1dienas
19stundas
30minūtes
03sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kāpēc skrīninga mamogrāfiju veikt vienā un tajā pašā vietā?
foto: Shutterstock
Esi vesels

Kāpēc skrīninga mamogrāfiju veikt vienā un tajā pašā vietā?

Veselības nodaļa

"100 Labi Padomi"

Skrīninga mamogrāfiju var veikt dažādās medicīnas iestādēs, taču ieteicams tās nemainīt un vienmēr pārbaudīties vienā un tajā pašā vietā.

Iesaka ķirurgs, onkologs, P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centra vadītājs Arvīds Irmejs.

Ja esi vecumā no 50 līdz 69 gadiem, reizi divos gados tavā pastkastē iekrīt uzaicinājums veikt valsts apmaksātu mamogrāfiju – krūšu izmeklējumu, būtībā rentgenu, kas ļauj agrīni atklāt vēzi un līdz ar to sekmīgāk ārstēties. Regulārās pārbaudes arī nodrošina, ka gadījumā, ja krūtīs ir kādas izmaiņas, speciālisti var novērtēt to attīstības dinamiku noteiktā laika posmā.

Skrīninga mamogrāfiju var veikt dažādās medicīnas iestādēs, taču ieteicams tās nemainīt un vienmēr pārbaudīties vienā un tajā pašā vietā. Tas ir svarīgi, lai speciālistiem, kas novērtē izmeklējumu rezultātus, būtu pieejami arī senāk veikto mamogrāfiju attēli un apraksti. Ja speciālists tevi ir pārbaudījis jau iepriekš, viņš daudz labāk spēs novērtēt kādu jaunu vai jau agrāk bijušu veidojumu. Turpretī, ja pārbaudīsies dažādās ārstniecības iestādēs, nav teikts, ka tām būs pieejami iepriekšējo izmeklējumu dati, jo visi veselības centri pagaidām vēl neizmanto vienotu informācijas apmaiņas sistēmu.

Zināšanai

*Uzaicinājumu sūta uz deklarēto adresi. Ja tā nesakrīt ar faktisko dzīvesvietu un tādēļ vēstuli neesi saņēmusi, tas nekas – ja zini, ka vēstulei jābūt, vari pieteikties uz izmeklējumu arī bez tās, jo dati ārstniecības iestādēm ir pieejami arī elektroniski. Ja vēlies pārliecināties, vai tiešām tev pieejama valsts apmaksātā pārbaude, vari pajautāt ģimenes ārstam.

*Ja, piemēram, slimības, kovida pandēmijas ierobežojumu vai citu iemeslu dēļ iespēju pārbaudīt krūšu veselību neesi izmantojusi vai mamogrāfiju nācies atlikt, atceries, ka uzaicinājums ir derīgs divus gadus kopš izsūtīšanas.

* Uzaicinājums nav jāgaida, ja ir kādas sūdzības par krūšu veselību. Mamogrāfiju var veikt ar ģimenes ārsta vai ginekologa nosūtījumu, samaksājot pacienta iemaksu – trīs eiro.