Runā speciālists
2024. gada 6. septembrī, 10:36

Patiesība par meliem: vai mākslīgais intelekts spēs aizstāt ārstu?

Madara Rudzīte

Jauns.lv

Tāpat kā citviet pasaulē, arī Latvijas ārstniecības iestādes ikdienas darbā aizvien vairāk iesaista mākslīgo intelektu (MI). Šajā video cikla “Patiesība par meliem” sērijā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) inovāciju projektu vadītāja Ilona Platonova skaidro, kā MI integrēts slimnīcas darbā, un dalās ar citu Latvijas un ārvalstu slimnīcu pieredzi.

MI jau tagad uzrāda pārsteidzošus rezultātus radioloģijā. Nesen Spānijas mediķi pieredzējuši, ka tas saskatījis to, ko cilvēka acs nespētu, proti, pavisam nelielu audu sabiezējumu sievietes krūtī, kas pēc pieciem gadiem varētu attīstīties par krūts vēzi. Tāpat, meklējot dalībniekus kādam klīniskajam pētījumam ar konkrētu saslimšanu un ievadot pacientu datus MI rīkā, tas atradis septiņus atbilstošus kandidātus, kamēr cilvēks spējis atrast tikai trīs.

foto: Freepik.com
Bažām, ka medicīnas darbinieku jebkad varētu aizstāt MI, neesot pamata.
Bažām, ka medicīnas darbinieku jebkad varētu aizstāt MI, neesot pamata.

Tomēr bažām, ka medicīnas darbinieku jebkad varētu aizstāt MI, neesot pamata. ES regulējums MI pielietojumā medicīnā jau tagad nosaka, ka MI slēdziens, apkopojot tam sniegtos datus, nekad nebūs noteicošais un galējais. Tas allaž jāpārskata, jāapstiprina vai jākoriģē ārstam.

BKUS mākslīgo intelektu patlaban visaktīvāk lieto administratīvo funkciju atvieglošanai, samazinot tā saucamo “darbu ar papīriem”. MI tiek uzticēta Neatliekamās medicīniskās palīdzības kolektīva darba grafiku sastādīšana un daļēji arī izrakstu sagatavošana, taču jebko, ko ģenerējis MI, vienmēr caurskata cilvēks un veic nepieciešamos labojumus.

Skaties pievienoto video un uzzini vairāk par Latvijas un ārvalstu mediķu pieredzi MI lietošanā, par to, kādi ir pacientu datu aizsardzības nosacījumi, un arī nākotnes vīzijas.

Patiesība par meliem ir SIF/MAF atbalstīts projekts, kura mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni un informētību par melu izplatīšanas tehnoloģijām internetā.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikācijas "Patiesība par meliem: vai mākslīgais intelekts spēs aizstāt ārstu?" saturu atbild SIA "Izdevniecība Rīgas Viļņi". #SIF_MAF2024.