1dienas
19stundas
27minūtes
40sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vai no kolagēna produktiem ir kāds labums?
foto: Publicitātes foto / Shutterstock
Esi vesels

Vai no kolagēna produktiem ir kāds labums?

Reklāmas projekts

Kad sievietei pienāk leģendārais Balzaka vecums (un runa ir par trīsdesmitgadnieci – nevis vecāku dāmu, kā bieži kļūdās franču klasikas nezinātāji), domas aizvien vairāk pievēršas jautājumam, kā saglabāt jaunību. Citādi iztēlē šaudās draudīgas ainas: āda vaļīgās krokās kā šarpeja šķirnes suņu izcilākajam eksemplāram un kāju locītavas tik stīvas un nepaklausīgas, ka par dārgajām stiletto papēža kurpēm vari aizmirst. Papildus kolagēns – vai tas varētu būt īstais risinājums?

Kolagēna advokātes

Kolagēns – pulvera, šķidrā vai kapsulu formā – tagad ir kļuvis par “stilīgāko” uztura papildinājumu, vismaz sievietēm noteikti. Kolagēna pulveru un kapsulu ražotāji apgalvo, ka tie padara mūsu matus spožus, ādu jaunu un mirdzošu, nagus stiprus un locītavas elastīgas. Miljoniem sieviešu pasaulē un arī daudzas manas paziņas jau papildus lieto kolagēnu. Varbūt iedvesmojušās no tām slavenībām, kas slavina dzeramo kolagēnu, ar ko regulāri papildina savu diētu, kā piemēram, prinča Harija sieva Megana Mārkla, Holivudas aktrises Keita Hadsone, Hale Berija u.c. Viena no pirmajām un dedzīgākajām kolagēna advokātēm ir aktrise Dženifera Anistone.

“Kolagēns ir līme, kas visu satur kopā,” paziņoja Dženifera, kura gadiem ilgi pieber savai rīta kafijai karoti kolagēna pulvera un kļuvusi pat par šī produkta oficiālu popularizētāju visā pasaulē. Savam vecumam apskaužami jauneklīgais Anistones izskats varētu apstiprināt šī paraduma efektu, turklāt zināms, ka viņa vienmēr aizstāvējusi tādu skaistumu, kas “nāk no iekšām” un ir veselīgs, nevis panākts ar plastiskām operācijām.

Turklāt, domāju, ka šāda līmeņa aktrisēm, miljonārēm, taču ir paši labākie padomdevēji, kas ieteiks tikai efektīvus līdzekļus jaunības uzturēšanai! To visu izklāstīju savai draudzenei ar domu pievērst arī viņu kolagēna “eksperimentam”.

Ko saka gudrā draudzene

Mana draudzene ir gudra. Ar to es domāju, ka viņai ir sava galva – nekad neskries pakaļ kādai tendencei tikai tāpēc, ka citi tā dara. Tāpēc viņa ir daudz lasījusi un izzinājusi par dažādām lietām, tostarp produktiem veselībai un skaistumam.

Viņa bija skeptiska un uzreiz pateica, ka, piemēram, “parastais” kolagēns sejas krēmos neiedarbojas – jo kolagēna molekulas ir tik milzīgas, ka tā arī paliks uz ādas virsmas un neuzsūksies dziļāk ādas saistaudos. Lai kolagēns veiktu savu darbu mūsu organismā, tas ir jāsašķeļ sīkākās daļās - peptīdos vai aminoskābēs, kuras pēc tam var uzsūkties. “Loģiski, ka ķermenim nav iespējams uzņemt kolagēnu veselā formā, bet cik daudz uzsūcas tas pārstrādātais, nezinu,” viņa teica.

Taču manai gudrajai draudzenei arī ir Balzaka vecums. Tāpēc viņa apsolīja manu priekšlikumu izpētīt “gan no zinātniskā, gan no empīriskā viedokļa”, kā viņa teica. Otro vārdu es īsti nesapratu, bet lai tik ņemas.

Kolagēnam ir dažādi tipi

Nākamajā reizē draudzene ieradās manāmi pacilāta. Esot atklājusi daudz jaunumu par kolagēnu – zinātne tomēr progresē! “Man, lūdzu, saīsināto variantu,” es teicu.

Nu, tad īsumā. Kolagēns ir olbaltumvielu veids, ko ražo cilvēki un citi dzīvnieki. Tā tiešām ir kā līme, kas satur kopā daudzus ķermeņa saistaudus, piemēram, ādu, locītavas, cīpslas un saites. Tas gan nav vienīgais proteīns, kas veido saistaudus, bet tas ir galvenais. Un visi mūsu ķermeņa saistaudi vismaz daļēji sastāv no kolagēna proteīniem. Kolagēnam ir svarīga loma, lai audi būtu spēcīgi un atbalstīti, un joprojām elastīgi.

