"Viņš mani izglāba! Kā par to vispār ir iespējams pateikties?" Liepājnieka Linarda dzīvība neaprāvās, pateicoties orgānu donoram
foto: Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca
Aknu transplantācijas operācija.
Dzīvības loterija

"Viņš mani izglāba! Kā par to vispār ir iespējams pateikties?" Liepājnieka Linarda dzīvība neaprāvās, pateicoties orgānu donoram

Violanta Dzene

Jauns.lv

“Mēs neviens nezinām, kas ar mums notiks rīt,” norāda liepājnieks Linards Polis, kuram nesen veikta sarežģīta aknu transplantācijas operācija.

Linards ir viens no tiem cilvēkiem, kuriem pavasarī Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā (PSKUS) veikta aknu transplantācija, kas nebūtu iespējamas bez donoru un viņu piederīgo palīdzības. 

Par to, ka viņam ir aknu ciroze, Linards uzzinājis nejauši. “Viss sākās ar to, ka man bija ascīts, kas ir tad, kad vēderā uzkrājas šķidrums. Man palika arvien sliktāk un sliktāk. Tolaik es ciemojos pie cilvēkiem ārzemēs, un, lidojot uz Rīgu, pa ceļam man palika pavisam slikti. Tad izsauca ātro palīdzību, man veica visādas pārbaudes un atklāja cirozi,” stāsta vīrietis.

Jau pēc aptuveni diviem mēnešiem vīrietis uzzināja, ka viņam ir nepieciešama aknu transplantācija: “Tika sasaukts ārstu konsīlijs, un ielika mani rindā.”

Linards rindā gaidīja piecus mēnešus, un jau šī gada aprīlī viņam tika veikta aknu transplantācijas operācija. Trīs dienas viņš pavadīja reanimācijā, bet operācija, kas ilga astoņas stundas, izdevās ļoti labi. Kā zina stāstīt Linards, operācijā piedalījās arī speciālists no Zviedrijas. 

Viņš sarunā ar Jauns.lv atzīst, ka nezina, kas ir viņa donors, bet par to arī neinteresējas. “Kā Dievs ir lēmis, tā notiek. Šoreiz paveicās man. Viņš man dzīvību izglāba – kā par to var pateikties?”

Linards lielu paldies saka arī ārstiem un ķirurgiem no Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas. “Visā tā attieksme bija lieliska. 10. nodaļa – ļoti sirsnīgs kolektīvs. [..] nāca apraudzīt gan māsiņa, gan rehabilitologs, tiku lieliski aprūpēts.”

Tagad Linards jūtoties lieliski, salīdzinot ar to, kas pārdzīvots iepriekš. “Tagad es jau pats vadu automašīnu [..] dzīvoju pilnvērtīgi.” Esot vienīgi visu laiku jānodod analīzes un jāuzrauga sava veselība.

Lai gan Linards pats nevar ziedot savus orgānus, viņš šādu iespēju vērtē pozitīvi, jo, pēc viņa sacītā, tā ir iespēja palīdzēt cilvēkiem un glābt dzīvības. Parakstījusies par orgānu ziedošanu gan esot viņa sieva.

“Dzīvē visādi gadās,” atzīst Linards, norādot, ka mēs neviens nezinām, kas ar mums notiks rīt. 

Latvijā orgānu transplantācija ir 100% valsts apmaksāta ārstēšana, un to nodrošina Latvijas Transplantācijas centrs, aknu, sirds un radzenes transplantācijas vienību speciālisti.

2023.gadā Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā kopumā veiktas 78 transplantāciju operācijas, savukārt līdz 2024.gada 31.augustam veikto transplantāciju operāciju skaits slimnīcā sasniedz 70. Tomēr slimnīca vērš uzmanību, ka transplantācijas veikšanas iespējamību būtiski ietekmē orgānu un audu pieejamība. Šobrīd transplantācijas operāciju gaida vairāk nekā 90 pacientu.

PSKUS atgādina, ka ikviens var reģistrēties kā orgānu donors, paužot savu vēlmi dzīvot turpinājumā citu cilvēku dzīvēs.