, atspoguļojot mūsdienu sabiedrības vajadzības.

"Centra nosaukums ir svarīgs elements, kas atspoguļo valsts prioritātes un virzienus. Ja pirms Covid-19 cilvēki visbiežāk izvairījās runāt par psihisko veselību, un ar psihisko vai narkoloģisko palīdzību saskārās tikai pie akūtas nepieciešamības, tad šobrīd situācija ir kardināli mainījusies un rūpes par psihisko veselību ir kļuvušas par vienu no sabiedrības ikdienas lietām, varētu pat teikt, ka veselības modes tendencēm. Sabiedrība ir sapratusi, ka dzīve bez psihiskās veselības nav pilnvērtīga dzīve un Nacionālajam psihiskās veselības centram ir jābūt tam spēkam, kas palīdz sabiedrībai atkal iegūt un saglabāt šo psihisko veselību un dzīves līdzsvaru. Tieši tādēļ mūsu jaunajā nosaukumā ir vārdi “veselības centrs”  - jo mēs neesam slimnīca -  iestāde, kur ārstē slimības, mēs esam centrs, kur atgūst veselību," pausts paziņojumā.

Valdes priekšsēdētāja, psihiatre Sandra Pūce norāda: “Vēl pirms pāris dienām, 21. septembrī mēs atzīmējam divus gadsimtus kopš dibināšanas 1824. gadā, un lēmums par labu jaunajam nosaukumam "Nacionālais psihiskās veselības centrs" ir pieņemts mūsu iestādes vēsturei izšķirošā brīdī. Šīs izmaiņas ir būtiskas ne tikai, lai godinātu mūsu iestādes ievērojamo vēsturisko mantojumu, bet arī lai apliecinātu mūsu gatavību ieiet jaunā psihiskās veselības aprūpes laikmetā. Ar spēcīgu pamatu, kas izveidots 200 gadu laikā, mēs aptveram nākotni ar jauniem standartiem, modernām praksēm un jaunām cerībām uz psihiskās veselības aprūpes attīstību Latvijā un ārpus tās. Iestādes divsimtgadei un jaunajam nosaukumam sākām gatavoties jau laicīgi, ne velti jau 2022. gadā, izstrādājot iestādes vidēja termiņa darbības stratēģiju 2023. - 2026. gadam, tajā paredzējām arī iestādes nosaukuma maiņu.”

Iestāde ir atvērusies iedzīvotājiem – ir nojaukts žogs, ikviens garāmgājējs var redzēt, kas notiek centra teritorijā, apkārtnes iedzīvotāji tiek aicināti muzeju naktī apmeklēt centra muzeju, ārtelpā tiek organizēti pasākumi apkārtnes iedzīvotājiem, profesionāļi aicina uz semināriem un diskusijām iedzīvotājus par psihiskajai veselībai nozīmīgām tēmām.

Tiek uzsvērts, ka jaunais nosaukums "Nacionālais psihiskās veselības centrs" precīzi atspoguļo centra paplašinātās psihiskās veselības aprūpes iespējas, mazinot stigmu un atbilstot starptautiskajiem standartiem. Tas veicina holistisku pieeju, aptverot emocionālās, psiholoģiskās un sociālās labklājības aspektus, un stiprina centra lomu kā nozares līderim Latvijā, sniedzot aprūpi 80 000 pacientu gadā.

Šobrīd, ņemot vērā iestādes nosaukuma pirmo vārdu “Rīga”, vismaz puse pacientu iestādi uztvēra kā vienu no Rīgas domes institūcijām, līdzīgi kā Rīgas pirmo slimnīcu vai kādu no Rīgas sociālā dienesta centriem. 

Nacionālais psihiskās veselības centrs turpinās sniegt stacionāro un ambulatoro aprūpi un pakalpojumus, bet vēl lielāku uzmanību pievērsīs psihiskās veselības izpratnei, agrīnai intervencei  un izglītošanai.