Kad esam jauni, mūsu ķermenis ražo lielu daudzumu kolagēna. Viss šis kolagēns palīdz uzturēt ādu tvirtu un locītavas elastīgas. Taču vecums, kā arī dzīvesveida ieradumi, piemēram, smēķēšana, saules iedarbība un diēta, var palēnināt kolagēna ražošanu. Ja ir mazāk kolagēna, audi, kas paļaujas uz tā atbalstu, sāk sašļukt vai locītavu gadījumā - sacietēt. 

Interesanti, ka kolagēns nav viens – tam ir atklāti vairāk kā 20 tipi, no kuriem I tips ir visvairāk visā ķermenī, bet II tips ir galvenā skrimšļu sastāvdaļa. Kolagēna produktos bieži vien ir iekļauti vairāk par vienu tipu.

“Un kurš tips tad ir vislabākais?” nepacietīgi vaicāju. Draudzene skaidroja, ka neviens nav labāks par otru, jo katrs atbild par dažādām ķermeņa daļām. Visizplatītākie kolagēni ir I un III tipa, kas atbalsta plašu ķermeņa daļu un funkciju apjomu, taču mums būtu jāizvēlas II tips, lai atbalstītu savu balsta-kustību aparātu. “Bet kā tad ar grumbām?!” es iebildu.

Kāpēc svarīgs II tipa kolagēns?

“Grumbām pagaidām pietiks ar to kolagēnu, ko mēs pašas saražosim no apēstajām olbaltumvielām. Vai tad tu pati nečīkstēji, ka no rītiem jūties stīva un ka vakarā kāju muskuļi šķiet tādi vārgi un sāpīgi? Vecenīt, tās jau var būt pazīmes, ka trūkst locītavu kolagēns!” uzvaroši paziņoja “vecenīte” manā vecumā. Viņa teica, ka nav ko gaidīt, līdz sāksies vēl locītavu sāpes nodiluša skrimšļa dēļ.

Laikam es izskatījos diezgan šaubīga, tāpēc gudrā draudzene ķērās pie “smagās artilērijas”. Pētījumi par “skaistuma” kolagēnu ādai, matiem, nagiem esot pretrunīgi un tā ieguvums nemaz nav tik pārliecinošs. Katrā ziņā tas nav brīnumlīdzeklis. Toties saulītē celts II tipa kolagēns, un pētījumi par to ir daudzsološi. Faktiski, ir pierādīts: šī tipa kolagēns palīdz ne tikai uzturēt mūsu skrimšļus, bet arī mazināt sāpes un iekaisumu locītavās – regulāri lietojot, uzlabojas rādītāji sāpju, rīta stīvuma un locītavu kustīguma ziņā.

Pluss vēl - II tipa kolagēns pieejams kā jaunākās paaudzes natīvais kolagēns. Tradicionāli tika izmantots hidrolizēts kolagēns, ko iegūst hidrolīzes procesā sašķeļot kolagēnu peptīdos, kurus organismam vieglāk uzsūkt. Bet natīvais kolagēns ir minimāli apstrādāts zemā temperatūrā, lai saglabātu tā peptīdus lielākoties neskartus. Līdz ar to natīvajam II tipa kolagēnam ir milzīga priekšrocība – tas spēj mazināt locītavu sāpes, ietekmējot imūno sistēmu. Bet hidrolizētā kolagēna gadījumā šis mehānisms nedarbojas, jo hidrolīze liek sadalīties imunoloģiski aktīvākajiem peptīdiem.

Draudzene teica, ka ir jau atradusi mums ideālu produktu, ar ko sākt. Tas ir MAGNEFlex komplekss, kas bez natīvā II tipa kolagēna satur arī magniju un C, D3 un B6 vitamīnus. Magnijs un šie vitamīni ir vielas, kuru atbalsts balsta-kustību sistēmai ir sen zinātniski pierādīts, un kopā tie nodrošina vēl labāku efektu. Kapsulas forma iekļauj to optimālo devu, kas izmantota arī vairumā pētījumu, un to ir droši un ērti lietot. Nav jādzer karotēm kā hidrolizētais kolagēns.

Es tā padomāju beigās: Balzaka vecumā ķermenis pats sadalīs to uzņemto kolagēnu pēc vajadzībām – ko vajag asinsvadiem, ko ādai, ko matiem, jo tas ir viņa uzdevums. Taču ir vērts jau laicīgi atbalstīt locītavas, jo tās novecos neizbēgami un neatgriezeniski. Jautājums tikai: ātrāk vai vēlāk?

Iegādājies MAGNEFlex pa tiešo no ražotāja: Lotos Pharma  

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.